Om samhällsorientering Och Hur vi arbetar i Gävleborg

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Advertisements

Föräldrastöd i Västra Götalands län
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Länsstyrelsens arbete med integration och Gröna näringen ”Samverkan ger nya perspektiv” Helena Hölermann Projektledare / Enheten för Social hållbarhet.
Välkommen till BraFöre Syfte Att integrera anställda individers kompetensutveckling med verksamheters utveckling regional tillväxt.
ELVIRA Kunskapsutveckling AB Bahman Sadeghi Lillan Kauppi Stephenson
Vid slutet av oktober 2012 var totalt personer inskrivna i etableringsuppdraget i riket. Varav i Stockholms län.
Gävleborg – möjligheter för alla
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
Integration och mångfald –
Centrum mot våld Förstudie Bakgrund Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att stödja samordningen i länet av insatser mot våld i nära relation.
Länets kommuner i samverkan
Mottagandet av flyktingar och ensamkommande barn – en resurs i Västernorrland
INTEGRATION GÄVLEBORG
Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter
Statistikbilder för november Inskrivna öppet arbetslösa och deltagare i program med aktivitetsstöd i november 2011 som andel (%) av den registerbaserade.
LUPP – lokal uppföljning av ungdomspolitiken LUPP är myndigheten Ungdomsstyrelsens verktyg för lokal uppföljning av ungdomspolitiken – en kvalitetsmätning.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Regionala samrådet Direktiv Hälsa.
Nyanländas etablering – reformens första sju månader
Överenskommelse om samordning kring barn
Nulägesbild av reformen
Etablering för välfärd
Samverkan för nyanländas etablering och introduktion
Söderhamnsmodellen.
Landa II Ett regionalt mottagande av vidarebosatta flyktingar i länet En vidareutveckling av informations- insatserna för vidarebosatta Vidareutveckling.
Pressmeddelande för Gävleborg augusti 2010
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
SAM-projektet Skaraborg Samhällsorientering Samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare.
Regionala samrådet Direktivet Utbildnings- och insatskedjan
Utvecklingsledare Kunskap till praktik
1 Validering Regional arbetsgrupp Vad är validering? ”Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation.
Vad är Hälsokällan? Uppdrag – att främja barn och ungdomars hälsa Arbetar i Fyrbodals Kommunalförbund i fjorton kommuner samt Lilla Edet Tre verksamhetsområden.
Etableringsreformen - Hur har det gått?. Reformen Började gälla den 1 december 2010 Syftar till att påskynda nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet.
Uppdragsredovisning. Samverkan kommun och Arbetsförmedlingen  Dialog pågår. Nytt möte planerat till september Ensamkommande barn  Erbjuder tjänster.
Historia RÖK- partnerskapet och överenskommelsen maj 2003: Samling av tänkbara partner, dåvarande länsarbetsnämnden och kommunförbundet tar.
Europeiska Integrationsfonden för tredjelandsmedborgare.
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Integration Gävleborg 2.0
Landstingsplanen Målområde 1 – en god och jämlik vård och hälsa Jämlik vård och hälsa För att motverka av ökade hälsoskillnader.
(B) Lokal samverkan. Frågans lydelse: ’Har kommunen en lokal överenskommelse (LÖK) med Arbetsförmedlingen för 2014 om insatser för nyanlända som omfattas.
Samhälls- och hälsokommunikatörer i Västmanland. Idé Samhälls- och hälsokommunikatörer för KAK och Västerås –Vidareutveckling av tidigare framtagen samhällskommunikatörsutbildning.
Hälsokommunikatörer på modersmål i Östergötland. En regional samverkan mellan Region Östergötland och kommunerna i Östergötland. Projekt under 2007 –2008.
Arbetsförmedlingens projekt och stöd För att nyanlända arbetssökande snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden Anna Ålund
SIDAN 1 Reform för nyanländas etablering.
STATISTIK FYRBODAL 1 juni 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
STATISTIK FYRBODAL 1 augusti 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Mottagande. Vad händer när de kommer till landet? Vad gör kommunen?
Gustav Lidén och Jon Nyhlén, Mittuniversitetet Kommunalt flyktingmottagande - bosättning och integration.
Samhällsorientering för nyanlända. Förordning om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare (SFS 2010:1138) 11 § Länsstyrelserna ska främja och.
Flyktingsituationen och mottagande av nyanlända Talieh Ashjari.
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
Hälsoskola Fröslunda VC
Projekt Agata Information fristående gymnasieskolor
Länsstyrelsens nya uppdrag insatser för asylsökande m.fl.
Etableringsplan Civila samhället Ensamkommande barn
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
De nya svenskarnas röst !
Världsarvet Hälsingegårdar
Samordnad och utökad samhällsorientering i Uppsala län
Centrum för samhällsorientering i Stockholms län
”Vägen In” Projekt i samverkan mellan samtliga sektorer inom SDF Angered.
ALKOHOL OCH TONÅRINGAR TILL DIG SOM ÄR FÖRÄLDER
Modersmålsbaserad hälsokommunikation - det hälsostödjande systemet Folkhälsa och sjukvård 28 juni 2019.
Personliga ombud Kronoberg
Presentationens avskrift:

Om samhällsorientering Och Hur vi arbetar i Gävleborg

Ny lag Ny lag (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare gäller från och med den 1 december 2010.

Vilka omfattas? Nyanlända i arbetsför ålder, 20 – 64 år. Nyanlända i åldern 18 – 19 år utan föräldrar i Sverige. Uppehållstillstånd som flyktingar eller skyddsbehövande.

Etableringsplanen Samhällsorientering är en obligatorisk del. Syftet med samhällsorienteringen är att den nyanlände ska få en grundläggande förståelse för det svenska samhället och en grund för fortsatt kunskapsinhämtande.

Innehåll Ska belysa mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar, den enskildes rättigheter och skyldigheter, hur samhället är organiserat och praktiskt vardagsliv. Mer praktiska aspekter av att leva i Sverige än av teoretisk information.

8 obligatoriska delar Att komma till Sverige Att bo i Sverige Att försörja sig och utvecklas i Sverige Individens rättigheter och skyldigheter Att bilda familj i Sverige Att påverka i Sverige Att vårda sin hälsa i Sverige Att åldras i Sverige

Kommunens ansvar Att erbjuda minst 60 timmars samhällsorientering. Intyg efter avslutad samhällsorientering. Ska helst vara avslutad efter ett år. Modersmål, annat språk som behärskas väl, undantagsfall tolk.

Gävleborg Samarbete mellan kommunerna i länet. En referensgrupp har arbetat med att ta fram en modell med fyra NOD-kommuner varifrån arbetet med Samhällsorientering leds.

Gävleborgs modell

NOD-kommunerna NOD-kommunerna samordnar och samverkar med sina kringliggande kommuner och de andra NOD-kommunerna. Samarbete över länsgränserna.

Projekt Sandvikens kommun beviljades projektmedel för att starta upp verksamheten. Syftet är att ta fram en regional organisation för att kunna erbjuda likartad Samhällsorientering till alla som omfattas av etableringsreformen i Gävleborgs län. Implementering.

Samverkan Nod-ledarna. Länsprojektledare under 1 år. Länsövergripande samordning. Arbetsförmedlingen.

Hur långt har vi kommit? Organisation som kan fungera efter projekttiden. Bollnäs: dari. Gävle: somaliska och tigrinja. Hudiksvall: tigrinja. Sandviken: arabiska och tigrinja. Olika lösningar på små språkgrupper i länet.

Hur går vi vidare efter projekttiden? Arbetar med olika organisationsförslag, viktigt att det fungerar i existerande verksamheter. Kontakt med andra som arbetar med samhällsorientering. Kontakt med Arbetsförmedlingen, vem gör vad?

Kontaktuppgifter Marie Svedvall mari.svedvall@lansstyrelsen.se marie.svedvall@sandviken.se 070-0897049 026-171214