Varför har Anna eller Per ett hjälpmedel?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Bibehåll din balans Råd & tips för att minska risken att falla
Advertisements

Att hålla lektion i ämnet Idrott & Hälsa
Pausrörelser för stillasittande landstingspersonal
Leg. Arbetsterapeut Karolin Jönsson
Bisatser © Birgitta Ryding.
ARBETSMILJÖ och SÄKERHET
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Metod vid hjälpmedelsförskrivning för bedömning av hjälpmedelsbehov samt behovet av uppföljning i förhållande till risker och mål Ansvarig: Elsa Garli,
Förflyttningsprinciper
FUNKTIONSSKATTNINGSSKALA
Introduktionsutbildning
Innehåll  Introduktion av Al – Khushoo’  33 Sätt att Utveckla Al – Khushoo’  1:a – 6:e sättet  7:e – 12:e sättet  13:e –
Inlärningsmiljö för att öka motivation
Handcirkelsågen Sågande maskiner Säkerhet
ERGONOMI Vad är det?.
Ändra sitthöjd på Swift Mobil-familjen. 1. Tag bort lösa delar såsom sits & benstöd.
Vad tycker de lantbruksverksamma om Säkert Bondförnuft
Barnteamet på Syncentralen Halland
Lyftselar (del av lyftrutin, ej internkontroll)
Styrka & styrketräning
Bild 1 Välkomna! Lärarhandledning: 1.
Ett helt normalt samtal vid frukostbordet:. Hon: Vad skulle du göra, om jag plötsligt dog?
Vardagsrehabilitering
De enkla maskinerna.
Samspelet mellan människan, arbetsuppgiften och arbetsmiljön
Barbershop moves!.
FÖRSKRIVARM ETOD För att praktiskt kunna leva upp till vad som sägs i policyn ”Bedömningen av behovet och möjligheten att erhålla ett hjälpmedel ska vara.
Mekanik.
Första hjälpen.
RLT- Stråk Motorflygförbundet KSAK
Tekniskrapport Av Alva & Ludvig.
Framtidens roll som förskrivare
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
LEDVÅRD Foto: Tina Stafrén.
Personligt Brev ”Berätta om dig själv!”.
DIVISION Service Beställning av Panthera-rullstolar När du beställer Panthera-rullstol så beställer du först grundchassit och därefter bestämmer du vilka.
Läkaren beskriver de medicinska förutsättningarna
Översikt  Vad lärde vi oss sist?  Rättelse inte en miljon  Profetens ömhet och mildhet (rifq) – 6 exempel  Polisen – Burqa – Den bästa av.
Sjukgymnastik vid myelom
Behandlas varsamt! Spädbarn är otroligt starka men samtidigt mycket sköra Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg Lena Holmberg.
HÄLSA Föreläsning om HÄLSA Av och med Stefan Lindström
Drivsystem i specialmaskiner
Toalettassistans utifrån Vårdprogram Urininkontinens för kommunerna i Kronobergs län Camilla Rosander.
5S grunden för allt förbättringsarbete
Undersköterskans dag 4 mars och 9 april 2008
VT -15 Idrott och hälsa Martin & Robert
Hantering av nödsituation vid vatten vintertid. Isvak
Stabilt Sidoläge * Stabilt sidoläge gör så att man kan andas om man är medvetslös och räddar på så sätt liv.
Arbete Energi Effekt.
Retoriska arbetsprocessen
Undersköterskans dag 16 april 2009 Välkomna till en stunds reflektion kring ämnet vardagsrehabilitering.
HSO i Jönköpings län FIA mé knuff Ett arbetsmarknadsprojekt som har drivits av Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Jönköpings län och finansierats.
Vad är styrka? Styrka är den förmågan musklerna har att dras samman
STYRKETRÄNING Mia Jönsson FTT14/FTP
Att skydda sig Första hjälpen.
Grundläggande första hjälpen
Box Monteringsanvisning
Introduktionsutbildning Foto: bildarkivet.se. Vad är rehabilitering? Att utgå från Karin och Karls behov och förutsättningar Ge insatser som bidrar till.
"De mäktiga fem" eller "De enkla maskinerna"
MMen, hur kan du då veta var du kan hitta ett lån utan uc? Hur hittar du långivarna som låter dig låna pengar utan uc kontroll? Svaret är: läs villkoren!
Fallolyckor bland äldre personer Enligt Folkhälsoinstitutets material IKINÄ-opas för förebyggande av fallolyckor.
Utfall Stå med fötterna tätt ihop och händerna på höfterna. Ha en stolt hållning i rygg och bröst, håll huvudet högt. Ta ett steg fram och böj det närmaste.
De enkla maskinerna.
Utbildning Personlyftar & Lyftselar
Vad är styrka? Styrka är den förmågan musklerna har att dras samman
Dokumentation Vodok Skyddsåtgärder.
Steg 1 Förenklad grundstil
Entreprenörskap 2 Ni ska läsa detta och förbereda er inför lektion måndag vecka 40. Då börjar allvaret att bygga er stad.
Ekonomisk uppföljning hjälpmedel hösten 2016
Presentationens avskrift:

Varför har Anna eller Per ett hjälpmedel? För att kompensera för en nedsatt eller förlorad förmåga För att förbättra eller upprätthålla en förmåga För att förebygga en framtida förlust av en förmåga Anna har fått en rollator: Hon har opererat en höft och känner sig svag i benet och behöver därför stödja sig på en rollator (kompensera nedsatt förmåga) Anna går sedan flera år tillbaka en daglig promenad med sin väninna. För att fortsätta med detta behöver hon rollatorn (förbättra/upprätthålla förmåga). Om inte Anna kan komma ut och promenera kommer hon att bli sämre och sämre på att gå och med det kan följa att hon faller och gör sig illa, att hon har svårt hänga med om det händer något roligt och att hon blir mer och mer bunden till hemmet (förebygga framtida förlust av förmåga).

Att tänka på med hjälpmedel Hjälpmedlet är Anna och Pers förlängda arm Ett hjälpmedel är individuellt förskrivet och utprovat och får inte lånas mellan brukare Om Per inte själv kan sköta sitt hjälpmedel ingår det i era arbetsuppgifter att se till att: hjälpmedlet är rent när Per ska använda det att det fungerar som det är tänkt Gå igenom ansvar och hur det förhåller sig om personal själv förändrar eller lagar ett hjälpmedel. Resonera mer runt rent hjälpmedel, som att ta på sig rena kläder. Det kan finnas en ordination på att ett hjälpmedel ska användas på ett visst sätt, t.ex. att en stårullstol ska användas på ett visst sätt. Individuella hjälpmedel ska skiljas från arbetstekniska. Transportrullstolar Lyftar kan t.ex. lånas mellan brukare men en lyftsele är individuellt utprovad

Internkontroll 1 gång/månad Rollatorer Rullstolar Toalettförhöjningar, fristående toastol Duschstolar med och utan hjul Badbrädor Gåbord Arbetsstolar Sängar, sänglyftar, sänggrindar Gåbälten Det finns en rutin för hur vi ska se över hjälpmedel för brukare som är i nivå 3 och uppåt. Rutinen uppkom pga. återkommande händelser där brukare riskerat att bli skadade fr.a. fallskador och klämskador Syftet med rutinen är alltså att förebygga och förhindra skador till följd av hjälpmedel som är sönder och slitna. Hjälpmedlen ovan ska kontrolleras. Ska ske en gång/månad. Det ska finnas en intern rutin på din enhet för hur detta ska ske Meddela arbetsterapeut eller sjukgymnast vid fel och brister

SIGNERINGSLISTA INTERN KONTROLL AV HJÄLPMEDEL Namn: År: Personnummer: Hjälpmedel _________________ Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sept Okt Nov Dec Detta är en signeringslista för internkontroll av hjälpmedel. Var finns signeringslistorna? Kan se olika ut från enhet till enhet t.ex. min hälsomapp inom hemtjänsten eller under lämplig flik i brukarens dokumentation på SÄBO Rengöring av hjälpmedel ingår inte internkontrollen . Det är säkerhetskontrollen som förs in, inte rengöringen.

