17.9.2015. VI är på väg mot en ny centralorganisation 2 > Vi blickar mot 2020-talet och framåt. Vi grundar en centralorganisation för framtiden – samtidigt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Landsorganisationen i Sverige =LO
Advertisements

Rose-Marie Nylander Utredare, Enheten för kunskapsöversikter
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
EDU-vuxen Vuxenutbildningsservice på svenska Behov av fortbildning i framtidens vuxenutbildningsorganisationer Korsholm Iselin Krogerus-Therman.
Löneförhandlingar i Sverige
Det här är Jusek Akademiker- förbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare.
Allmänna och privata möten
Vision MISSION VÄRDEGRUND
Staten och det civila samhällets organisationer
EU 2020 strategin •Bakgrund –Den ekonomiska krisen har raderat bort flera års ekonomisk och social utveckling. –Samtidigt rör sig världen snabbt framåt.
Ekonomiska system.
Har du råd att inte vara med?. Fackets styrka grundar sig på solidaritet.
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
Grupparbete 2 Hur tar vi nästa steg vidare ?
Därför spelar svensken golf: Motion och hälsa 76,3% Umgänge med familj och vänner 67,6%. Gillar golf som idrott 59% Förbättra mitt spel 49,6% Personlig.
FoU-strategi för Mittsverige Forskningen skall vara av hög internationell kvalitet till nytta för regionen I FoU-strategin prioriteras vissa forskningsområden.
KFUMs väg framåt. Process G EMENSAM S AMVERKANSGRUPP Förtroendevalda representanter från respektive förbund Konferens tre dagar Hade olika bilder på organisation.
KFUMs nya organisation. Process G EMENSAM S AMVERKANSGRUPP Förtroendevalda representanter från respektive förbund Konferens tre dagar Hade olika bilder.
MITTUNIVERSITETET FRAMGÅNG FÖR UNIVERSITETET GENOM REGIONAL MOBILISERING OCH SAMVERKAN.
Regional mineralstrategi för Norrbotten och Västerbotten Skellefteå 23 oktober 2012.
Tillväxtfrågor på SKL Entreprenörsregionen 1 december 2011
BILDA + SENSUS SENSUS + BILDA. Beslut och vision Utgångspunkter för en vision -att möta en omvärld i förändring -tillsammans är vi så mycket mer -utgångspunkter.
Mälardalens kompetenscentrum för Hälsa och Välfärd MKHV
Utvecklingsarbete Start 23 februari 2010 Janne Christoffersson SISU.
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Linkooperativet Den Sociala ekonomiska föreningen Amir ČirkićJalal MohammadiKhalid Neshati
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
Tillsammans i ST Facklig grundutbildning för STs medlemmar
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
19 april april 2006 Hållbarhetsrådet 1/ bildades Hållbarhetsrådet Tillhör Boverket, med eget Råd som beslutar om.
1 Statsrådets jordbrukspolitiska redogörelse I Redogörelsen behandlar jordbrukets verksamhetsfält och utveckling på allmän nivå Redogörelsen tar upp frågor.
Medlemskapets värde Ett förbundsgemensamt initiativ av medlemsförbunden och TCO Bakgrundsinformation använd vid TCO-rådsmöten hösten 2007.
VAD TÄNKER FINLÄNDARNA OM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTERNA SERVICE OCH DESS FRAMTID?
En blick in i 2015 Utgångspunkt Mål och riktlinjer * Vi-anda och identitet * Rekrytera och behålla * Påverkan och inflytande * Synas och höras.
En hållbar ungdomspolitik? Jonas Larsson-Thörnberg
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Ålderismprogrammet - nulägesrapport september 2013 Ålderism är en av de djupare strukturerna i samhället Naturligt att nedvärdera äldre och att i olika.
Intervjumetod: Fältperiod: Målgrupp: Antal respondenter:
Visioner för Stockholmsregionens EU-samarbete Per Spolander, VD Stockholmsregionens Europakontor Pre-Info Day Järfälla, 5 maj 2010.
VI är på väg mot en ny centralorganisation 2 > Vi blickar mot 2020-talet och framåt. Vi grundar en centralorganisation för framtiden – samtidigt.
Förhandlingspolitiska vägval Andreas Westerius. Tre vägval – individen vs kollektivet Hur ser framtidens kollektivavtal ut i ett samhälle som alltmer.
1 Valutskott. 2 Syfte Syftet med utbildningen är att få lokala valutskott som arbetar året runt på ett sätt som leder mot Visions mål. Mål Efter utbildningen.
1 Bli medlem i ett Saco-S-förbund Nytt pensionsavtal för unga akademiker
De svenska ideella organisationerna är grundade i folkrörelser, har stor omfattning och bredd. Ca 48% av befolkningen har varit aktiva i olika föreningar.
Påverka i förbundet Motionsskola. Så här kan du påverka Motionen ska innehålla konkreta förslag till förändring Alla medlemmar i förbundet har rätt.
Winnet Sverige, en nationell aktör som räknas! Winnet Skånes- 20 års jubileum 5 december, 2014 Britt-Marie S Torstensson Ordförande, Winnet Sverige
Europeiska socialfonden: EU-medel + nationella anslag:270 milj kr Projektens medfinansiering:161 milj kr...ett verktyg för att finansiera EU-strategin...
KONKURRENSKRAFTSAVTALET FÖRHANDLINGSRESULTATET
Kommissionen för jämlik hälsa Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Magdalena Brasch.
Tre nya län 2019 Studieförbunden 10 oktober 2016.
Uppdrag Socialt företagande
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Ekonomiska system Oskar Lunden, Finland, Övriga Norden –
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Verksamhetsplan FSV 2016.
Fysioterapeuterna Västerbotten
Ska vi bilda Akademikerförening?
NTM-centralens förberedelser inför regionförvaltningsreformen
Grupprocesser- en introduktion
Preliminär Verksamhetsplan 2017
De finlandssvenska förbundens roll i medborgarsamhället
”Vision är ett fackförbund och i fokus för allt står du och dina visioner. Tillsammans ser vi till att du får det du behöver för att uppnå det du vill.
Avsiktsförklaring Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting Eva Thulin Skantze Arbetsgivarpolitiska avd, SKL.
Vad innebär regionbildningen?
Anläggningsbranschens kompetensdag
Ökat välmående genom samarbete mellan kommunen och landskapet
Välkomna till Förbundschefsdagar
Avsiktsförklaring Åtgärder för friskare arbetsplatser i kommuner och landsting Eva Thulin Skantze Arbetsgivarpolitiska avd, SKL.
Presentationens avskrift:

