ASI (Addiction Severity Index) Beslut på bättre grunder En systematisk intervjumetod för vuxna personer med missbruks- och beroendeproblematik.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lokal evidens - Loke En modell att använda för lokal uppföljning av till exempel missbruks- och beroendevården.
Advertisements

Statliga stimulansmedel för Östergötlands län genom överenskommelser mellan SKL och regeringen år 2014 område ” Funktionsnedsättning”
Samordnad vårdplanering och informationsöverföring Sörmland
Landstinget och Kommunerna i Kalmar län - i samarbete
Granskning av utredningar av vuxna från 18 år med missbruksproblem
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Chefs och politiker utbildning för ansvarig inom missbruks och beroendevården i Värmlands län 11/ Kunskap till praktik.
Unga14 10 – 21 februari (v 7-8) sker en mätning av folkhälsa bland barn och unga.
Addiction Severity Index ASI Beslut på bättre grunder
Systematisk dokumentation inom socialtjänsten
Nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården
Missbruksvården Haparanda 2010
UngDOK Strukturerad intervju för kartläggning och bedömning inom ungdomsbehandling Ingegerd Nilsson, Mini-Maria Göteborg Liliana Pellegrino och Annica.
”Hur organiserar kommunerna sin verksamhet inom IFO”
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Beroendecentrum Värmland
Socialtjänstens utrednings- och behandlingsinsatser
Att tillsammans påverka!
Göteborg 29/ Ledarskap för hållbart utvecklingsarbete Engagemang på alla nivåer Brukare Medarbetare Chefer Ledning.
Integrerad Missbruks Mottagning Ludvika Smedjebacken
Kriminalvårdens ASI och narkotika- satsning Vad har vi lärt? Riktlinjekonferens Birgitta Göransson.
Systematisk uppföljning UIV Uppföljning av Insatser Vuxna Missbrukare.
Att implementera DOK - svårigheter och erfarenheter.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Case Management (CM) I vår modell samarbetar landstinget och länets 12 kommuner Sammanhållet stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning En service.
Case management I Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
DOK i går, i dag, i morgon Bert Gren IKMDOK.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Västernorrlandsmodellen används för att lyssna till barn som brukare
Införa rambeslut HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Hur ser den lokala situationen ut vad gäller droganvändandet och missbruk Sara Gunnarsson, Drogförebyggande samordnare Tommy Avekvist, Behandlingssekreterare.
Vaggeryds kommun Hur arbetar jag som arbetsterapeut i socialpsykiatri i Vaggeryds kommun?
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Stöd till personer med funktionsnedsättning
TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD. Bakgrund till Mottagningsteamet - Behov av insats, där parterna samverkar i gemensam lokal. - Individen ska inte behöva besöka.
ASI och Ubåt - ett ramverk för att följa upp och utvärdera insatser i missbruksvård.
ASI och Ubåt - ett ramverk för att följa upp och utvärdera insatser i missbruksvård.
Landstingets ledningskontor IFB-projektet Intensiv familjebehandling.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Rapport OM MISSFÖRHÅLLANDE ELLER RISK FÖR MISSFÖRHÅLLANDE ENLIGT LEX SARAH 14 kap.3 § SoL 24b § LSS Gäller hela socialtjänsten samt all verksamhet vid.
Utvärdera hemtjänst (UH) Information till utförare av hemtjänst November HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion i Äldres behov i centrum! 4 november 2015.
ASI och Ubåt - ett ramverk för att följa upp och utvärdera insatser i missbruksvård.
PROCESS GENOMFÖRANDEPLAN
Barn- och ungasatsningen
Ett ramverk för kartläggning, uppföljning
Ett ramverk för kartläggning, uppföljning
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Nu rapporterar vi i Treserva!
1:e socialsekreterarrollen
Trygg hemma Förstärkt samarbete i öppenvård Vi är på väg!
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Material för socialtjänsten
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
629,7 tkr. Handlingsplan Psykisk Hälsa Gemensamma medel för genomförande i Skaraborg.
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Ett verktyg för systematisk uppföljning i missbruksbruksvården
Samordnare samsjuklighet
UTKAST Rehabsamtal med arbetstagare
Ett verktyg för systematisk uppföljning i missbruksbruksvården
Innehåll i dagen Mata in Ubåtar i Net-klient Redigera inmatningar
Ett verktyg för systematisk uppföljning i missbruksbruksvården
Test av användbarhet Nationella vård- och insatsprogram (VIP) inom psykisk hälsa April 2019.
Rekrytering och utbildning
Presentationens avskrift:

ASI (Addiction Severity Index) Beslut på bättre grunder En systematisk intervjumetod för vuxna personer med missbruks- och beroendeproblematik

ASI – Ett bedömningsinstrument ASI-metoden är ett hjälpmedel för att dokumentera och systematisera uppgifter av relevans för utredning, vårdplanering och uppföljning av klienter/patienter med alkohol- och narkotikarelaterade problem, missbruk eller beroende. Utvecklades av McLellan i USA på 70-talet och började användas i Sverige på 90-talet.

