Riktlinjer för nyanlända Barn- och utbildningsförvaltningen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Betygsregistrering Grundskola Grundsärskola 2013
Advertisements

Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Skola och arbetsliv i samverkan
Om det svenska utbildningssystemet och om Skolverket
Dolda kunskaper avslutande möte
Den nya skollagen.
Välkomna till information kring betyg och bedömning
Varför fokus på nyanlända just nu
Pedagogisk omsorg Februari – mars 2013.
Betyg i årskurser där man ej haft undervisning i ett ämne
Välkommen till Vikenskolan
Skoljuridik för lärare
Välkomna till föräldramöte
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Framtidens skola Maria Stockhaus. Våra värderingar ” Med kunskap växer varje människa och med ökad bildning stärks hela samhället. Kunskap är egenmakt.
Elevhälsans medicinska insats
Borlänge 13 maj 2014.
Rikskonferensen 2013 Göteborg
Skollagen 2010:800 Betygens primära funktioner
17 december Dolda kunskaper 17 december
 Vikande resultat i matematik hos svenska elever  Undervisningen präglas av allt för mycket individuellt arbete  Eleverna erbjuds inte möjlighet att.
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Aktuellt från gymnasiefronten Eva-Lena Arefäll Augusti 2008.
Föräldraråd
”Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!” Strategi för framgång! Vi lyfter blicken! Bejakar förändring! Går på expeditioner!
”Lite i skymundan…” En kartläggning av barn och ungdomars introduktion i Östergötland Jenny Nilsson 16 april 2010 Skolverket.
Läslyftet det senaste nuläget.
Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet - ”Nyanländas lärande” Uppdragets olika delar: - kartläggnings- och bedömningsmaterial 18,5.
Grundskoleförordningen
Gymnasiesärskoleutredningen Den framtida gymnasiesärskolan - en likvärdig utbildning för ungdomar med utvecklingsstörning SOU 2011:8.
Nulägesbild av reformen
GYMNASIESÄRSKOLAN i skollagen
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
M ÄLARDALENS H ÖGSKOLA, R ENATE W ALDER /IDA, V LORA S UDJADA S PRÅKETS ROLL I UNDERVISNINGEN, 7,5 HP XSVA01 Bakgrunden till kursen Att samtala om svenska.
Fördjupningsfrågor kring gymnasieplanering antagning, skolekonomi
”I en alltmer mångkulturell skola måste alla lärare ha kompetens att undervisa två- och flerspråkiga elever och veta vad det innebär att lära på ett andraspråk.”
Distansundervisning för elever bosatta i Sverige.
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Varför IUP och skriftliga omdömen? Varför ny läroplan?
Om det svenska utbildningssystemet och om Skolverket
Skollagen (2010:800) I 2 kap. 36 § skollagen, som började tillämpas 1 juli 2011, står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan,
För förbättrade förutsättningar för flerspråkiga elevers lärande från förskola till vuxenutbildning Karin Sandwall Nationellt centrum för svenska som andraspråk.
Propositionen – övergripande bestämmelser Utbildning i gymnasieskolan En bas för den nationella och regionala kompetensförsörjningen En god grund för.
Inkludering Att ta till vara på nyanlända elevers kunskap.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
NYANLÄNDA BJÄREHOVSKOLAN. VÄRLDEN HAR FLYTTAT IN HOS OSS I BJÄRRED. Det faktum som vi idag står inför med stora flyktingströmmar går inte längre att blunda.
Mångfaldsprojektet Specialpedagogik i ”Mångfaldens Sverige” Ett samarbetsprojekt mellan Specialpedagogiska institutet och Högskolan Kristianstad.
Gy 2011 Anders Johansson.  Preparandutbildning 2834  Programinriktat individuellt val3141  Yrkesintroduktion3405  Individuellt alternativ5524  Språkintroduktion7586.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
IK Alviksskolans introduktionsklass för nyanlända elever i årskurs 7-9.
Välkommen till strandskolans fritidshem. Utbildningens syfte 2§ Fritidshemmet kompletterar utbildningen i förskoleklass, grundskolan, grundsärskolan,
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
MIK i utveckling. Om syftet med det systematiska MIK-arbetet.
Presentation fristående förskolor
Tidiga insatser för asylsökande
Alexandra Ljungkvist Sjölin
Vad är allmänna råd? En del av Skolverkets regelgivning (normering) för tillämpning av skolans författningar. Allmänna råd tas fram om man upptäcker.
Skolinspektionen i Almedalen 2017
Varannan i mål - En kvalitetsgranskning av gymnasieskolors förmåga att få alla elever att fullfölja sin utbildning Skolinspektionens dag 2009.
Inte bara språk Skolverket, Piotr Koscielniak
Enheten för mottagande av nyanlända elever
Nyheter i skollagen från och med 1. 7
Branschråd Förskola Dagordning Godkännande av dagordning Minnesanteckningar - Gemensam förskolekö Information - BER Budget 2018 Månadsutbetalning.
Längre eller upprepad frånvaro
Mottagande av nyanlända i grundskolan i Östra Göteborg
Nyheter i skollagen från och med
Personen från Skolverket
Bygga svenska åk 1-6.
Välkommen till Åkerstorpsskolan!
Presentationens avskrift:

