MÅSTE MAN SPARA ALLT? -Gallra i samlingarna. Det här tänker jag prata om… Gallra i de befintliga samlingarna Hur man kan tänka kring insamling och gåvor.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Snabbguide och tips.
Insamling och gallring
Koloniområden i Göteborg
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Vi karlar får alltid höra om “reglerna” som gäller från våra kvinnor
Begränsade utdrag ur belastningsregistret
Talföljder formler och summor
Spelstrategi.
Patientenkät sommaren -13
Metodstöd.
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
Socialstyrelsen.se/patientsakerhet Fallstudie nr. 22 | Artikelnr | ISSN Patient tog sitt liv under vård på sjukhus En man med självmordstankar.
Förhandling MBL Och Samverkan.
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Likheter/Skillnader?.
Att välja till gymnasieskolan ………är en process som pågår……
void hittaMax(int tal[], int antal, int *pmax) { int i; ??=tal[0]; for(i=1;i??) ??=tal[i]; } int main() { int v[]={1,2,3,4,2}; int.
 För att få kunskaper om arbetslivet  Förstå vad det betyder för människan och samhället att arbeta.  Lära sig om att få vara med och bestämma och.
FMN, MAJ BRA ATT VETA OM Budgivning vid försäljning av fastigheter, tomträtter och bostadsrätter som förmedlas av fastighetsmäklare Vid köp av fastighet,
1. Vad är en personuppgift?
Nätmobbning
Workshops för närstående - vad har det tillfört? 4.e Strokekonferensen med Anhörigfokus Ylva Lyander & Daniela Bjarne.
Punktprevalensmätning Trycksår och Fall
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Att skriva en artikel.
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
14. Avsluta projekt.
Passion, Samhörighet och Kärlek
Demokrati och hur Sverige styrs
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
Vi karlar får alltid höra om “reglerna” som gäller från våra kvinnor. Här följer nu några regler från oss karlar.
Barn som far illa Region Skåne
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Debattera.
Riskhantering Säkrare resultat genom systematisk riskhantering
Exder EPC. Exder EPC Välkommen! I det här bildspelet går vi igenom hur man lägger upp nya artiklar samt skickar artikelinformation. Du bläddrar framåt.
Finns konst? Ja Nej. Är konst materia? JaNej Är allt konst? Ja Nej.
Personligt Brev ”Berätta om dig själv!”.
KEPS att lära sig ur flera perspektiv
Tredje världskrig Hur kan ett tredje världskrig uppstå och vart kommer Sverige stå? Ellen, Julia, Leo och John.
Elisabeth Ingesson, Kalmar Läns Landstingsavdelning 097
Agentskap
Att skriva en debattartikel
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Samling och utbud Vårgårda Samling och utbud Beståndet och dess utveckling Vad har vi i våra fysiska och digitala hyllor? Är det vad våra brukare.
Samarbetsytor i Aurora
Individuellt stöd till studenter med funktionshinder
Råd till framtida Arionstipendiater Sök! Det är det bästa råd jag kan ge. Förbered dig noga, tänk igenom vilket material du vill presentera om ditt område.
MAKTLEKAR.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Synpunkter, klagomål och beröm
PROJECT NO – UK/13/LLP-LdV/TOI-624
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
Klagomål på Helixgymnasiet Enligt 4 kap. 8§ Skollagen ska huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. På den.
Idéstuga – samla en grupp med både nya och gamla medlemmar och ta tillsammans fram förslag på nya aktiviteter.
Kommunikationspass Jag heter
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
Frågor och svar Svensk e-legitimation VästKom
Anpassa fri programvara - Frihet ett, hur nyttjar man den? Copyright © 2006, 2007 Marcus Rejås Rejås Datakonsult Jag ger härmed rätten till alla att nyttja.
VISA DENNA BILD: INLEDNING
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
2013 – ÅK1 – version 1.
Registrering av valorganisation
Validera hjärtstartare i Sveriges Hjärtstartarregister
Presentationens avskrift:

MÅSTE MAN SPARA ALLT? -Gallra i samlingarna

Det här tänker jag prata om… Gallra i de befintliga samlingarna Hur man kan tänka kring insamling och gåvor

