BTH:s hållbarhetsprofil Studieadministrativ konferens, Stufvenäs 11-12 maj 2010 Heleen Podsedkowska, miljösamordnare.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
1 Handelshögskolan i Stockholm 2 Lunds universitet
Advertisements

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Disposition - Hållbar utveckling
ITHU och arbetsgrupp Studentportalsnätverket
Hur ni sparar energi! Av Kevin,Ibrahim och Hevzi
Policy för miljö och hållbar utveckling
•Ulf P Andersson Miljösamordnare, Göteborgs universitet • • •HU2 •
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
SAMARBETE MED BRASILIEN Vetenskap utan gränser Josefin Peterson.
Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet. HU GÖTEBORGS UNIVERSITET.
Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete
Miljöledningssystem Ann-Mari Olsson o Yvonne Bäckius
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Fossilbränslefri region
Varuinformationsblad
HU2 - Högre utbildning för Hållbar utveckling Ulf P Andersson Miljösamordnare, Göteborgs universitet. HU GU är både.
Ellen Lagrell, Märkning av kurser och program Efter inslag av miljö och hållbar utveckling.
Hållbart Campus - miljöledningssystem
Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet. Miljöutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET.
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Johan Sundqvist, Miljöchef
18 mars kl 9:00-12:00 Hörsalen, Stadsbiblioteket Hållbarhetsutbildning.
Grundläggande arbetsmiljöutbildning
Landstingets miljöarbete
Hållbar utveckling.
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Resmål och resvägar Hållbar turism.
Hållbar Utveckling Vad är det?.
Xxx skolans/universitetsförvaltningens miljöledningssystem Möte ÅÅMMDD
Fritidsanläggning i Figeholm Några tankar kring The Circle Resort Jag kommer i kväll att kort och översiktligt diskutera kring: Anläggningens miljökonsekvenser.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Eddi Omrcen, Miljöchef, Miljöutbildning,
Så här jobbar vi hos oss med arbetsmiljö och miljö!
Vägar till en jämlik hälsa
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
Ulf P Andersson, GMV, Vad gör Göteborgs universitet? Hållbar utveckling i utbildningen.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Konstnärliga fakulteten
Ulrika Palme, Hållbara urbana VA-system Ulrika Palme Miljösystemanalys, Energi & Miljö Chalmers tekniska högskola.
Systematisk uppföljning UIV Uppföljning av Insatser Vuxna Missbrukare.
Hälsofrämjande besöksnäring för ett hållbart samhälle Johan Hallberg, 21 mars 2012.
Presentation hållbart byggande Galären PRESENTATION HÅLLBART BYGGANDE Privatägt fastighetsbolag med kontor i Luleå och Stockholm 26 anställda.
Miljöarbete vid IT-fakulteten IT-fakulteten har ett aktiva miljöarbete och alla studenter och anställda är en del i det arbetet!
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
1 ICT och hållbarhet del 1 Maria Noring Miljöstrategisk analys, fms Centre for Sustainable communications KTH Digital närservice i Vilhelmina november.
Avfallsförebyggande program
Eva Lindgren och Annette Wisén Myndigheten för yrkeshögskolan
Styrelsen för Blekinge Tekniska Högskola har beslutat att från och med september 2008 vara klimatneutral. Här följer frågor och svar om BTH och klimatneutralitet.
Särskilt pedagogiskt stöd
Klagomål på Helixgymnasiet Enligt 4 kap. 8§ Skollagen ska huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. På den.
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
1:a advent 2006 Vision Gotland 2025 Tre minuter om Gotlands framtid.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Från miljöledning till styrsystem för hållbar arbetsmiljö Jane P Ståhle 18 augusti 2015.
UKÄ:s utvärdering av hållbar utveckling – resultat, slutsatser och rekommendationer Göran Finnveden Professor, Vice-rektor för hållbar utveckling Ordförande.
Klimatpolicy Laxå kommun
Miljöledningssystem 14 november 2018.
Hållbar utveckling.
Uppsala Public Management Seminar 14 mars
Energiförsörjningen och miljön
Miljöledning i staten 2018 En redovisning Rapport 6877, april 2019
Presentationens avskrift:

