VÄLKOMNA TILL MYGGANS FÖRÄLDRAMÖTE

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Välkomna HFSU-nätverk 11 mars 2010 Hällefors kommun.
Advertisements

TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Läroplan för förskolan (Reviderad 2010)
Föräldramöte 12 september 2011
Exempel utifrån ett antal målområden
Systematiskt kvalitetsarbete 2012/2013
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Förskolan Matrisens Likabehandlingsplan
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Nu har våren kommit till Pollux
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Flexibla Lärmiljöer! ”Förskolan ska erbjuda en trygg, miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska.
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
Verksamhetspresentation av Tunets fritidshem
Struktur och ledning Rektor Styrelse samt ansvar: Tony Roth, rektor
Förskolan Lokala arbetsplan.
Naturvetenskap och teknik i förskolan
FÄRGER Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom.
Stockholm stad Förskoleundersökning 2013
Ett temainriktat arbetssätt
BABBLARNAS FÖRSTA LÅT Hämtad från Youtube.
Förändringarna av förskolans läroplan och den nya skollagen
Vi upptäcker matematik på vägen...! Det vi gör med kroppen sätter sig i knoppen! Vi cyklar över bron, undrar vad som finns under bron.
Läroplan för förskolan Victoria Blom Solna 5 maj 2011
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Föräldramöte Ht
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Välkommen till Skogsduvans föräldramöte!
Läroplansnätverk förskola
Dessa bilder vill vi ha som ett bildspel, vi vill bara ha ett bildspel, som är stort. Där vi i nuläget har de 4 småbilderna. Ta bort det lilla bildspelet.
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
Informationsmöte Furulidsskolan VÄLKOMNA! Furulidsskolan - med målet i sikte -
Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan skall lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling.
Skellefteåmodellen – kompetensutveckling med Nämnaren
Vanningsåkers förskola
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Välkommen till Verksamhetstyrelsen i Sävast!
Stockholm stad Förskoleundersökning 2013 Norrmalm stadsdel.
Uppdragsbeskrivning Ateljéristans roll innefattar:
Det vi vet Barn utvecklar språk; talat-, skrift-, kropps- och teckenspråk i samspel med sin omgivning och möten med den andre.
Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
Norrtälje södra förskoleområde Länna förskola Köpmanholm förskola Frötuna förskola 2015/2016 Alla har förutsättningar att lyckas!
Rudboda skolas fritidshem och fritidsklubb
Naturkunskap i förskoleklass
IKT – spaning Bjälbo förskola 2014
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Ett Arvsfondsprojekt i Åre kommun Målgrupp är alla barn1-9 år + deras personal.
Engelbrektskolans fritidshem Blå, Gul, Grön, Grå & Röd avdelning Årskurs F- 6.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
Välkommen till Nyckelpigans föräldrarmöte Vi som arbetar på nyckelpigan är Batol, Kristin & Veronica.
VERKSTAN PÅ LILLSTIMMET AKTIONSFORSKNING 07/08. AKTIONSFORSKNING LILLSTIMMET Skapande verksamhet VAD VI GÖR Promenad Sångsamling Hallen Blöjbyte Fri lek.
Stockholm stad Förskoleundersökning 2013 Skarpnäck stadsdel.
Välkomna till styrd helpdesk: Lek
Välkomna till styrd helpdesk
Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER.
Föräldramöte Välkomna!.
Barnkonventionen i förskolan
Fritidshem på Knappekulla
Integritet läroplansanalys.
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Verksamhetsbeskrivning
”Ester Arg och Daisy Galej” och Babblarna
”Förskolebarnens röst”
Vad innebär ett mål för lärande eller utveckling
Utveckling och lärande
Presentationens avskrift:

VÄLKOMNA TILL MYGGANS FÖRÄLDRAMÖTE

Förskolan och dess styrdokument Våra styrdokument - Skollag - Läroplan - Barnkonventionen - Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Utvecklingsområden Utveckling och lärande Barns inflytande och delaktighet Alla barns rätt till stöd

Myggans verksamhet Vi är en avdelning som arbetar med utomhuspedagogik. Vilket innebär att det vi kan göra inomhus på avdelningen, det kan vi även göra utomhus. På Myggan utgår vi från barnens intressen och vi tycker det är viktigt med barnens inflytande över verksamheten.