Rollatorer Bromsar fungerar som de ska parkerings- och färdbroms Handtagen sitter fast även armstöden på RA-rollatorer Hopfällningsspärr finns och fungerar. Hjulen sitter fast och rullar lätt. Att ingen rost finns Inom gruppen rollatorer inträffar de flesta avvikelserna. Fallskador där rollatorn vikit ihop sig har medfört att alla rollatorer skall vara försedda med spärr. Det har förekommit att rollatorer vikit ihop sig trots att de varit försedda med spärr vilket medfört att dessa märken utgått ur sortimentet. Avvikelser har inträffat där handtagen lossnat, vilket medfört att brukaren ramlat.

Rollstolar Däcken är välpumpade Fungerande bromsar Kontrollera att hjulen sitter fast och rullar lätt. Rullstolens klädsel är hel Nedfällda tippskydd Är dynan nedsutten eller på annat sätt förstörd? Det finns avvikelser där benstöden inte varit nedfällda där brukare plötsligt har satt ner fötterna, fallit ur stolen och skadat sig svårt (kotfraktur i nacken). Det finns också avvikelser i samband med att fotstöden inte varit nere där brukaren har fastnat med foten i dörrposten och brutit foten. Det finns avvikelser när tippskydd inte varit nedfällda och brukaren fallit bakåt med stolen och fått en skallskada.

Fristående toastolar Toalettförhöjningar Sitsen och är hel och sitter fast. Gummifötter/doppskor finns på stolsbenen och är hela och oslitna. Stolsbenen är inte rostiga. Sitsen är placerad mitt på toaletten Skruvarna på undersidan är ordentligt åtdragna så att supporter- armstöden sitter fast. Sitsen och armstöd är hela. Spricka i sits kan ge klämskada

Duschstol – med eller utan hjul Sitsen och är hel och sitter fast. Snabblås finns och sitter fast Fungerande tippfunktion för rygg (om det finns) Stödpinne sitter fast Spricka i sits kan ge klämskada Stödpinne på duschstol fram har lossnat – brukaren föll framåt och fick en bula i huvudet.

Kontrollera innan hjälpmedlet används Rätt Duschstol med hjul Hur pekar hjulen?

Badbrädor Badkarsbrädan sitter fast och går inte att vrida. Stödbenen och ev. handtag är tillräckligt åtdragna på sitsen. Sitsen är hel och inte tydligt sliten.

Gåbord Hjulens infästningsbult kan gänga upp sig vilket medför att hjulet sitter löst. Skruvarna som fäster mot dynan kan gänga upp sig. En avvikelse har inträffat där gåbordet sjönk ihop – personalen lyckade dock hålla brukaren som klarade sig utan skada.

Arbetsstolar Fungerande bromsar Hjulen sitter fast och rullar lätt Höj- och sänkfunktionen fungerar (elektrisk eller med gaskolv, batteriladdning?) Om varierbar sitsvinkel finns, kontrollera att den låser fast. Inga kända avvikelser

Sängar Hela elkablar Alla rörliga delar på sängen fungerar. Om de inte fungerar kontrollera kablarna – är någon klämd fungerar det inte. Motorn inte låter konstigt. Bromsarna fungerar. Sänggrindens skruvar sitter fast och att grinden hakar fast i önskat läge. Avvikelser som inkommit handlar om att sänglyft och ryggstöd fastnat i oönskat läge – inga personskador. En avvikelse har inträffat där sänggrinden lossnade då brukaren lutade sig emot denna, vilket medförde att grind och brukare föll till golvet. Grindens infästning måste ha suttit löst innan denna händelse. Det har även efter denna händelse vid flera tillfällen av personal uppmärksammats att de skruvar som håller grinden på plats kan lossna. En avvikelse har inträffat där sängen blev strömförande pga av en söndrig elkabel

Gåbälte/vårdarbälte Materialet är helt, fritt från skador och slitage Oblekt tyg Spännet håller för kraftig belastning Handtagen håller för Gör regelbundna funktionskontroller av produkten, alltid efter tvätt. Mekanisk belastning (från Romedics hemsida): Testa spännets funktion samt handtagen genom att belasta och kontrollera att det håller för kraftig belastning Dra hårt i handtagen i olika riktningar . Knäpp bältet och sätt din ena fot i det och dra sedan i ett handtag , upprepa proceduren för alla handtagen.