Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att starta ett aktivt barnrättsarbete

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att starta ett aktivt barnrättsarbete"— Presentationens avskrift:

1 Att starta ett aktivt barnrättsarbete
Att börja arbeta med barnets rättigheter kan till en början verka väldigt komplicerat eftersom det är många delar som behöver falla på plats. Vilka frågor som behöver tas omhand är beroende av var i organisationen arbetet börjar. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på.

2 Rättighetsbaserat arbete
Om du är politiker – Fatta beslut som är grundade i barnrätten Om du är chef – Skapa förutsättningar för verksamheterna Om du är medarbetare – Tillämpa rättigheterna Förstå – kunna – vilja För den som är politiker är det viktigt att lägga ribban för organisationen genom att se till att beslut är grundade i barnrätten. Det ger en signal till organisationen att frågorna är viktiga och ska genomsyra alla nivåer. Chefens roll är att skapa förutsättningar för verksamheterna att arbeta med rättigheterna på olika sätt. Det kan gälla kunskapshöjande aktiviteter, tolkning av rättigheterna eller liknande. Om de två första villkoren är infriade underlättar det för medarbetare att tillämpa rättigheterna i det vardagliga jobbet. Som implementeringsforskningen uttrycker: För att implementering ska vara möjlig är det nödvändigt att tillämparen förstår vilka beslut som fattats, att det finns möjligheter att genomföra besluten (kan vara ekonomi, personal, material) och sedan att den som ska genomföra besluten vill göra det. Annars kommer medarbetaren att göra aktivt eller passivt motstånd.

3 Rättighetsbasera alla processer
Politisk styrning Struktur Ledning Kärnverksamhet Stöd Verksamhets-planering Administrativa rutiner Budgetarbete Långsiktig samhälls-utveckling Service och välfärdstjänster Myndighets-utövning Kvalitetsarbete Uppföljning Kompetens-utveckling Föregående bild kan illustreras med det här huset. Den politiska styrningen får representeras av taket på huset. Det ar viktigt att styrningen rinner ner i hela organisationen för att alla processer ska bli rättighetsbaserade. Om taket hamnar på sned eller går sönder kommer styrningen av den delen att bli otydlig. Varje del i organisationen behöver ta in barnrättsfrågorna i sina system, till exempel i verksamhetsplaneringen, budgetarbetet och uppföljningen. Det är även viktigt att skapa administrativa rutiner så att barnrättsfrågorna är en naturlig del i kvalitetsarbete och kompetensutveckling så att rättigheterna sipprar ut i verksamheterna. Det behöver finnas en struktur som främjar en kultur som ger varje invånare, varje barn, varje flicka och pojke tillgång till sina rättigheter. Kultur Invånare: Varje barn, varje flicka och pojke under 18 år

4 Styrning Det finns ett beslut som är fattat på högsta nivå om att arbeta med barnkonventionen Tvärpolitisk förankring Beslut om återrapportering till den politiska nivån Tydligt formulerade mål Det som brukar kallas för ”Den goda jordmånen” är ett antal förutsättningar som underlättar för en organisation som avser att börja ett barnrättsarbete. Genom forskning och erfarenhet vet vi att punkterna på bilden är förutsättningar för att en organisation ska ha möjlighet att arbeta rättighetsbaserat. Även om det inte behövs ett beslut i fullmäktige har det blivit praxis i Sverige och ett sådant beslut gör också att ingen i organisationen kan motsätta sig att arbeta med utgångspunkt i rättigheterna. Beslutet i fullmäktige kan sägas motsvara inkorporering på. Att ta med skrivningar om rättigheterna i de styrande dokumenten kan sägas motsvara transformeringen (att ta in lämpliga artiklar i relevanta lagar). Tvärpolitisk förankring är viktig, hela den politiska organisationen går åt samma håll och visar att det är viktiga frågor. Om det blir maktskifte vid val kan frågorna finnas kvar på dagordningen utan att bli ifrågasatta. Det är helt centralt att det finns ett beslut om uppföljning till den politiska nivån. Det finns annars en risk att någon tycker att frågan är onödig eftersom den inte efterfrågas av den politiska nivån. Ju mer tydligt formulerad målen för barnrättsarbetet är, desto större chans att arbetet går att utvärdera så att man ser att det går åt rätt håll. Arbetet ska förankras på alla nivåer i organisationen. Det är en utmaning i sig, men viktigt för att alla ska känna sig informerade och delaktiga.