UTOMHUSPEDAGOGIK Naturen erbjuder barnen att uppleva spännande saker varje dag, naturen är som en levande lärobok. Att vistas mycket utomhus ökar hälsan hos barnen, de blir piggare, gladare, lugnare och motoriken utvecklas. Smittspridningen av sjukdomar minskar. (Man blir exempelvis inte förkyld av att vara ute när det är kallt utan man blir förkyld av ett virus som sprids mellan människor) Barnen hamnar mer sällan i konflikter för utomhusmiljön erbjuder stora ytor och där finns möjlighet för alla att utforska sina lekar. Ljudnivån blir lägre och stressfaktorer som exempelvis trånga utrymmen tas bort. Leken blir mer fantasifull och varierande för barnen vistas i olika spännande miljöer där barnen utforskar, utmanas och inspireras till utveckling och lärande. (Lättman-Masch, Wejdmark 2007)

Forskning visar att vi kommer ihåg: 10% av det vi läser Vi lägger stor vikt vid att alla barn ska få värdefulla upplevelser under deras dagar på Myggan. Forskning visar att vi kommer ihåg: 10% av det vi läser 20% av det vi hör 30% av det vi ser 50% av det vi hör och ser 70% av det vi diskuterar 80% av det vi upplever och 90% av det vi lär ut till andra (William Glasser)

VÅRA CYKLAR Temalekplatser Parkerna i Malmö: Pildammarna, Kungsparken etc. Naturområden Museer Stranden Bibliotek

Vad gör vi annars? Vi går även på promenader i vårt område, Stolpalösa, ”Skogsdungen” , Sofieholmsparken och Stora backen etc. Skapar med olika material Språk Matematik Experiment/Naturvetenskap/Teknik Arbetar med Ipads Barnens egna lekar (samarbete, språk, fantasi, sociala relationer och motorik) Gymnastik Bygg/Konstruktion

Barnen samarbetar på många olika sätt under SAMARBETE Barnen samarbetar på många olika sätt under hela dagen på Myggan. ”utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar” ”förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra” Lpfö98/10

MATEMATIK Matematik finns överallt i vardagen och innefattar räkning, antal, former, mönster, mätning och sortering etc, vilket barnen får ta del av varje dag på förskolan. ”utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras probleminställningar” ”utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning” Lpfö98/10

NATURVETENSKAP/TEKNIK På Myggan experimenterar vi ofta och gärna inom de olika naturvetenskaperna. ”utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap” ”utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap” Lpfö98/10

MILJÖ På Myggan värnar vi om miljön! Vi har Håll Sverige Rents miljöcertifiering Grön Flagg. ”förskolan ska medverka till att barnen tillägnar sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp” ”respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö” Lpfö98/10

SPRÅK ”utvecklar sin identitet och känner trygghet i den” ”utvecklar ett nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra” ”stimulera varje barns språkutveckling och uppmuntra och ta till vara barnets nyfikenhet och intresse för den skriftspråkliga världen” Lpfö98/10

BARNS INFLYTANDE OCH DELAKTIGHET På myggan strävar vi efter att barnen utvecklas till självständiga individer och tar ansvar. Även att de ska få ha inflytande över sin vardag på förskolan. När det är barnråd får barnen möjlighet att uttrycka sina tankar, både positiva och negativa och framföra önskemål. “utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation” “utvecklar sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande” “utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler” Lpfö98/10

Här på Myggan värnar vi om att barnen ska vara trygga, lekfulla, delaktiga och framför allt ha roligt!