Följ upp barnrättsarbetet med hjälp av ett antal implementerings- och tillämpningsnycklar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Advertisements

Samverkan socialtjänst, skola och förskola
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Välkommen Barnet i rättsprocessen Brottsmål & Vårdnadsmål
Kvalitetsredovosning  Analys och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten som helhet  Prioriterade mål och åtgärder
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Nationell spridningskonferens Karlstad Barns rätt på rätt sätt – folkrätt i praktiken Var med och stärk barnets rättigheter!
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Vad innebär ett barnperspektiv
Samordnad individuell plan
Föräldrainflytande. 1. Anser du att det finns ett fungerande samarbete mellan förskola och hem på ditt/dina barns avdelning?
Utvärdering av BBIC på Södertörn
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
i kommuner, landsting/regioner
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Uppsökande och förebyggande arbete
Ramverk för patientmedverkan
Socialtjänstlagen, SoL
1 Förordning 1997:702 Vem? Varje kommun, kommunal förskola, fritidshem, skola Kommun: skolformerna, förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg Andra huvudmäns.
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Värdegrund, Vision och Verklighet.
Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Stärkt stöd och skydd för b o u Stärka stödet och skyddet för barn och ungdomar som far eller riskerar att fara illa Barnrättsperspektivet stärks Barn.
Kommunens ansvar för barn och unga Jonas Reinholdsson KommunLex AB © KommunLex AB, får kopieras och spridas med angivande av källan.
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Bra initiativ med kalas och en eloge till skåne för detta arrangemang och allt bra som sker i skåne.
Nämndplan 2015.
Barnperspektiv Introduktionsprogram Göteborgs Stad 13 oktober 2015
Gör barn starkare i kommuner, landsting/regioner Vägledning politiker.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Grundläggande principer och generella implementeringsartiklar  Innehåll  Tolkning  Arbetssätt  Tillämpning.
Socialdepartementet. Bred delaktighet, samarbete och samråd.
Barnkonsekvensanalys Om att systematiskt fatta beslut för barnets bästa.
Elevhälsan i skolan Spela roll ABF-huset Giselle Hedberg 1:a skolsköterska Stockholm stad.
Idrottslyftet – mer och fler Utformning av kommande arbete.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
Dokumentation enligt HSL §2g Barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården om barnets förälder eller någon annan.
Barns Röst. För och med: Barn med NPF år och yrkesverksamma inom BUP & Hab Mål: Ökad delaktighet i den egna vården Av: Riksförbundet Attention i.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
Att beakta barnets rättigheter och perspektiv i styrning och ledning är det möjligt?
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Barnkonventionen i förskolan
Ramverk för patientmedverkan
Barnperspektiv Introduktionsprogram Göteborgs Stad 19 oktober 2016
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Heby kommuns kvalitetspolicy
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Rutin orosanmälan Granskad och beslutad av Hälso-och politiska avdelningen, Carsten Regionövergripande rutin (ersätter tidigare lokala varianter/versioner)
Följ upp barnrättsarbetet med hjälp av ett antal implementerings- och tillämpningsnycklar Den här presentationen visar exempel på hur en organisation.
Grundläggande principer och generella implementeringsartiklar
Delat beslutsfattande och SIP
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
ATTENTION! Nelli Kalnak, leg logoped, PhD
Barnperspektiv, barnrättsperspektiv och barnets perspektiv
Att starta ett aktivt barnrättsarbete
Konventionens innehåll och struktur
Konventionens innehåll och struktur
Alla barn har samma rättigheter och lika värde
Barnkonventionen svensk lag – vad innebär det?
Att starta ett aktivt barnrättsarbete
Presentationens avskrift:

Följ upp barnrättsarbetet med hjälp av ett antal implementerings- och tillämpningsnycklar