BTH:s hållbarhetsprofil Studieadministrativ konferens, Stufvenäs maj 2010 Heleen Podsedkowska, miljösamordnare

BTH:s vision (Forsknings- och utbildningsstrategi ) Blekinge tekniska högskola är en globalt attraktiv kunskapscommunity inom tillämpad IT och innovation för hållbar tillväxt

§ 5a i kap 1 har från 1 februari 2006 följande lydelse: ”Högskolorna skall i sin verksamhet främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö, ekonomisk och social välfärd och rättvisa.” Vad betyder det? Högskolelagen Hållbar utveckling

Vad betyder hållbar utveckling för dig?

”Hållbar utveckling är utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra framtida generationers möjlighet att tillgodose sina behov.” » Brundtlandkommissionens rapport,

Hållbarhet har 2 fundament: Socialt systemEkologiskt system

”Hållbar utveckling är utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra framtida generationers möjlighet att tillgodose sina behov.” Ekologiskt system Socialt system Exempel: Brytning av fossila bränslen och metaller, etc. Exempel: Skapande av CFC:s, PCB, DDT, bromerade flamskyddsmedel, etc. Exempel: kalhyggen, överfiske, vägbyggen, etc. Kemisk påverkanFysisk påverkan Import av ämnen utifrån till samhället Skapande av ämnen i samhället 7

”Hållbar utveckling är utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra framtida generationers möjlighet att tillgodose sina behov.” Ekologiskt system Socialt system Exempel: Inte tillåta yttrandefrihet eller fackföreningar, ojämställdhet mellan könen, tvångsarbete Exempel: Barnarbete, låga löner, långa arbetstider, etc. Maktmissbruk Politiskt missbruk av makt/ansvar Ekonomiskt missbruk av makt/ansvar 8

Sätt att förstöra de system vi bor i: 1.Importera material från jordskorpan på ett sådant sätt så att de byggs upp i samhället; 2.Skapa material/ämnen på ett sådant sätt så att de byggs upp i samhället (naturen kan inte bryta ner dem); 3.Fysiskt undanträngande av samhället på ett sådant sätt så att det inte kan fylla på eller reparera sig själv, och 4.Skapa hinder i samhället som hindrar människor från att kunna tillgodose sina egna behov. 9

I ett hållbart samhälle… …utsätts inte naturen för systematisk: 1. koncentrationsökning av ämnen som utvinns från berggrunden. 2. koncentrationsökning av ämnen från samhällets produktion. 3. undanträngning med fysiska metoder. Och i det samhället…. 4. …hindras inte människor att systematiskt tillgodose sina behov. (Dessa kallas de grundläggande principerna för en hållbar utveckling eller systemvillkor) 10

BTH en klimatneutral högskola Högskolestyrelsen beslutade fredagen den 29 augusti 2008 att BTH ska vara en klimatneutral verksamhet fr o m den 1 september Vad innebär det att vara klimatneutral? Att man ur nettosynpunkt inte bidrar till klimatproblemet.

