Kvantitativ metod + Att skriva rapport Matts Dahlkwist, 2012.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Seminarieboken Kapitel 4 – Metodmedvetenhet
Vetenskaplig studie av det alkoholpreventiva
KANDIDATUPPSATS.
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Den gula tråden Emil Tyberg Adjunkt i engelska.
Vetenskaplig Metod.
Formellt, skarpt och snyggt
ATT PRODUCERA EN UNDERSÖKNING
Som man frågar får man svar. Vad är intressant? Varför?
Att skriva PM Att skriva ett PM eller en uppsats
Bedömningsmodell Mål för examensarbete Värderingsdimensioner Bedömningar Mål för examen.
Hur går forskning och vetenskapligt skrivande till?
Betyg och förmågor.
Introduktion fallstudie ATHF01 Ht Gatradhus i Landskrona, Elding och Oscarson.
Vetenskaplighet En gissning blir inte vetenskap för att den råkar visa sig vara sann. Vetenskap handlar om att ge tillräckligt goda /rimliga skäl för att.
Bedömningskriterier för studentrapporter
Del 1: Naturvetenskap s. 6-7
Seminarieboken Kapitel 9 – Bedömning av ett akademiskt arbete
Forsknings- och utvärderingsmetoder, 15 hp
Ett naturvetenskapligt arbetssätt
Kvantitativ strategi viktiga begrepp 1
NIVÅ: GRUNDLÄGGANDE MÅLGRUPP: ÄMNESLÄRARE FART: ¼- DÅ EN MER LÅNGSIKTIG LÄROPROCESS ÄR AV VIKT Högskolan i Gävle 1 Uppdragsutbildning 7,5 hp – kurs för.
Lärandemål Program Dialogerna 1& Presentation av dialog Lunch dialog dialog.
Att arbeta vetenskapligt
Håkan Jönson Socialhögskolan i Lund
STUDIETEKNIK INOM SOCIOLOGI
Metodkurs 21 februari 2008 Björn Thuresson MDI-gruppen
Teoretisk referensram
En grupp universitetslärares syn på studenters informationskompetens vid Linköpings universitet Ann-Katrin Perselli Kajsa Gustafsson Åman Linköpings Universitetsbibliotek.
Samhällsvetenskapligt arbetssätt
Grupparbete Nr 4 Grupp 1 Grupp 2 Grupp 3 Grupp 4 Grupp 5 Grupp 6
Statsvetenskap 3, statsvetenskapliga metoder
Om skrivande av uppsats
Ekonomi och styrning i offentlig verksamhet Kurskod 722g39 Hemsida
Naturvetenskaplig undersökning
Att välja metod Från Henrik Boström Vad används metoden till?
Forskningsetik CODEX - samlingen av regler och riktlinjer för forskning
Formellt, skarpt och snyggt
Läsåret Ria Heilä-Ylikallio
Om problem och syften Jonas Gustafsson Lärarhögskolan i Stockholm.
Skolutveckling genom aktionsforskning
Krav på vetenskaplig tolkning
VETENSKAPLIG TEXT Att göra en vetenskaplig undersökning Bollnäs Folkhögskola – Svenska 3.
1 Experimentella studier Litteratur: Dahmström: Kap 2 Research Metod: Kap 9.
Att försvara sina teser. En uppsats ventileras. En disputation mellan respondent och opponent 1. Resp ges möjlighet att korrigera och komplettera. 2.
Metod i samhällsvetenskap s Ur centralt innehåll och kunskapskrav  Tillämpning av samhällsvetenskapliga begrepp, teorier, modeller och metoder.
Forskningsmetoder inom barn- och ungdomsvetenskap Kvalitativ och kvantitativ forskningsmetod Litteratur: Repstad Kvale/Brinkmann.
VETENSKAPLIGT SKRIVANDE SSA 220/230 MAGISTER/MASTERUPPSATS I SVENSKA SOM ANDRASPRÅK JULIA PRENTICE.
Statistisk hypotesprövning. Test av hypoteser Ofta när man gör undersökningar så vill man ha svar på olika frågor (s.k. hypoteser). T.ex. Stämmer en spelares.
Examensarbete Byggledare, intag Schema  V 47 – måndag den 16 nov, kl  V 48 – måndag den 23 nov, kl  V 49 – måndag.
En sak i taget 1. Mata in data 2. Förbered data för beräkningar 3. Beräkna 1. Börja med att testa din hypotes 2. Därefter titta på ev bakomliggande faktorer.
Specialpedagogik Ht 12. Introduktion 7 sept kl , 12:131 Erfarenhetsutbyte/diskussion och information inför ventileringen 5 december kl ,
1 UNDERSÖKNINGSMETODIK Ett gemensamt syfte för alla undersökningar är att få ökad kunskap om ett visst problemområde Statistiska undersökningar kan vara.
STATISTISK METODIK 1. INLEDNING / VAD ÄR STATISTIK? 2. UNDERSÖKNINGSMETODIK 3. DESKRIPTION 4. SAMBAND.
Metod i samhällsvetenskap. Analysmodell: Letar kausala samband OrsakFöreteelseKonsekvens Åtgärd.
UPPSATSPLAN HUR GÖR MAN EN SÅDAN?. UPPSATSPLAN Nytt steg i processen, PM godkänt PM är början på planen Handledartilldelning Samarbete med handledare.
Bedömning i formativ mening
Problemformulering En introduktion på kursen
Att göra en vetenskaplig undersökning Bollnäs Folkhögskola – Svenska 3
Att skriva essä.
Workshop Arbetsplatslärande.
tUTΩPIA Mål Nystartad student förening Verksamhet
Kvalitativa forskningsmetoder, 6 hp Kurstid: 21 januari–15 februari Kurskod: 729G07 Michael Tholander.
Utredande text Labbrapport.
Att skriva uppsats Metodfrågor.
Ett verktyg för systematisk uppföljning i missbruksbruksvården
Den här presentationen innehåller:
TIPS Michael Tholander.
Presentationens avskrift:

Kvantitativ metod + Att skriva rapport Matts Dahlkwist, 2012

Experimentella studier Att under konstanthållna villkor pröva en hypotes. Avsikt: Att se en eller flera variablers påverkan på forskningsobjektet Vanligast i naturvetenskap. Inom samhällsvetenskap: mest frekvent inom psykologi: Några exempel: lab studier, reaktionsmätningar, biofeedback, hypnosforskning Variabler: Faktorer som på olika sätt kan påverka händelseförloppet Många variabler: Ger hög osäkerhet. Svårt att få fram ett tillförlitligt resultat Svaghet: Verkligheten innehåller oftast fler variabler än som kan inrymmas i ett experiment

Kvasiexperimentella studier Uppfyller inte samma vetenskapliga krav eller kontrollmöjligheter som experiment, t ex experiment utan randomisering, t ex man väljer de grupper som redan finns

Design En undersökningsplan. Hur experimentet eller undersökningen är upplagd

Random design Jämförelse av en experiment- och en kontrollgrupp före och efter interventionen (experimentet eller försöket). En mätning av interventionens effekt (för- och eftermätning). Så likvärdiga randomgrupper som möjligt eftersträvas, för att kunna göra så rättvisa jämförelser som möjligt.

Korrelationsstudier Mätning av samband, med effekten av olika träningsprogram contra frekvens av kriminalitet i ett område Korrelation = samband, kan variera mellan -1 och +1. Ett samband kan vara positivt eller negativt. Nollkorrelation = inget samband Kausalt samband: variabler som påverkar varandra (orsakssamband). Exempel? Falskt samband: Variabler som inte påverkar varandra. Exempel?

Korrelationsmatris

Checkpoint Ge exempel på kausala samband respektive falska samband

Validitet Giltigheten i en mätning: Mäter man vad som avses ska mätas? T ex mätning av elevers djupkunskaper i ett stressigt prov eller ett körkortsprov: Vad mäter man egentligen?