Implementeringsnycklar  Styrning  Ledning  Kunskapsutveckling  Implementering

Styrning  Det finns ett beslut som är fattat på högsta nivå om att arbeta med barnkonventionen.  Det finns ett beslut om återrapportering av barnrättsarbetet till den politiska nivån.  Beslutad budget innefattat ett barnrättsperspektiv.  Förtroendevalda har fått utbildning om konventionen och dess tillämpning i beslutsprocesser.  Kunskap och statistik om barns uppväxtvillkor används som underlag för beslut

Ledning  Chefer och medarbetare i hela organisationen har fått utbildning om konventionen i respektive verksamhet.  Förutsättningar ges för att barnets rättigheter diskuteras och problematiseras på APT och andra centrala forum på arbetsplatsen.  Styrdokument i varje förvaltning innefattar ett barnrättsperspektiv.

Kunskapsutveckling  Det erbjuds återkommande utbildningar om konventionen och dess tillämpning till hela organisationen.  Barnkonsekvensanalyser genomförs i hela organisationen när det gäller beslut av övergripande karaktär.  Prövning av barnets/barnens bästa görs i alla verksamheter.

Implementering  Strategiskt placerad funktion.  Strukturer för att inhämta barns synpunkter.  Instans för barn att vända sig till.

Tillämpningnycklar  Förskola, skola  Socialtjänst  Samhällsplanering och trafik  Miljö- och hälsoskydd  Hälso- och sjukvård och tandvård  Räddningstjänst  Personalavdelning och HR-funktion

Förskola och skola  Det finns strukturer som skyddar barn mot övergrepp av vuxna och andra barn i den egna verksamheten (artikel 19).  Det finns tydliga rutiner för hur anmälan till socialtjänsten ska göras vid misstanke om att ett barn far illa (artikel 19).  Dessa strukturer och anvisningar är kända av samtliga medarbetare.

Förskola och skola  Varje barn har fått kunskap om sina rättigheter, anpassat till sin ålder och mognad (artikel 42).  Barnens vårdnadshavare har fått kunskap om att barn har egna rättigheter och vad det innebär för vårdnadshavarna (artikel 42).  Skolan har ett fungerande system för att få kännedom om barnens närvaro/frånvaro (artikel 2).  Det finns strukturer för att främja närvaron (artikel 28.1 [e]).  Strukturerna är kända av alla medarbetare.

Förskola och skola  Det finns former för barnets delaktighet (artikel 12).  Det pågår ett arbete med att ta reda på barnets synpunkter (artikel 12).  Flickor och pojkar behandlas likvärdigt (artikel 2).

Socialtjänst  I varje barnavårdsutredning har barnets röst kommit till uttryck (artikel 12).  Barnets synpunkter dokumenteras i varje utredning (artikel 12).  Barnets perspektiv och behov beaktas vid bedömning av ekonomiskt bistånd (artikel 3.1).

Socialtjänst  Medarbetare i socialtjänsten har fått utbildning för att kunna föra samtal med barn (artikel 42).  Vuxna som kommer i kontakt med socialtjänsten tillfrågas om de har barn (artikel 3.1).  Medarbetare i socialtjänsten samverkar med medarbetare inom andra verksamheter för att tillgodose barnets bästa (artikel 3.1).

Socialtjänst  Det finns åldersadekvat information på socialtjänstens webb om hur socialtjänsten arbetar och hur man lättast gör för att få kontakt (artikel 17, 19).  Medarbetare inom socialtjänsten frågar barn hur de upplever mötet med den enskilda medarbetaren (artikel 12).  Pojkar och flickor behandlas likvärdigt (artikel 2).

Samhällsplanering och trafik  Vid planering och projektering för nya parker och upprustning av gamla parker görs barnkonsekvensanalyser där barn ges möjlighet att lämna synpunkter på utformning (artikel 4).  Barn och unga ges möjlighet att lämna synpunkter på vilka platser som känns otrygga att vistas på (artikel 12).  Synpunkterna beaktas och åtgärdas (artikel 12).