Klimatrevision HT 2008 (sep-dec) Total klimatpåverkan

Klimatredovisning 2009 Total klimatpåverkan

Klimatrevision HT 2008 Total klimatpåverkan

Klimatrevision 2009 Total klimatpåverkan

Klimatrevision HT 2008 De 10 flygrutterna med störst klimatbelastning

Klimatrevision 2009 De 10 flygrutterna med störst klimatbelastning

Klimatrevision HT 2008 Klimatpåverkan från lokaler

Klimatrevision 2009 Klimatpåverkan från lokaler

Vad kan du göra för att minska vårt koldioxidfotavtryck? 1. Välj tåget för inrikesresor. Utnyttja restiden på tåget till arbete, vila eller social samvaro. 2. Byt ut en resa mot ett e-möte, video- eller telefonkonferens. 3. Måste du ändå flyga: välj direktlinjer utan mellanlandningar, start och landning drar mest bränsle. Åk kollektivt till och från flyget och på resmålet. 4. Släck belysningen när du lämnar rummet. 5. Stäng av dator, skärm och högtalare när du går för dagen. 6. Dra ur sladden till dina laddare när du inte använder dem. 7. Stäng av kopiatorn vid arbetsdagens slut.

Vad kan du göra för att minska vårt koldioxidfotavtryck? (forts.) 8. Kopiera och skriv ut dubbelsidigt. 9. Undvik att placera möbler framför element. 10. Stäng fönster som du har öppnat. 11. Köp ekologiska matvaror till fikat. 12. Kasta inte mat. 13. Drick och bjud på kranvatten. 14. Diskutera med dina arbetskamrater vad ni kan göra mer på er avdelning och genomför idéerna.

23

Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Skyldighet att ha ett miljöledningssystem 3 § En myndighet ska inom ramen för sitt ordinarie uppdrag ha ett miljöledningssystem som integrerar miljöhänsyn i myndighetens verksamhet så att man beaktar verksamhetens direkta och indirekta miljöpåverkan på ett systematiskt sätt. Vad betyder det? Är utbildning den indirekta miljöpåverkan som menas för en högskola? Kan det användas som motiv till att miljöledningssystemet kan sätta miljömål om utbildning? Miljöledningssystem

Definitioner 2 § I denna förordning avses med indirekt miljöpåverkan : en negativ eller positiv förändring i miljön som uppkommer som ett resultat av att någon annan än myndigheten vidtar en åtgärd som en följd av att myndigheten har meddelat föreskrifter eller fattat något annat beslut, gett råd, genomfört utbildning eller lämnat information, och direkt miljöpåverkan : en negativ eller positiv förändring i miljön som uppkommer som ett resultat av myndighetens verksamhet och som inte är indirekt miljöpåverkan. Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter, forts.

När miljöledningssystemet är färdigbyggt gäller det att bara hålla igång snurran!

Miljöarbetet i staten 2009 Miljöledningssystem i myndigheter 2009

12 p (max): Göteborgs universitet, högskolan i Gävle och Mälardalens högskola 10 p: Karolinska institutet, Luleå tekniska universitet, Malmö högskola, 9 p: (Förutom BTH), högskolan i Kalmar, högskolan på Gotland, Karlstad universitet, Linköpings universitet, Mittuniversitetet, Växjö universitet

30

Miljömålen Grundutbildning Tjänsteresor Resursanvändning Upphandling och inköp

Miljömålen - Grundutbildning Alla programstudenter ska möta perspektivet hållbar utveckling under sin utbildning. Alla som arbetar på BTH ska ha den kompetens inom hållbar utveckling som de behöver för sitt arbete. All personal och samtliga studenter ska få kunskap om klimatpåverkan, klimatneutralitet etc genom en seminarieserie och annat informationsmaterial.

Miljömålen - Tjänsteresor Minska den totala miljöpåverkan från BTH:s tjänsteresor. Minska koldioxidutsläppen (kg CO 2 ) från fossila bränslen vid tjänsteresor med minst 20 % per helårsanställd jämfört med 2007.

Miljömålen - Resursanvändning Effektivisera och minska miljöpåverkan från resursanvändningen i BTH:s verksamhet. Minska koldioxidutsläppen från fossil energianvändning i lokaler med minst 20 % per helårsanställd jämfört med 2007.

Miljömålen – Upphandling och inköp Kontinuerligt öka miljöhänsyn och socialt ansvarstagande i BTH:s upphandlingar och inköp.

Tack! Frågor? Heleen Podsedkowska /