Att förebygga trakasserier och kränkande särbehandling på arbetsplatsen Om den psykosociala arbetsmiljön i Nässjö kommun Ett Case inom ramen för ”Ledarskap.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ett steg in och en ny start Statliga myndigheters skydd mot korruption
Advertisements

Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Förskolan Matrisens Likabehandlingsplan
Medarbetarenkäten 2012 Louise Söderlund.
Arbete med jämställdhetsplan
Arbetsmiljölagen och SAM -Systematiskt arbetsmiljöarbete
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Mobbning gör ont!.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Riktlinjer för medarbetarskap vid Karolinska Institutet
CASE Hultsfred Ledarutveckling över gränserna
Arbetsmiljöverkets vision
Fakta om undersökningen
Ledarutveckling över gränserna
AFS 2001:1 Om kunskaper och kompetens Chefer och arbetsledande personal har avgörande betydelse för att arbetsförhållandena skall vara tillfredsställande.
Medarbetarundersökning 2012
CASE Nässjö Ledarutveckling över gränserna
Landstinget som arbetsgivare
Arbetsmiljön 2012 – svar från ST skyddsombud
- inom Stockholms läns landsting
Case – Sjukfrånvaro Vimmerby kommun
Medarbetarundersökning
Rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete- och hälsoarbete på arbetsplatsen i AFH Vi är Nordens största lärarorganisation och Sveriges fjärde största.
DEN GODA ARBETSMILJÖN Hur vår arbetsmiljö ska vara är tydligt reglerat i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen I lagen lyfter man upp de grundläggande.
Systematiskt kvalitetsarbete i vardagen!. Systematiskt kvalitetsarbete 1 juli 2011 förstärktes kravet på ett systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsredovisningen.
Arbetsmiljöutbildning/ information SWEP International AB Khosrow Adibzadeh, Unionen.
AFS 2015:4 Ny föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö Minska den arbetsrelaterade ohälsan.
Å Åselotte Andersson Iren Hjalte.  Träder i kraft  Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbets- miljö och förebygga risk för ohälsa.
Den psykosociala arbetsmiljön SAMMANSTÄLLNING AV FEM KVALITATIVA INTERVJUER MED CHEFER I KINDA KOMMUN EVA KLANGBECK OCH HANNA WELIN LEDARSKAPSUTVECKLING.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Ny AFS from 31 mars 2016: Organisatorisk och social arbetsmiljö Monica Östman och Kristin Larsson Personalavdelningen.
Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.
Välkomna!. Aktuellt just nu Ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö träder ikraft 31 mars 2016 Sanktionsavgifter istället för böter Arbetsolyckorna.
Systematiskt arbetsmiljöarbete, likabehandling och samverkan Barn- och utbildning 2015 SAM är arbetsgivarens arbete med att undersöka, riskbedöma, åtgärda.
Hälsa- och arbetsmiljö PU 17 februari Agenda Aktuellt om sjukfrånvaro Guide Hälsa och Arbetsmiljö Information om AFS 2015: 4 om organisatorisk och.
Ledarutveckling över gränserna Elisabet Lang Sociala avdelningen, Aneby Michaela Lindh Socialförvaltningen, Vimmerby Pär Jansson Kultur- och fritidsförvaltningen,
Innehåll OSA-kompassen – vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö.
MEDARBETARUNDERSÖKNINGEN Enkäten Ny forskningsbaserad medarbetarundersökning – relevanta forskningsbaserade frågeställningar färdiga “Medföljande” metod.
Lite tankar för Nynäshamn i det systematiska kvalitetsarbetet 1. Utveckla kvalitetsdialoger: -Förskolechef samt representanter från verksamheten, representanter.
Psykosocial arbetsmiljö: Hot via sociala medier
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet
Arbetsmiljöansvar inom Kinda kommun
Psykosocial arbetsmiljö: Hög arbetsbelastning, individ
Psykosocial arbetsmiljö: bilolycka
Kort presentation av medarbetarundersökningen 2017 för arbetsgrupper
Arbetsmiljö.
LEDSTJÄRNOR HSL-ENHETEN
Kännetecknande för det goda arbetet
SKA = systematiskt kvalitetsarbete på Åsaskolan
Rapport till Örebro läns landsting om Medarbetarundersökning
Min psykosociala Arbetsmiljö
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Rättighet, skyldigheter och hantering av konflikter
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Kumla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling
Innehåll Inledning Om Suntarbetsliv
Systematiskt hälso- och arbetsmiljöarbete (SHAM)
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Vi är varandras arbetsmiljö
Grundutbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete
Arbetsmiljöpolicy Chefsstöd: implementeringsmaterial.
Partsorganisationerna som står bakom Suntarbetsliv.
SMART HUDIKGYMPANS VÄRDEGRUNDER
Nästa steg mot en attraktiv och hälsofrämjande arbetsplats
Grundutbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete
Göteborgs stads likabehandlings-arbete
Medarbetarenkät 2018 – sammanfattning och analys
Presentationens avskrift:

Att förebygga trakasserier och kränkande särbehandling på arbetsplatsen Om den psykosociala arbetsmiljön i Nässjö kommun Ett Case inom ramen för ”Ledarskap över gränserna ” Av Gabriella Mathur och Hanna Wellin

Medarbetarundersökningen 2014 års medarbetarundersökning visar att: – 8% av medarbetarna har varit utsatta för kränkande särbehandling – 1% av medarbetarna har varit utsatta för sexuella trakasserier – 4% av medarbetarna har varit utsatta för diskriminering – Nästan var tredje medarbetare vet inte vart de ska vända sig om de blir utsatta för mobbning

Kartläggning av befintliga riktlinjer Riktlinje mot alla former av kränkande särbehandling på arbetsplatsen Likabehandlingsplan Personalpolicy

AFS 2015:4 Ny AFS träder i kraft sista mars 2016 – Reglerar kunskapskrav, mål, arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling Krav på att vidta åtgärder för att motverka förhållanden i arbetsmiljön som kan ge upphov till kränkande särbehandling (§ 13) Krav på rutiner för att snabbt ge hjälp (§ 14) Krav på utbildning för att förebygga (§ 6)

Synpunkter från chefer på psykosocialt arbetsmiljöarbete Gott stöd från personalavdelningen Finns mycket information att hämta på Snikke Trots goda riktlinjer och rutiner är dessa inte alltid implementerade i arbetsgrupperna Vikten av att våga lyfta frågor om trakasserier och kränkande särbehandling Chefen ska vara en god förebild och sätta agendan

? Hur skapar vi ett vänligt och respektfullt klimat på arbetsplatsen? Mindre vanligt att trakasserier och kränkande särbehandling beror på en enskild individ. Orsakerna finns ofta i organisationen

Gemensamma nämnare för arbetsplatser med låg sjukfrånvaro Tydlig målinriktning Tydligt ledarskap Höga (men realistiska krav) Systematisk ordning och reda Dokumentation, uppföljning och utvärdering Systematiskt delegera ansvar till flera Att jobba mycket med sin egen utveckling

Hur kan vi i det dagliga arbetet som chef förebygga olika former av kränkningar

Ha respekt för varandras olikheter Värderingsövningar Personlighetstester OBM Värdegrundsarbete i arbetsgruppen

Ha en öppen och rak kommunikation där både beröm och kritik ges Feedback och reflektion Prata med varandra, inte om varandra Kunskap om grupprocesser

Se till att sakkonflikt inte leder till personkonflikt Konsten att skilja på sak och person Konfliktlösande samtal

Delaktighet Medbestämmande Information

Tydlighet i organisationen, vem gör vad? Tydliga roller och arbetsbeskrivningar Tydlighet i introduktion av nyanställda

Systematiskt arbete Årshjul med återkommande fokusområden på APT Vägledning/Handbok – Stöd från Personalavdelningen Dokumentation Kompletterande utbildning Förlängt APT

November : Riktlinje mot alla former av trakasserier och kränkande särbehandling September Riktlinje: Likabehandlingsplan Maj Lika olika, att skapa förståelse för varandras olikheter Mars Introduktion: Hur tar vi hand om nyanställda Januari Arbetsplatsens värdegrund Årshjul med exempel på fokusområden för att arbeta förebyggande mot trakasserier och kränkande särbehandling på arbetsplatsen.

Sammanfattning Fokus på förebyggande åtgärder – innan dåliga beteenden uppstår Problem inom området bottnar ofta i bakomliggande orsaker i organisationen Exempel på praktiska moment Förslag på konkreta förslag till chefer Förslag på standardiserad rutin - Årshjul Dokumentation