5 Ledning Samordnande funktion Förvaltningsövergripande arbetsgrupp
Det är bra att ha en funktion som är samordningsansvarig för barnrättsarbetet. Det är inte meningen att den funktionen ska göra allt arbete utan mer inspirera andra att ta ansvar och hålla ihop arbetet så att det är möjligt att se om det är dags att ändra inriktning. Till samordningsfunktionen är det bra att knyta en arbetsgrupp eller liknande så att information och beslut snabbt kan nå hela organisationen.

6 Organisation Förankring i alla förvaltningar
Aktiviteter på olika nivåer Ju mer tydligt formulerad målen för barnrättsarbetet är, desto större chans att arbetet går att utvärdera så att man ser att det går åt rätt håll. Arbetet ska förankras på alla nivåer i organisationen. Det är en utmaning i sig, men viktigt för att alla ska känna sig informerade och delaktiga. Eftersom det är viktigt med förankring i hela organisationen är det också viktigt att det sker aktiviteter på samtliga nivåer. Aktiviteterna ska förstås anpassas till mottagarna.

7 Ge inte upp Besluta strategiskt
Arbeta systematiskt och med kontinuitet Tänk långsiktigt Det är lätt att ge upp ett arbete om resultat låter vänta på sig. När det gäller arbetet med barnets rättigheter finns inga snabba lösningar, inga quick fix eller en lösning som gäller för all. Inget behöver vara på plats innan arbetet börjar, men var systematisk och tänk långsiktigt redan i starten. Låt aktiviteter (till exempel utbildningar, workshops och informationstillfällen) återkomma kontinuerligt så att organisationen inte glömmer vad som pågår. Ge framförallt inte upp

8 Identifiera hinder Om arbetet känns trögt och inte riktigt vill lyfta kan det vara idé att identifiera eventuella hinder eller motstånd. Går det att hålla emot så att allt arbete inte är förgäves? Eller är det helt enkelt ett brott på rälsen så att det bara är att börja om. Det är lätt att arbeta för mycket med en fråga som är rolig och angelägen. Gör inte det, konsekvenserna kan bli allvarliga 

9 Hur ser du på hindren? När hindren är identifierade är det bra att fundera på om de är oöverstigliga eller överkomliga, även om det kan te sig tungt till en början.

10 Viktiga funktioner i ett barnrättsarbete
Ambassadör Allierad Brobyggare Mullvad När du arbetar i offentlig sektor är det viktigt att identifiera människor du kan samarbeta med. Identifiera vem om kan vara en ambassadör för frågan. Det är ofta en politiker som är hängiven barn och barnrättsfrågor. Hon eller han kan skriva motioner och förslag och fatta beslut med utgångspunkt i konventionen. Identifiera vem som kan vara en allierad. Ofta är det en person som arbetar administrativt, är chef eller kanske sekreterare i en nämnd. Hon eller han kan säga rätt saker till rätt person vid rätt tillfälle. Brobyggaren är en person som har lätt för att skapa samarbete, såväl inom den egna organisationen som mellan olika organisationer. Glöm inte mullvadarna, de som arbetar underifrån och upp i organisationerna. Ofta hängivna frågan och uthålliga utifrån sin position.

11 Är du redo? Nu är det sista bilden i den här delen. Vi hoppas att vi bidragit till en grund för arbetet med barnets rättigheter i din organisation? Lycka till!


Ladda ner ppt "Att starta ett aktivt barnrättsarbete"

Liknande presentationer


Google-annonser