Samhällsplanering och trafik  Det finns rutiner som talar om hur medarbetare ska handla om ett barn saknar färdbevis.  Rutinerna är kända bland medarbetare och hos entreprenörer och konsulter.  När nya bostadsområden projekteras planeras även för lekplatser, förskolor, skolor, bevakade övergångsställen och bilfria gångvägar.

Samhällsplanering och trafik  Flickors och pojkars synpunkter väger lika tungt i arbetet (artikel 2).  Det finns tydliga rutiner för hur anmälan till socialtjänsten ska göras vid misstanke om att ett barn far illa (artikel 19).  Dessa strukturer och anvisningar är kända av samtliga medarbetare.

Miljö- och hälsoskydd  Lokaler där barn och unga vistas har en godkänd inomhusmiljö (artikel 6).  Allergener i miljöer där barn vistas är kartlagda (artikel 24).  Det finns en plan för att åtgärda icke gynnsamma inomhusmiljöer och allergener.  Lokaler där barn vistas har gott brandskydd.

Miljö- och hälsoskydd  Det finns regler för hur hälsovådliga produkter ska förvaras i lokaler där barn vistas (artikel 6, 24).  I kommunen finns dricksvatten av god kvalitet (artikel 24).  Dricksvattnets kvalitet prövas regelbundet (artikel 24).  Maten som serveras till barn och unga ska hålla en god kvalitet och följa gällande näringsrekommendationer (artikel 6, 24).  Pojkars och flickors behov och synpunkter väger lika tungt i arbetet (artikel 2).

Hälso- och sjukvård och tandvård  Barn som möter medarbetare inom hälso- och sjukvården och tandvården bemöts med respekt.  Barnets integritet beaktas (artikel 16).  Barn informeras om behandling utifrån barnets egna förutsättningar sätt (artikel 17).  Det finns tydliga rutiner för hur anmälan till socialtjänsten ska göras vid misstanke om att ett barn far illa (artikel 19).  Dessa strukturer och anvisningar är kända av samtliga medarbetare.

Hälso- och sjukvård och tandvård  Barnets rättigheter problematiseras i förhållande till vårdnadshavarnas rättigheter och skyldigheter (artikel 3.1).  Barnet informeras om vad som står i journaler (artikel 16).  Barnet informeras om vem som har tillgång till innehållet i journalen (artikel 16).

Hälso- och sjukvård och tandvård  Det finns tydliga rutiner för hur anmälan till socialtjänsten ska göras vid misstanke om att ett barn far illa (artikel 19).  Dessa strukturer och anvisningar är kända av samtliga medarbetare.

Räddningstjänst  Kommunens medarbetare har kunskap om hur barn kan bete sig vid brand.  Barn och unga i kommunen har fått kunskap om brand, brandskydd och hur det är lämpligt att handla vid brand (artikel 17).  Det finns krisinformation på webben som riktar sig till barn och unga (artikel 17).

Räddningstjänst  Barn och unga känner till hur man larmar räddningstjänsten i akuta situationer (artikel 17).  Barn och unga har vattenvana (artikel 6).  Barn och unga kan simma enligt Svenska livräddningssällskapets rekommendationer (artikel 6).

Räddningstjänst  Barn och unga får kunskap om aktuella telefonnummer eller hemsidor att söka information från (artikel 17).  Barn har kunskap om livräddning (artikel 6).  Det finns tydliga rutiner för hur anmälan till socialtjänsten ska göras vid misstanke om att ett barn far illa (artikel 19).  Dessa strukturer och anvisningar är kända av samtliga medarbetare.

Personalavdelning och HR-funktion  Nyanställd personal får kunskap om barnets rättigheter (artikel 42).  Nyanställd personal får kunskap om pågående barnrättsarbete (artikel 42).  Nyanställd personal får kunskap om sitt eget ansvar för barnrättsarbetet (artikel 42).

Personalavdelning och HR-funktion  Det finns tydliga rutiner för hur anmälan till socialtjänsten ska göras vid misstanke om att ett barn far illa (artikel 19).  Dessa strukturer och anvisningar är kända av samtliga medarbetare.