VI är på väg mot en ny centralorganisation 2 > Vi blickar mot 2020-talet och framåt. Vi grundar en centralorganisation för framtiden – samtidigt som vi respekterar fackförbundsrörelsens historia. > Den nya centralorganisationen är inget självändamål. Det centrala är att organisationen är framgångsrik och påverkar effektivt i samhället, på arbetsmarknaden och i arbetslivet. > Vi samarbetar tätt med fackförbunden och vi stöder dem. Den nya centralorganisationen begränsar eller försvagar inte fackförbundens roll som sina medlemmars intressebevakare eller avtalspart i kollektivavtalsförhandlingarna. > Den nya centralorganisationen är värdepluralistisk och obunden. Den har både nationell och internationell verksamhet

Medlemmar 3 > 49 fackförbund > Alla FFC:s ja STTK:s medlemsförbund, två Akava-bundna medlemsförbund, tio fackförbund som inte hör till någon av de nuvarande centralorganisationerna > 1,7 miljoner löntagare från alla sektorer: industrin, offentliga och privata tjänster, logistik, kreativa branscher > Det går när som helst att komma med i och lämna utredningsarbetet

Arbetsgrupper i utredningsskedet 4 1. Stadgar och förvaltningsmodell (”det man måste bestämma i stadgarna”) > Struktur, beslutsfattande, representationer (t.ex. arbetsutskott, styrelse, fullmäktige eller representantskap) > Förhållandet och samarbetet mellan centralorganisationen och förbunden > Centralorganisationens verksamhetsrutiner 2. Intressebevakning på arbetsmarknaden och samhällspåverkan > Ingående av avtal på trepartsbasis (arbetslivslagstiftningen och den inkomstrelaterade sociala tryggheten) > Ingående av avtal på tvåpartsbasis > Kvalitet, utveckling och forskning i arbetslivet

Arbetsgrupper i utredningsskedet 5 3. Internationell verksamhet och EU-påverkan > Arbetsfördelningen mellan centralorganisationen och förbunden i det internationella påverkansarbetet > Integreringen av den internationella verksamheten och EU-verksamheten i det nationella påverkansarbetet 4. Utbildnings-, arbetskrafts- och näringslivspolitik > Utbildnings-, arbetskrafts- och näringslivspolitik samt tillhörande intressebevakning > Lärande och kompetensutveckling i arbetslivet > Välfärd och hälsa 5. Organisatorisk verksamhet > Att öka organiseringen samt nya former av deltagande och påverkan > Regionverksamhet, fackföreningsutbildning och svenska språkets ställning

NC lanseras Konstituerande mötet 6/2016 Avsiktsförklaringen 5/2016 Motionerna till förbundens möte 11/2015 Arbetsgruppernas arbete och motioner 5–11/2015 Arbetsgrupperna och deras uppgifter 5/2015 Framtids- och strategigruppens förslag om strategin för en ny centralorganisation, 1.0 5/2015 Beredningen av projektets inledning 3–4/2015 Deltagande fackförbund i projektet 2/2015 Förbundens möte 1/2015 Beredningen av lanseringen 6–12/2016 Fackförbundens egna möten 3–5/2016 Arbetsgrupperna fortsätter 12/2015 – 3/2016 Projektets förlopp och organisering