Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

ALKOHOL OCH TONÅRINGAR TILL DIG SOM ÄR FÖRÄLDER

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "ALKOHOL OCH TONÅRINGAR TILL DIG SOM ÄR FÖRÄLDER"— Presentationens avskrift:

1 ALKOHOL OCH TONÅRINGAR TILL DIG SOM ÄR FÖRÄLDER
En broschyr från IQ Det här är en kort presentation av ett material om alkohol och unga. Det är framtaget av IQ för tonårsföräldrar som nyligen kommit till Sverige.

2 BEHOV AV KUNSKAP PÅ ANDRA SPRÅK
Hur ser den svenska alkoholkulturen ut? Hur förhåller man sig som förälder? Behov av kunskap och tips för föräldrar som nyligen kommit till Sverige. Det är inte lätt att vara tonårsförälder. Många föräldrar tycker det är svårt att veta hur de ska förhålla sig till i relation till sitt tonårsbarn, är alkohol. Är man dessutom ny i Sverige och inte bekant med den svenska alkoholkulturen, kan samtalen om alkohol hemma bli särskilt utmanande. Kartläggningar har visat att det finns ett behov av målgruppsanpassad kunskap och tips om alkohol och unga för föräldrar som nyligen kommit till Sverige. IQ har sedan 2013 gett ut handboken Tonårsparlören. Den är full av fakta, argument och tips om alkohol och unga – allt för att göra tonårstiden lite enklare, både för föräldrar och deras barn. Tonårsparlören skickas ut till föräldrar till barn som fyller 14 under året. Den kan också hämtas på Systembolaget eller läsas digitalt på tonarsparlören.se. För att bidra till att öka kunskap och ge stöd till föräldrar som nyligen kommit till Sverige tog IQ under 2017 fram ett komplement till Tonårsparlören i form av en broschyr på olika språk. Materialet togs fram med stöd av bland andra Länsstyrelsen i Halland och har spridits till samordnare inom alkoholförebyggande arbete och till aktörer som möter föräldrar som nyligen kommit till Sverige eller som befinner sig i etableringsfasen. Illustration från IQ

3 En broschyr med: Separata broschyrer: Ljudfil: Somaliska Lätt svenska,
arabiska & somaliska Separata broschyrer: Tigrinja, dari & engelska Ljudfil: Somaliska Broschyren finns på språken lätt svenska, arabiska, somaliska, tigrinja, dari och engelska. Den består av en broschyr på lätt svenska, arabiska och somaliska samt separata broschyrer på dari, tigrinja och engelska. Valen av språk utgår från vilka språk som var störst bland asylsökande och nyanlända tonårsföräldrar i Sverige 2017, när materialet togs fram kompletterades materialet med ljudfiler på somaliska.

4 BROSCHYRENS INNEHÅLL Alkoholens roll i Sverige, alkohol unga
Tips för att prata med sitt barn Tips på vem som kan ge mer stöd Broschyren är indelad i tre delar: 1. Alkohol i Sverige – om broschyren, tonåringar och alkohol, hur kroppen påverkas, lagar etc. 2. Att vara tonårsförälder – hur man kan prata om alkohol, råd till föräldrar. 3. Bra kontakter - vem kan man prata med för att få mer information och stöd. Illustration från IQ

5 VEM KAN HA INTRESSE FÖR BROSCHYREN DÄR DU BOR?
Fråga/ låt gruppen diskutera tillsammans utifrån regionala/lokala behov och verksamheter

6 TIPS: VEM KAN HA INTRESSE FÖR MATERIALET?
Samordnare integration och alkoholförebyggande arbete SFI-skolor Trossamfund Samhällsinformatörer/ kommunikatörer Polisen Ideella föreningar med föräldrastöd Kommunens kommunikatör Asylboenden Fältsekreterare Skolan och elevhälsan Bibliotek Familjecentraler Öppenvården Tips från ANDT*-samordnare i län och kommuner (från utvärdering av materialet genomförd av IQ, våren 2018). *ANDT= Alkohol narkotika dopning och tobak.

7 HÄR FINNS BROSCHYREN Digitalt iq.se tonårsparlören.se
informationsverige.se Trycka egna broschyrer? Tryckfiler för alla språk finns tillgängliga på iq.se Tryckta broschyrer finns att beställa i IQs shop, på iq.se. Önskar du ett stort antal hänvisas till att trycka en egen upplaga – tryckfiler för alla språk finns på iq.se. Ett tips är att gå samman med andra län/kommuner eller aktörer för ett gemensamt tryck av broschyrer på språk som är relevanta för den egna verksamheten.

8 FRÅGOR OM MATERIALET? Mejla info@iq.se


Ladda ner ppt "ALKOHOL OCH TONÅRINGAR TILL DIG SOM ÄR FÖRÄLDER"

Liknande presentationer


Google-annonser