Riktlinjer för nyanlända Barn- och utbildningsförvaltningen BESLUTAD 2012-04-03, reviderad 2015-03

Kommunen bör ha riktlinjer för mottande av nyanlända elever

Nyanlända barn eller ungdomar Begreppet nyanländ (enligt Skolverkets Allmänna råd) används om barn eller ungdomar som inte har svenska som modersmål och som inte heller behärskar det svenska språket och som anländer till Sverige nära eller under sin skoltid i grundskolan, särskolan, gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan.

Rätt till skolgång Barn som är bosatta i landet har skolplikt Barn med permanent uppehållstillstånd har skolplikt Nyanlända barn som är asylsökande, har tillfälligt uppehållstillstånd eller är papperslösa /gömda har rätt till utbildning men ingen skolplikt Folkbokföringskommunen eller den kommun som barnens stadigvarande vistas i är skyldig att anordna utbildningen

Revidering nu – och fler förändringar kommer Information – kunskap att hämta Skolinspektionens beslut Gymnasieskolans uppdrag …………………………………………… Regeringens proposition 2014/15:45 ”utbildning för nyanlända elever-mottagande och skolgång” Förslag om förändringar i skollagen

Skolverkets hemsida ”Nyanländas lärande Antalet nyanlända elever ökar och allt fler kommuner måste bygga upp beredskap och kunskap för att ta emot nyanlända elever och erbjuda bra utbildning.” Uppdaterat material i metodboken

Språkintroduktion och individuellt alternativ Introduktionsprogrammet Språkintroduktion målgrupp nyanlända elever med annat modersmål än svenska som inte har uppnått målen för svenska eller svenska som andraspråk för årskurs 6 o som är i ålder 16-20 år. Introduktionsprogrammet Individuellt alternativ Målen för årskurs 9 ska nås

Undervisning i svenska Skolinspektionen – likvärdigheten i arbetet med icke alfabetiserade elever Komplext att lära ett nytt språk, lära sig läsa och skriva på det nya språket. Dra nytta av kartläggning som sker på Slussen. Principen från det konkreta till det abstrakta

Studiehandledning Skolförordningen och gymnasieförordningen ”en elev skall få studiehandledning på sitt modersmål om eleven behöver det”

Kompetensutveckling Lärare som undervisar i förberedelseklass eller i språkintroduktionen är synnerligen viktiga för de nyanlända eleverna. Kompetensutveckling inom det språkstödjande arbetet. Kollegialt lärande Skolverket: Tydliga framgångsfaktor är lärarnas kompetens i flerspråkighet och andraspråksutveckling och flexibilitet i skolans organisation

Sannolika förändringar Revidering av riktlinjerna Ex inom två månader –kunskapsbedömning skolplacering inom två månader förberedelseklass, ett år max två