Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Alla har rätt till Go´fika!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Alla har rätt till Go´fika!"— Presentationens avskrift:

1 Alla har rätt till Go´fika!

2 Susanne & Anette Ledamot och sekreterare i Celiakiföreningen i Skåne län

3 Susanne - Celiakist www. susanneutangluten. se instagram
Susanne - Celiakist instagram.com/susanneutangluten Familj Vägen till diagnos 2003 Bakintresse Leda bakdagar Bloggen föddes 2012

4 Anette Familj Allergier Bakintresse Bakdagar Pyssel

5 Vad gör Celiakiföreningen i Skåne län?
Aktiviteter för medlemmar Tosselilla Bakdagar Pastaprovning Ölprovning Pysselträffar för barnen Föreläsningar Julbord Vad kan vi bistå med? Länk mellan medlem och Celiakiförbundet Tipsa om produkter och lokala restauranger och cafér Koppla samman celiakister med varandra

6 Baktips Tårtbotten Muffins/Mjuka kakor
3-lika receptet Bäst resultat med Semper Mix Montera samma dag eller frys in Dela halvtinad Gör tårtan 1-2 dagar innan Ugnen – öppna ej första 20 min Muffins/Mjuka kakor Omvandla till glutenfritt recept Frysta bär – potatismjöl eller majsstärkelse Ugnen – öppna inte för tidigt Bakvätska Recept 3-lika:

7 Baktips Småkakor Det man misslyckas mest med
Hitta bra grundrecept att utgå från Ibland lyckas man ibland inte trots samma recept Mjölmängd variera beroende på mjölmix/mjölsorter Rumstempererade ingredienser Snabbt få matfettet rumstempererat? Ugnen – öppna inte för tidigt Småkakor - det man misslyckas mest med  Hitta ett bra grundrecept på din favoritkaka och utgå från det när du hittat rätt och lyckats med det. Även om det blir bra 20 ggr kan det bli fel/misslyckat.  Ta gärna lite mindre mjöl i början, känns degen alldeles för kletig addera lite mjöl i taget. Vissa mjölmixer kan behöva en aning mindre andra mer än vad som står i receptet.  Rumstempererade ingredienser – matfett  Tips – om man glömt ta ut matfettet: skär ut den mängd man behöver och lägg på en tallrik, värm ett rent dricksglas i ett par minuter i så varmt vatten det bara går från kranen, häll ur och torka, ställ snabbt över smöret en till två minuter. Voila! Rumstempererat matfett. :) 

8 Baktips Att tänka på vid bulldegar och brödbak
Mängden mjöl – ej för mycket Knåda ej för länge Kletigare än vanlig Inoljade händer eller engångshandskar Lyssna om brödet är klart Låta brödet vila Varmluftsugn vs vanlig ugn Temperatur lägre vid varmluft Att tänka på vid multiallergier Mjölmixer Bakvätska Att tänka på vid användning av mjölkfritt margarin Färg Gräddningstid Omvandla vanligt recept till glutenfritt Mjuka kakor Småbröd (snittar m.m) Klämma och känna Att tänka på vid bulldegar och brödbak - använd inte för mycket mjöl, knåda inte för mycket/för länge. Glutenfri deg är kletigare än vanlig. Använd gärna inoljade händer vid utbak eller engångshandskar. Knacka i botten av bullen/brödet för att testa om det är klart - låter lite ihåligt är det med största säkerhet klart.  Många bröd blir bättre av att få vila och bli kallt innan det skärs upp. 

9 Frågor

10 Är du intresserad av att träffa andra celiakister, byta recept och erfarenheter? Kanske vara med och anordna en aktivitet för medlemmar i Celiakiföreningen i Skåne län? Tveka inte att höra av dig till oss på


Ladda ner ppt "Alla har rätt till Go´fika!"

Liknande presentationer


Google-annonser