Lokala hälsoinsatser Region Skåne Gilbert Tribo (FP) andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sprutbyte för injektionsnarkomaner - en effektiv åtgärd för att begränsa spridningen av blodburna virus Martin Kåberg Psykiater/Beroendeläkare Infektionsläkare.
Advertisements

Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
0-18 BARN OCH UNGA. BARN UTSATTA SITUTIONER Placerade barn.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Landstingsfullmäktiges hälso- och sjukvårdsberedningar Det finns fyra beredningar: öst, nord, syd och mitt. Beredningarna består av förtroendevalda.
Rekommendationer - Hur handlar vi utifrån resultaten? Bibehåll förbättringsidén eller utveckla/avveckla, ny PGSA? Förbättringsområde: Förbättra kunskapsläget.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Folkhälsa - Minskad psykisk ohälsa bland unga kvinnor år
Leila Chanko Färre besök på akuten
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
PO-verksamheten i Skåne
Revidering av riktlinjer gällande särskilt boende för äldre
Den kommunala hälso- och sjukvården av idag
Region Gävleborg Tillämpning i Stöd och behandling och kommunikationsplanering (5 minuter) Förmiddagen
VÄLKOMMEN TILL 6A.
Förvaltningsorganisation för Stöd och behandling
Länsgemensam ledning i samverkan
Lärarstöd för att använda 1177.se
Kommunerna tar över ansvar för att utföra viss hälso- och sjukvård i gruppbostäder och daglig verksamhet enligt LSS Anna-Lena Möllstam Tf enhetschef Sociala.
Lärarlöner Löneavtal Statliga satsningar Lokal lönebildning
Handlingsplan för införande av plattform för stöd och behandling
Välkomna till Sydöstra sjukvårdsregionen Sveriges bästa sjukvårdsregion.
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
Patientlagen ger utökad valmöjlighet
Månadsrapport oktober 2015
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Uppföljning utav Medhelp
Varför bor vi där vi bor? Vi blir allt fler.
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Den etiska plattformen: besvarade och obesvarade frågor
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2017
Resultatpresentation för NLL av PunktPrevalensMätningarna (PPM) 2016
Hur mycket använder ungdomarna olika beroendeframkallande ämnen i Helsingborg, Skåne, Sverige & Europa? Arbetsmaterial med diskussionsfrågor i klassrummet,
En välinformerad patient är en trygg patient
Psykisk ohälsa – Ett sjukdomstillstånd eller en del av livet?
Nationell utbildningsplan för YH-utbildning medicinsk sekreterare
1177 Vårdguiden på telefon - hörnstenar
Biverkningsrapportering och SEBRA
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Branschrådet för spårväg och tunnelbana den 17 maj 2018
Vård och omsorgsutbildning
Specialiserad Sjukvård I Hemmet
Nationell patientöversikt
Verksamhets- berättelse 2012 Sydöstra sjukvårds-regionen
VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI?
- ett verktyg för ANDT-uppföljning Introduktion
Bakgrund Största förändringen av sjukförsäkringen på 16 år
Resultatpresentation för NLL av PunktPrevalensMätningarna (PPM) 2016
TK 466 Belägenhetsadresser
Diagnos och delaktighet
Medarbetareinformation
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Framtidens vårdinformationsmiljö Webbutbildning
Exempel på patienter som ingår i vårdgarantin
Led- och muskelmottagning
Modersmålsbaserad hälsokommunikation Folkhälsa och sjukvård
Översyn av lagstiftningen inom kollektivtrafikområdet
Kommunassurans Syd Försäkrings AB
Välkomna!.
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Det svenska nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS)
Caisa Hedlund, Vårdvalsråd Vårdval fysioterapi
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2019
HjärtLung Forskning Patientvald forskning för ett längre liv och en bättre vardag Riksförbundet HjärtLung samlar in medel och delar ut pengar till forskningsprojekt.
Presentationens avskrift:

Lokala hälsoinsatser Region Skåne Gilbert Tribo (FP) andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne

Agenda Historisk tillbakablick Sprututbyte Assisterad läkemedelsbehandling för opiatmissbruk Naloxon

