Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

2013 – ÅK1 – version 1.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "2013 – ÅK1 – version 1."— Presentationens avskrift:

1 2013 – ÅK1 – version 1

2 VILKA ÄR VI?

3 JOBBA Värt att veta inför sommar- och extrajobb. Stöd till bild (3)
Utgå från texten på bilden. Berätta vem du är och varför du är engagerad i facket och vad du jobbar med. Tala om syftet med ditt besök, det vill säga att du ska berätta om deras rättigheter och skyldigheter för att förbereda dem inför sommar och extrajobbet. Skriv ditt eget talarmanus:

4 VAD ÄR FACKET? Stöd till bild (4) Utgå från texten till bilden.
I facket jobbar vi för ett bättre arbetsliv för alla. Vi förhandlar med arbetsgivarna om löner, arbetsmiljö och arbetstider. Vi vill ha en bättre framtid, här hemma och i hela världen. En del säger att ensam är stark. Men om en människa är stark vad är då inte många tillsammans? Berätta lite kort om LO och förbunden. Mer information finns på Skriv ditt eget talarmanus:

5 SKRIFTLIGT ANSTÄLLNINGSBEVIS
Ditt viktigaste papper: Lön Anställningsform Arbetstid Stöd till bild (6) Utgå från texten på bilden. Berätta vad ett anställningsbevis ska innehålla och utveckla dom tre punkterna i bilden. Glöm inte att tala om att man har laglig rätt till ett anställningsbevis och att det finns speciella arbetstidsregler för den under 18, kommer att återkomma till det i senare bilder också. Mer information och ett förslag på anställningsbevis finns på Tips på en bra mening att ha med: Många gånger hade ett anställningsbevis varit avgörande för hur en missuppfattning eller en konflikt hade kunnat lösas. Skriv ditt eget talarmanus:

6 VAD SKA DU HA I LÖN? Det finns ingen lägsta lön enligt lag.
Lön ska vara pengar. Inte lotter, middagar eller resor. Stöd till bild (5) Utgå från texten på bilden. Lönerna varierar stort beroende på vad man jobbar med. Det går inte att säga en exakt siffra, det beror helt på var, när och hur länge de arbetar. Tipsa gärna om att de kan få hjälp att ta reda på svaret genom Berätta att en viktig regel är att lönen ska vara pengar, inte gåvor eller en lunch/middag. Annars är risken stor att det är svarta pengar. Skriv ditt eget talarmanus:

7 LÖN = Pengar på kontot! + Eventuell ersättning för övertid och
obekväm arbetstid (OB-ersättning) +  Semesterersättning minst 12 % + Pensionsinbetalning Stöd till bild (7) Utgå från texten på bilden. Utveckla att lön är så mycket mer än pengar i handen. Exempel: Berätta att man har rätt till semesterersättning och att arbetsgivaren ska betala in en summa till pension och andra sociala försäkringar. Det här gör att en lön på - säg 60 kr i timmen - i själva verket är 82 kr allt som allt. Skriv ditt eget talarmanus:

8 SKA DU BETALA SKATT ELLER SKA DU JÄMKA? Stöd till bild (8)
Utgå från texten på bilden. Berätta att man kan tjäna upp till en viss summa varje år utan att behöva betala någon skatt alls. Det exakta beloppet finns på skatteverkets hemsida. Bra att veta: Vet man redan från början att man inte kommer att tjäna så mycket pengar kan man fylla i en särskild blankett från skatteverket som sedan lämnas till arbetsgivaren, arbetsgivaren behöver då inte dra någon skatt från lönen. Om man tjänar mer än angivet men inte mer än en årslön kan man begära jämkning och det betyder att man får betala en lägre skatt. Blanketter finns på skatteverkets hemsida. Skriv ditt eget talarmanus:

9 SVART ELLER VITT? Gissa vem som vinner på om du jobbar svart.
Stöd till bild (9) Utgå från texten på bilden. Bra att tänka på: Man får ju faktiskt tjäna ganska mycket innan man börjar betala skatt vilket talar emot svartjobb. Jobbar man svart tar arbetsgivaren pengarna som annars går till skatt, pension och till sociala försäkringar. Man får heller ingen semesterersättning eller OB/övertidsersättning/sjukersättning. Och självklart får man inget arbetsintyg, det vill säga att man inte har bevis på att man jobbat när man ska söka andra jobb. Skriv ditt eget talarmanus:

10 GRATIS PROVJOBB? NEJ TACK! OK med provanställning.
Aldrig OK att inte få betalt. Stöd till bild (10) Utgå från texten på bilden. Bra att säga: De allra flesta arbetsgivarna i Sverige är schyssta! Gratis provjobb är enligt hjälptelefonen en tämligen vanlig företeelse. Har du inga egna exempel kolla gärna fackets hjälptelefons sommarrapport som finns på Skriv ditt eget talarmanus:

11 SOLSKENS-AVTAL Är det fint väder får du jobba. Regnar det får du stanna hemma. Stöd till bild (11) Utgå från texten på bilden. Bra att utgå ifrån: En del arbetsgivare försöker göra jobbet till något där de anställda får ta hela risken. Har du inga egna exempel kolla gärna fackets hjälptelefons sommarrapport som finns på Skriv ditt eget talarmanus:

12 RAST OCH PAUS Stöd till bild (12) Utgå från texten på bilden.
Ta reda på vad som gäller specifikt för åringar. Exempelvis att man inte får jobba mer än 4,5 timmar i sträck. Beskriv skillnad mellan rast och paus. Mer information finns på Skriv ditt eget talarmanus:

13 UNDER 18? Under 18 år gäller särskilda regler.
Du får inte jobba ensam. Du får inte ansvara för pengar. Du får inte jobba hur länge som helst. Stöd till bild (13) Utgå från texten på bilden. Några exempel på regleringar: - högst 40 timmar i veckan, - rätt till 12 timmars nattvila mellan arbetsdagarna och - högst 8 timmar per dygn. - Inte efter klockan 23. Mer information finns på Skriv ditt eget talarmanus

14 CHECKLISTAN Anställningsbevis Försäkringar Rätt ålder, rätt plats
Lönebesked Semesterersättning Skatt och jämkning Arbetsintyg Stöd till bild (14) Utgå från texten på bilden. Sammanfatta och berätta lite kort om varje punkt. Mer information finns på Skriv ditt eget talarmanus

15 DET SKA VARA KUL ATT ARBETA!
Stöd till bild (15) Utgå från texten på bilden. Att det ska vara kul är ju självklart men det kanske kan glömmas bort när man som du just berättat om en massa problem. Poängen är att eleverna ska få bättre självförtroende och mer kunskap efter ditt besök. Önska lycka till! Skriv ditt eget talarmanus

16 NÄR DU HAR FRÅGOR … …hjälper vi dig vidare. Stöd till bild (16)
Utgå från texten på bilden. Tacka för att du fått komma. Skriv ditt eget talarmanus:


Ladda ner ppt "2013 – ÅK1 – version 1."

Liknande presentationer


Google-annonser