Strukturerade intervjuer som täcker 7 livsområden Fysisk hälsa Arbete och försörjning Alkohol Narkotika Rättsliga problem Familj och umgänge Psykisk hälsa Grundintervju innehåller 180 frågor. Informationen samlas in utifrån 2 tidsperspektiv, livstid och de senaste 30 dagarna.

Skattning/Återkoppling Klienten/patienten skattar under intervjun sin egen oro samt behov av hjälp i varje livsområde och när intervjun är färdig gör även intervjuaren en skattning utifrån den information som framkommit. Intervjuaren återkopplar alltid resultatet av intervjuerna till den intervjuade.

ASI uppföljning ASI uppföljningsintervju med 150 frågor ger återkoppling till klient/patient om positiva/negativa förändringar över tid. Ger stöd till professionen inför uppföljning av insatser och vårdplanering. Ger beslutsstöd till verksamheter och ledning samt återkoppling av resultat i arbetet.

ASI-net ASI-net är ett webbaserat datorstöd som underlättar arbetet med ASI-metoden. Databas som kan användas i behandlingsplanering, rapportering, forskning och statistik Personkänslig information behandlas med samma säkerhetsrutiner och teknik som hos banker.

ASI i Bergs kommun Utbildningssatsning i ASI Bred satsning, både socialsekreterare och behandlare i öppenvård, (Vuxenteamet), 8 utbildade i ASI. Utgå från socialtjänstens personal och minska sårbarheten! Börja använda ASI grundintervju direkt efter utbildning på alla vuxna personer som ansöker om vård eller behandling för sitt missbruk! Utse ASI-ansvarig och ASI-samordnare! Bilda en liten arbetsgrupp med chef och några ASI- utbildade som arbetar med genomförandeplan och håller ASI levande!

Genomförandeplan för ASI i Bergs kommun Arbetsprocess i arbetsgrupp med att skriva fram en genomförandeplan. Titta på exempel från andra kommuner! Hur vill vi använda ASI i vår kommun? Förankra i hela arbetsgruppen! Använd ASI i vuxenutredningen. Fördel med Politisk förankring! Hur ska ASI hållas levande och aktuellt?

Innehållet i genomförandeplan för ASI i Bergs kommun Urval: Bör göras på alla vuxna personer som ansöker om vård, behandling eller annan insats för missbruks- eller beroendeproblem. ASI-intervjun skall fungera som ett utredningsunderlag och genomföras så tidigt som möjligt i ärendet. ASI bör även göras på personer som redan är beviljade insats för missbruks- eller beroendeproblematik, samt personer med missbruk/beroende aktuella för ett andrahandskontrakt. Personens skriftliga samtycke viktigt och vilka andra myndigheter som vid behov får ta del av den samt tidsperiod för samtycket. Uppföljningsintervjuer: Uppföljningsintervju bör om möjligt göras av samma person som grundintervjun. Ansvarig handläggare ansvarar för att uppföljningsintervjuerna blir gjorda. Första uppföljningsintervjun bör göras 12 månader efter grundintervjun och därefter var 12:e månad om personen fortfarande har en insats. Uppföljningsintervjun görs innan uppföljning/omprövning av insats sker. Bortfall: Skäl till bortfallet diskuteras med enhetschef och dokumenteras i ASI-net.

Fortsättning innehåll i genomförandeplan ASI Metoden: ASI får utföras av personal som gått ASI-utbildning och blivit godkända. ASI-ansvarig är enhetschef på IFO. Det ska finnas en ASI-samordnare och det ska vara en person som gör ASI-intervjuer. Diskussion och uppföljning av metoden sker minst 4 gånger per år. Om en ASI-intervju skall göras kan handläggare ta kontakt med ASI-samordnare för att få hjälp med intervjuns genomförande. Vi har 8 personer som behöver upprätthålla sina kunskaper i metoden! ASI – net: Alla med ASI-utbildning ska ha kunskap i inmatning av intervjuer i ASI-net och varje person som genomför ASI-intervjun tar ansvar för det! Minst 2 personer på enheten ska ha tillgång till inloggning i ASI-net. ASI och rättssäkerhet: ASI- intervjuerna avidentifieras i ASI-net och ersätts med kod som antecknas på ASI-intervjuformulär och textsammanställning. ASI och statistik: När vi använder ASI på ett systematiskt sätt kan vi i förlängningen få ut statistik. Därför bör minst en person i kommunen ha kunskap om hur statistiken tas fram och dess användningsområden!

Forts. Genomförandeplan ASI i Bergs kommun Genomförandeplanen gäller tills vidare men ska diskuteras och revideras vid behov! Med klientens samtycke kan den färdiga intervjun delas med andra huvudmän, t.ex. Landstinget eller Kriminalvården. OBS! Socialtjänsten i Bergs kommun har beslutat att ASI aldrig får ställas som villkor för att bistånd skall beviljas.