VAD ÄR SAMLINGAR? Museiföremål är ett föremål som - är märkt med museikod och inventarienummer - är registrerat enligt föreningens rutiner -föreningen har tagit på sig ansvaret att bevara för framtiden Museiföremålen ingår i föreningens samlingar. Annat som kan ingå är arkivhandlingar, fotografier och byggnader. Dessa registreras/dokumenteras på andra sätt och tas inte upp här

Har samlingen växt er över huvudet? Var inte rädd för att gallra

Gallra bort föremål som är trasiga och bortom all reparation Gallra bort sådant som man har (för) många exemplar av, och som inte har någon proveniens Glöm inte vid en eventuell gallring att man alltid skall kolla först om föremålet har någon proveniens

En liten historia till varning Att gallra bland sina föremål är ibland en nödvändighet, men måste göras med lite eftertanke. Annars kan man riskera att slänga bort något som man senare får ångra

Orgel utan proveniensOrgel med proveniens

Gallra bort föremål som är infekterade av insekter och är svåra att rädda OBS! Det kan vara värt att kolla om grannföreningen är intresserad av något av det man själv har för mycket av! I bästa fall kan man t o m byta till sig något annat som fattas i ens egen samling

Använda föremål som rekvisita?

Rekvisita Rekvisita är föremål som kan användas friare än museiföremål t.ex. på -hantverksdagar och i skolverksamhet, och kan ställas ut utan skydd -Rekvisitaföremål är inte ”sämre” än museiföremål, men fyller en annan funktion i föreningens verksamhet -De har inte lika lång förväntad livslängd -Rekvisitaföremål är mycket viktiga när det gäller förmedling och kunskapsöverföring av t.ex. äldre tiders tekniker och hantverk -Endast föremål som föreningen äger kan vara rekvisita. Deponerade föremål får inte användas som rekvisita

Deposition En deposition innebär att föreningen åtar sig att förvara och vårda ett föremål som tillhör någon annan och som ägaren när som helst kan kräva tillbaka. Det innebär en kostnad för föreningen i form av utrymme och ideell arbetstid

Samla aktivt eller bara ta emot? Finns/fanns det någon lokal industri, hantverkare, konstnär eller liknande vars verksamhet man kan/bör dokumentera? Finns det ”hål” eller brister i samlingarna som kan kompletteras? Låt det bli känt i lokalpressen att ni söker efter föremål Se till att det finns beredskap för att ta emot de saker som kommer in, och tänk också igenom noga vad föreningen inte vill ha

Ta emot gåvor- och tacka nej… Vad tillför föremålet samlingarna? Finns det liknande föremål i samlingarna, och i sådana fall - är dessa väldokumenterade? Har föremålet någon anknytning till hembygds- föreningens insamlingsområde? Tillför föremålet kunskap som föreningen saknar och behöver? Om man redan har ett liknande föremål kan man ta in ett nytt som rekvisita – men detta måste tydligt framgå till givaren Har föreningen resurser att ta hand om föremålet på ett bra sätt, och har man förvaringsutrymme för det?

Om man känner sig tveksam på ovanstående punkter kan det vara bättre att tacka nej till gåvan

Rutiner Insamlingspolicy Utse en förvärvsgrupp eller kommitté

Hanteringen då ett föremål tas emot 1. Förvärvskvitto skrivs 2. Registrering på blankett eller annan rutin som föreningen har 3. Märkning 4. Föremålet placeras i lokalerna (magasinering)

Registrering pågår…

Hembygdsmuseum

Länkar, litteratur och tips ICOMS etiska regler SHFs mall för gåvobrev Råd och rekommendationer från Skånes hembygdsförbund Exempel på hur en insamlingspolicy kan se ut Skånes mall för förvärvskvitto Flödesschema för gallring eqY3H9cMTc5vv4GfZ*pTAUnmJhhzJYtvW88U07a6imPrpVj8Xvc*YfOz9eIhBu1OoAzqDrql3kF07JfsuUUVu/Fldesschemaga llring_ pdf Gallring i museisamlingar, Sandra Bergsten Göteborg : Univ., institutionen för kulturvård, 1996, Svenska 57 s. Serie: Göteborgs universitet, Institutionen för kulturvård, ;1996:24