Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

"De mäktiga fem" eller "De enkla maskinerna"

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: ""De mäktiga fem" eller "De enkla maskinerna""— Presentationens avskrift:

1 "De mäktiga fem" eller "De enkla maskinerna"
Två olika beskrivningar av samma uppfinningar.

2 lutande planet kilen skruven hävstången hjulet

3 Lutande planet Ett lutande plan kan beskrivas som en ramp som leder från en nivå till en annan. Att dra en vagn uppför en svagt lutande ramp är betydligt lättare än uppför en brant. I gengäld är man tvungen att dra vagnen en längre sträcka när man använder en mindre kraft.

4 Utan det lutande planet skulle Egyptens pyramider aldrig ha kunnat byggas. Stenblocken till pyramiderna placerades på slädar, som drogs upp längs ramper med lätt lutning. Mellan medarna spändes en stång, och i stången fästes rep. Vid repen band man hundratals män som fick tjänstgöra som dragare. För att minska friktionen stod några personer längst fram på släden och hällde vatten på marken. 

5 Mekanikens gyllene regel:
Det man vinner i kraft förlorar man i väg. Det betyder: För att uträtta ett visst arbete kan man använda en liten kraft om man går en längre väg.

6 Kilen Kilen har använts mycket länge. Det visar fynd, som är ca år gamla. Flintstenar flisades av på båda sidor och formades till en spets, som användes på olika sätt t ex. för att skrapa rent de djurhudar, som människorna svepte in sig i under denna tid. 

7 Kilen användes även till att hugga med, och man upptäckte att kilens verkan blev större om armen kunde förlängas. Man satte fast kilen i ett skaft och fick en så kallad flintyxa.

8 Man kan både låsa fast och stadga föremål med hjälp av kilar
Man kan både låsa fast och stadga föremål med hjälp av kilar. Kilar används av både bergsklättrare och seglare. Bergsklättrare använder kilen för att fästa hakarna i berget och seglarna använder kilen när de förtöjer båtarna i stenhällarna. I båda fallen slås ringförsedda kilar in i bergsprickor. Knivar, framtänder, fören på en båt…

9 Skruven Skruven, som i själva verket är ett slags lutande plan, används i våra dagar i många verktyg och redskap, exempelvis i vissa borrar och vispar, i domkraften och i växtpressar. 

10 Arkimedes skruv Den grekiske matematikern Arkimedes ( f.Kr.) tros vara den som uppfann "skruven utan ände”. Arkimedes skruv är en populär pumpanordning i stora delar av världen eftersom det är en enkel och billig konstruktion, med stor kapacitet, men med få delar som kan gå sönder.

11 Hävstången En hävstång är en anordning där två eller flera krafter verkar kring en vridningspunkt. I hävstången på figuren påverkas huset av en stor kraft medan mannen använder lite muskelkraft.  

12 Hävstänger förekommer i många av de föremål vi använder dagligen, exempelvis saxen, hovtången, nötknäpparen och hålslaget.

13 Hjulet Det första hjul historien känner till kommer från staden Ur, som var en både rik och livaktig stad under Mesopotamiens blomstringstid mellan 4000 och 3000 f.Kr. Därifrån härstammar en rund lerskiva med ett hål i mitten. Man vet egentligen inte exakt vad den användes till, kanske var det som drejskiva.

14 När bronsåldersmänniskorna byggde en vagn stack de bara in hjulaxeln i två runda träskivor.
Vagnar med hjul var en vidareutveckling av slädarna. Hjulen bestod senare av tre plankor, som hölls samman av några träpinnar hopbundna med senor från djur. Hjulen var cirka 60 cm i diameter.

15 Hjul används idag i många sammanhang och till många ändamål
Hjul används idag i många sammanhang och till många ändamål. De finns i tekniska system som kugghjul för kraftöverföring och utväxling, som svänghjul för att lagra energi och naturligtvis för att få våra transportmedel att rulla.

16 Kugghjul Kugghjulet används för att överföra kraft och rörelse. För att hjulen inte ska slira måste kuggarna stämma exakt överens i form och storlek.

17 Block och talja Det du vinner i kraft förlorar du i väg.

18 Lager Ett lager håller fast hjulet men låter det snurra.
För att minska friktionen använder man smörjmedel.

19 Kullager


Ladda ner ppt ""De mäktiga fem" eller "De enkla maskinerna""

Liknande presentationer


Google-annonser