Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

LEDVÅRD Foto: Tina Stafrén.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "LEDVÅRD Foto: Tina Stafrén."— Presentationens avskrift:

1 LEDVÅRD Foto: Tina Stafrén

2 Drabbar alla på ungefär samma sätt Försvinner inte
Åldersförändringar Drabbar alla på ungefär samma sätt Försvinner inte Försämrar våra fysiska förmågor Muskelmassan minskar, ledbrosket blir mjukare och mindre elastiskt. Cellerna åldras och får skador och förslitningar. De organ och vävnader de ingår i fungerar därför sämre. Kroppen får svårare att klara påfrestningar. Celler i hjärt- och skelettmuskulaturen åldras först. Leder till döden Foto: Tina Stafrén

3 Begränsad rörlighet i leder, muskler och mjukdelar.
Kontraktur Begränsad rörlighet i leder, muskler och mjukdelar. Utvecklas när en led eller de muskler som rör leden inte används tillräckligt.

4 Riskgrupper Rullstolsburna Långvarigt sängliggande
Personer med diagnoserna: MS - Multipel Scleros Parkinson Stroke Demens Reumatiska sjukdomar

5 Förebygga kontrakturer = ledvård
Rehabiliterande förhållningssätt Rörelse Belastning Rörelse och belastning är en förutsättning för att bibehålla vår rörelseförmåga. Arbetar du med ett rehabiliterande förhållningssätt för brukaren också belastning och rörelse. Ledvård Bild: Bildarkivet.se

6 Grundläggande ledvård innebär att
Bild: Bildarkivet.se Ni som personal vet när ni ska ta kontakt med sjukgymnast, arbetsterapeut eller sjuksköterska vid frågor om ledvård. Brukaren får tid att utföra aktiviteter på egen hand, sträcka ut morgonstela leder, stå en stund extra och sträcka i höfter och knän allt efter egen förmåga och/eller med stöd av personal. På vilket sätt kan den här bilden vara ledvård? Din brukare har kanske blivit svag i händerna och kan inte sära på fingrarna längre. Att då knäppa handen tillsammans med brukaren är ledvård. Här är exempel på tillfällen när brukaren har möjlighet att i vardagssituationer ta ut rörligheten i sina leder Tvätta håret och kamma sig - rörlighet i axlar och armar Ta på/av tröja - rörlighet i axlar, finmotorik i händer Ta på/av strumpor och skor - rörlighet i axlar, armar höfter Stå - belastar skelettet, rörlighet i höfter, knän, fotleder, stärker ryggmuskler, bra för blodtryck, cirkulation, matsmältning och lungfunktion Gå - se ovan. Smörja lederna vilket medför minskad smärta. Viktigt att bibehålla gångförmågan så längs som möjligt. Ta ut rörligheten i hygiensituationen Vila i säng - brukare som sitter mycket ska dagligen vila en stund i säng för att sträcka ut i höfter och knän. Undvik kuddar i knän p.g.a. risk för kontrakturer. Växla mellan ryggliggande och sidliggande för att avlasta stjärten och undvika sittsår. Minskar tonus. Använd fotstöd på rullstol / duschstol – motverkar spetsfot, töjer vadmuskler och ger bättre stabilare sittställning. OBS! Glidningsrisken i mobila duschstolar. Rullstolsburna brukare får hjälp att minst en gång per dag med att vila en stund i sängen och sträcka ut höfter och knän. Fotstöd används för att motverka spetsfot.

7 Bedömning av ledrörlighet
Kan brukaren ligga på rygg med raka ben och raka armar längs kroppen? (bild) Kan brukaren böja fotleden i 90 graders vinkel? Testas i stående, sittande eller liggande. (bild) Kan brukaren lyfta händerna över huvudet när han/hon sitter? (bild) Har brukaren den höftrörlighet som behövs för att få hjälp med nedre hygien? Kan brukaren öppna händerna så att personal kommer åt att torka/tvätta? Bilder på alla punkter? Utföra alla punkter praktiskt? 5. Ligger brukaren med benen I kors. Är benen olmott när han/hon sitter i rullstol. Vid gång - går brukaren med benen tätt ihop?

8 1. Kan brukaren ligga på rygg med raka ben och raka armar längs kroppen?

9 2. Kan brukaren böja fotleden i 90 graders vinkel?
Fotledsvinkeln kan testas med skor på i sittande och stående.

10 Så här kan du hjälpa brukaren att böja i fotleden när du ska bedöma vinkeln.
< 90 grader = god rörlighet Skriv ”Ja” i protokollet.

11 3. Kan brukaren lyfta händerna över huvudet när han/hon sitter?

12 Kontakt med sjukgymnast
Kontakt tas med sjukgymnast via boendets sjuksköterska/distriktssköterska om ledrörligheten bedöms vara ett problem vid inflyttning på SäBo om ledrörligheten successivt försämras Enligt rutin ska ledrörligheten bedömas 1 gång/månad.

13 Allt hänger ihop Vardags rehabilitering Rörelse Aktivitet Ledvård
Förflyttningar Förebygga fall


Ladda ner ppt "LEDVÅRD Foto: Tina Stafrén."

Liknande presentationer


Google-annonser