Historisk tillbakablick Som ett sätt att motverka den HIV-epidemi som uppstod bland människor med intravenöst missbruk startades det på 1980-talet sprututbytesverksamheter på flera platser i västvärlden. I Sverige startades sprututbytesverksamhet i Lund år 1986, och Malmö år Fram till 2006 tilläts inga andra sådana verksamheter starta i Sverige. Lagen (2006:323) om utbyte av sprutor och kanyler trädde dock i kraft 1 juli 2006 och ger alla landsting möjlighet att bedriva sprututbytesverksamhet om tillstånd beviljas av Socialstyrelsen. Sedan mitten av 1960-talet funnits läkemedelsassisterad behandling vid opiatmissbruk i Sverige Då inleddes en nationell försöksverksamhet med metadonbehandling av personer med opiatmissbruk vid Ulleråkers sjukhus i Uppsala. I maj 1990 inrättades ett metadonprogram i Lund, och i januari 1992 tillkom slutligen ett fjärde program i Malmö. Därefter dröjde det till 2004 innan ett program också startades i Göteborg.

Sprututbyte Det primära målet med sprututbytet att förebygga spridning av hiv och andra blodburna infektioner bland personer med intravenöst missbruk. Verksamheten ska också arbeta med att motivera dem som deltar i sprututbytet att bryta sitt missbruk och ta emot vård och behandling. I Skåne finns i dagsläget 4 sprutbytesverksamheter. Dessa finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad, och är alla kopplade till infektionsklinikerna vid respektive sjukhus. Pågår nu en översyn om att införa en till mottagning i sydöstra Skåne Enligt sprutbytesprogrammet, kan man sammanfattningsvis se att HIV-förekomsten och nysmittan vid sprutbytet i Malmö har historiskt sett varit och förblivit låg (i jmf med Stockholm och Köpenhamn). Förekomsten och nysmittan med HBV har gått ned sedan införandet av ett vaccinationsprogram Hepatit C kvarstår som det största problemet, men även där har nysmittan gått ner under de senaste 5 åren.

Genomsnittlig incidens av hepatit B Område utan sprututbyte 3,96 fall / invånare Område med sprututbyte 1,75 fall / invånare Skillnaden i incidens var statistiskt signifikant

Möjliga orsaker till skillnad i incidens av hepatit B Tillgång till rena sprutor Vaccination mot hepatit B inom sprutbytet Rådgivning om spruthygien Större kontaktyta mot intravenösa missbrukare –Information om pågående epidemi –Underlättar en effektivare smittspårning –Regelbunden provtagning, subkliniska fall hittas Fri tillgång till gratis kondomer

Läkemedelsassisterad behandling vid opiatmissbruk Vid en LARO-mottagning erbjuds människor som är beroende av opiater/heroin läkemedelsassisterad behandling med buprenorfin eller metadon. Den medicinska delen kompletteras med samtal, stöd och rådgivning. LARO-mottagningen i Lund startade maj 1990, med 5 medarbetare och 10 patienter. I dagsläget har mottagningen närmare 150 patienter. Malmöpatienter gick i Lund innan det startades en ny mottagning i Malmö. Har bidragit till att människor som missbrukar narkotika att kunna leva ett så vanligt liv som möjligt. Vårdval under en tidsbegränsad period sedan 2014, forskningsstudie som följer vårdvalet. Före vårdvalets start fanns totalt 11 mottagningar (Egenregi och 2 upphandlade avtal) och köerna till att få bedömning och behandling var långa (flera månader). Totalt fanns ca.1000 patienter i behandling. I dagsläget finns 15 mottagningar inom ramen för vårdvalet (exkl. 2 inom LOU). Fr.o.m. 1 november 2015 tillkommer 2 nya mottagningar. I dagsläget finns ca 1220 patienter inom LARO. Det finns inga köer längre, varken till bedömning eller behandling. Brukarföreningarna tycker att det är ett positivt resultat och att vårdvalet gett LARO mer ”innehåll” i behandlingen

Naloxon Läkemedlet Naloxon kan användas som behandlingsalternativ vid tyngre missbruk och till att motverka en överdos. I Sverige är Naloxon enbart godkänt i injicerad form, men det pågår pilotstudier i bland annat Norge och Danmark för att undersöka möjligheten till att använda läkemedlet som exempelvis nässpray. I Region Skåne ska nu ett treårigt forskningsprojekt startas med syfte att förse heroinberoende med nässprejen som upphäver överdoser. Studier på området i bland annat Danmark och Norge visar att det kan rädda många narkomaners liv.

Tack för att ni lyssnade! Kontakta mig gärna Gilbert Tribo (FP) Andre vice ordförande I hälso- och sjukvårdsnämnden