Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hälsoskola Fröslunda VC

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hälsoskola Fröslunda VC"— Presentationens avskrift:

1 Hälsoskola Fröslunda VC
Vad är hälsoskola? Varför hälsoskola? Hur går det till?

2 Hälsoskolan är en del av etableringsplanen för nyanlända flyktingar
Hälsoskolan är en del av etableringsplanen för nyanlända flyktingar. Detta är en aktivitet som erbjuds under etableringen En kontaktperson på arbetsförmedlingen har ett nära samarbete med kursledarna på Hälsoskolan när det gäller bildning inför kommande grupper.

3 Grupper Målgruppen för hälsoskolan är nyanlända flyktingar år med sammansatt problematik Obligatoriskt deltagande Kostnadsfritt (under projekt som kommer att ske tre års tid). Plats Radermachergatan 9

4 Grupper forts. Grupperna träffas en gång/vecka om 3 timmar.
Vi har både män och kvinnor i grupperna. Vid vissa tillfällen träffas kvinnorna och männen själva. Hälsoutbildningen sker på svenska med tolk närvarande Alla i gruppen talar samma språk, just nu arabiska. Det finns en platstolk som är med vid alla tillfällen.

5 Syfte Forskning har visat att människor som tvingats fly från sitt land är en utsatt grupp. De lever ofta under stress som är orsakad av en mängd händelser, vilka sammantaget kan leda till en sämre hälsa. Skillnader i levnadsvanor mellan invandrare och svenskfödda är andra faktorer som påverkar hälsan

6 Syfte forts. Det finns behov av att inom hälso- och sjukvård utveckla nya arbetsformer för att kunna ge god vård på lika villkor till flyktingar. När man har haft hälsoskola på andra ställen har det bl.a. visat sig att vårdkonsumtionen minskade bland gruppdeltagarna.

7 Ett viktigt syfte med hälsoskolan är att stärka gruppdeltagarnas förmåga till egenvård. Grupptillfällena ägnas åt olika teman inom området hälsa och egenvård. Vi pratar om hur hälso-och sjukvårdssystemet fungerar i Sverige. Vi informerar om deltagarnas rättigheter resp. skyldigheter. Vad som är goda mat och motionsvanor. De får information om stress, stresshantering, läkemedel, kvinnohälsa, mannens hälsa, smärthantering osv.

8 Till vår hjälp har vi bjudit in olika experter
Till vår hjälp har vi bjudit in olika experter! Kurator Dietist Läkare (till kvinnlig grupp) Läkare (till manlig grupp)

9 Sjukgymnasten Sjukgymnasten är med vid varje gruppträff och håller i det tema som handlar om fysisk aktivitet kopplat till fysisk och psykisk hälsa. Därutöver introduceras deltagarana också i olika träningsformer. Detta sker i samband med gruppträffarna och syftar till att öka deltagarnas kunskaper och möjligheter att bli mer aktiva. Det syftar också till att öka välbefinnandet och förmågan att fokusera under själva träffarna. Sjukgymnastiskt behandlingskoncept ”basal kroppskännedom”.

10 Tystnadsregler Mobilen avstängd Räcka upp handen vid frågor
En i taget pratar Tystnadsplikt för deltagare, kursledare och tolk. En sluten grupp Vi lägger fokus på hälsa. Religion, politik och bostad diskuteras i andra forum.

11 Intyg till handläggare på ekonomiskt bistånd eller arbetaförmedlingen samt lärare/utbildare
Lilian Nascimento Ek kommer att delta i hälsogrupp på Fröslunda vårdcentralen. Träffarna omfattar tre timmar, en gång per vecka vid nio tillfällen. Start 3/5 kl Därefter är följande datum aktuella. 9/5, 17/5, 24/5, 31/5, 7/6, 14/6, 21/6 och 28/6 Hälsogrupperna är en behandlingsform som syftar till att stärka och stödja hälsa samt att ge kunskap om svensk sjukvård och egenvård  Ansvariga för hälsogruppen Lilian Nascimento Ek, distriktsköterska Helena Rennemark, Leg. Sjukgymnast

12 DIPLOM Lilian Ek Har deltagit 3 timmar per vecka i en 9-veckors Hälsoutbildning Under tiden 1 mars – 26 april 2016 Eskilstuna den 26/ Lilian Nascimento Ek Processledare, distriktssköterska Helena Rennemark sjukgymnast

13 matdagbok

14 Stegräknare Börja dagen med att sätta på dig stegräknaren. Ta av den när du går och lägger dig. Läs och skriv upp hur många steg du gått. Obs! Ta med dig detta till nästa träff. Dag 1 ………………………………………. Dag 2 ………………………………………. Dag 3 ………………………………………. Dag 4 ………………………………………. Dag 5 ……………………………………….

15 Hur aktiv är du? Antal steg per dag Aktivitetsnivå Mindre än 5000
Aktivitetsnivå Mindre än Stillasittande Lågaktiv Måttligt aktiv Aktiv Mer än Mycket aktiv

16 Utvärdering

17 Tack för visat intresse Lilian & Helena


Ladda ner ppt "Hälsoskola Fröslunda VC"

Liknande presentationer


Google-annonser