Reliabilitet Goda mätinstrument, träffsäkerhet i mätningarna. T ex 2 oberoende bedömningar av samma objekt, eller samma mätning vid 2 olika tidpunkter (test-retest) Exempel: en hel contra en trasig termometer

Statistisk signifikans Med att vara statistiskt signifikant menas att resultatet med 95% sannolikhet inte beror på slumpen. Man gör en statistisk signifikansprövning.

Case – en kvantitativt försök Situation: Två lärare och forskare vid ett universitet hade fått anslag från högskoleverket för att mäta effekten av undervisningsmetoden ”case-metodik”. Metoden går ut på att undervisningen sak baseras på ett antal case (fallstudier), enligt en induktiv metod. Försöksgruppen med 30 studenter (A) använde samma kursplan och kurslitteratur som kontrollgruppen (B), också 30 studenter, hade samma antal lektioner och examinationskrav. Skillnaden man ville studera var undervisningsmetoderna. I grupp A arbetade man under lektionerna med att lösa olika case, det handlade om undervisningssituationer som en lärare kan råka ut för, vars innehåll behandlades i kursens litteratur. I grupp B arbetade man som vanligt med att läraren föreläste på traditionellt sätt utifrån kurslitteraturen. Examinationen utgjorde också mätningen av försökets effekter. Man gav som resultatmätning en salstenta, dels med faktafrågor av detaljkaraktär, dels mer djupgående tillämpningsfrågor (förståelse) utifrån kursinnehållet. Resultatet av examinationen kom att bli följande: -Grupp A och B hade likvärdiga resultat vad gäller faktafrågorna -Grupp A hade bättre resultat än grupp B, vad gäller tillämpningsfrågorna Frågeställningar: 1.Hur bedömer du upplägget (designen) av försöket. Vilka var felkällorna? 2.Hur uppskattar du a. validiteten b. reliabiliteten 3.Hur skulle man kunna förbättra detta försök? 4.Skulle man kunna göra detta försök kvalitativt?

Att rapportera forskning Målgruppsanpassa (ordval, satslängd och förklarande text). Vilken är målgruppen? Skriv alltid så tydligt och enkelt som möjligt. Dispositionen: Viktigt hålla en tydlig röd tråd Se till att hålla ett kritiskt avstånd, risk med att ”go native”. Författaren är en berättare som talar på andras vägnar Håll dig till det centrala - kärnan. ”Vad” och ”varför” är viktiga frågor. Viktigt med metodologisk transparens

Ett standardförslag Problemformulering eller frågeställning Bakgrund till frågeställningen Den teoretiska ramen för undersökningen Beskrivning av de metoder och material som kommit till användning Presentation av data Analys av data Tolkning av data utifrån teori. Huvudsakliga slutsatser – tolkning av resultaten utifrån problemformuleringen Praktiska förändringsförslag och egna synpunkter Sammanfattning Litteraturförteckning Eventuella bilagor

Frekventa brister Att ”forskaren” skrivit av någon annan författares tankar och kallar det teorikapitel Att ett deskriptivt empiriskt kapitel benämns teorikapitel Att det saknas tydliga kopplingar mellan teori och empiri Att en presentation av perspektiv och synsätt saknas Att i resultatdelen börja tolka och diskutera resultaten Att helt nya fakta dyker upp i diskussionsdelen, vilka inte funnits med i teori- och resultatredovisningen, det är också viktigt att sammanfattningen inte innehåller något som inte tidigare har presenterats. Att problemformuleringen är otillräckligt avgränsad Att syfte och frågeställningar inte är tydligt besvarade Att huvuddragen i resultaten inte är tillräckligt synliggjorda Användning av alltför många citat, alltför långa citat

Praktiska tips i skrivarbetet Starta direkt, en mental tröskel har en tendens att bli allt högre. Viktigt att se spår av det egna arbetet direkt. Gör skelettet först, fyll sedan på. Skriv om och stryk, det är bara att förbättra, allt blir bättre. Du ser konkret resultat av ditt arbete Inspiration = transpiration Börja där du har något att säga, börja där du är mest intresserad Läs andra goda rapporter och hämta ideer! Utrymmet: vad är det centrala? Bättre att ta upp ett begränsat tema på ett grundligt sätt än att göra en nedbantad version av ett omfattande projekt