Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Världsarvet Hälsingegårdar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Världsarvet Hälsingegårdar"— Presentationens avskrift:

1 Världsarvet Hälsingegårdar
Projekt Samverkansbryggan Hälsingegårdar. Återrapportering efter ett års arbete. Projektledare Charlotta Netsman, Stenegård Evelina Envall, produktutveckling Jag, modell för effektiv samverkan. Vi har återrapporterat för Världsarvsrådet och Hälsingerådet. Viktigt att alla samverkande organisationer vet vad vi gör. Skapa en stabil samverkansorganisering på strategiska och operativa nivåer samt med angränsande projekt via helhetssyn, samordning och processledning. När projektet avslutas är målsättningen att ansvar och roller tydliggjorts och på ett okontroversiellt sätt kan implementeras i ordinarie strukturer så att Världsarvet Hälsingegårdar kan utvecklas till en stark tematisk destination i Gävleborg. Världsarvet Hälsingegårdar Projekt Samverkansbryggan Hälsingegårdar Samverkan, organisering, styrning

2 Många parter splittrat ”ägande”
Högskolan i Gävle Ljusdalsbygdens museum Gårdsägare övriga gårdar Gårdsägare Världsarvsgårdar Hälsingegårdsföretagarna Ekonomisk förening Alla aktörer bär på viktiga delar av Världsarvet Hälsingegårdar. För att samverkan ska lyckas måste man se att det är en tvärsektoriell samverkan. Samverkansplattformen. Började med inventering. Besökt Hälsingekommunerna. Kartlägga alla som berörs av världsarvet, bygglovshandläggare, kulturenheten, besöksnäringen, besökscentrum, världsarvsgårdsägare, världsarvspolitiker. LYSSNA, VILKEN ROLL VILL KOMMUNEN TA I ARBETET MED VÄRLDSARVET HÄLSINGEGÅRDAR? VILKEN ÄR KOMMUNENS DRIVKRAFT? VILKET UTFALL OCH RESULTAT VILL MAN SE? VAD VILL MAN HA TILLBAKA? Resultat: Otroligt många kunniga och engagerade människor som vill världsarvet väl. Men det saknas samverkan och framförallt kommunikation.

3 Världsarvsrådet Är ett samordnande organ som ansvarar för att världsarvets värden bevaras och att förvaltningsplanens mål uppnås.  Världsarvsrådet ska arbeta med frågor som rör de fyra prioriterade områdena i förvaltningsplanen; vård och bevarande, kunskapsutveckling, publikt arbete samt delaktighet och samverkan. Världsarvsrådet ansvarar för årlig uppföljning av världsarvsförvaltningen samt rapportering till Riksantikvarieämbetet och UNESCO. Följande parter och personer ingår i Världsarvsrådet: Ordförande är Landshövdingen i Gävleborgs län. Övriga ledamöter representerar: - Världsarvsgårdarna Bommars, Bortom åa, Kristofers, Gästgivars, Pallars, Jon-Lars och Erik-Anders - Bollnäs, Ljusdals, Ovanåkers, Söderhamns, Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner (väljs av kommunerna) - Länsstyrelsen Gävleborg - Region Gävleborg - Länsmuseet Gävleborg - Hälsinglands museum - Högskolan i Gävle Sekreterare och sammankallande är Världsarvskoordinator på Länsstyrelsen Gävleborg. Sammanträder 2 ggr/år. Beredande och genomförandeorganisation. Kanske beredande inför världsarvsrådet. Arbetet med magasinet visade att vi med små resurser kan få mycket om alla är med.

4 Förvaltningsplanen Förvaltningsplanen skall:
För att kunna säkerställa Världsarvet Hälsingegårdars kulturhistoriska värden och skapa en gemensam förståelse för världsarvet har Länsstyrelsen Gävleborg tillsammans med Länsmuseet Gävleborg utarbetat en förvaltningsplan i enlighet med UNESCO:s riktlinjer. Planen ska ge övergripande kunskap om världsarvet och dess värden och fungera som ett verktyg för att skydda och utveckla gårdarnas värden för framtidens generationer. Förvaltningsplanen syftar till att: bevara världsarvet och säkerställa dess enastående universella värden främja världsarvet som kulturell tillgång främja delaktighet och hållbar utveckling Förvaltningsplanegruppen leds och sammankallas av Världsarvskoordinator på Länsstyrelsen Gävleborg. Uppdraget är att uppdatera förvaltningsplanen. I gruppen ingår representanter från Region Gävleborg, Länsmuseet Gävleborg, Världsarvsgårdarna och kommunrepresentant. Sammanträder 4 ggr/år. Förvaltningsplanen skall: vara ett gemensamt dokument där alla aktörer kan samlas. beskriva hur Världsarvet ska skötas och utvecklas så att dess värden kan bevaras och lyftas fram. Fungera som en gemensam utgångspunkt för alla ägare, myndigheter, organisationer och entreprenörer som verkar i världsarvet eller dess närhet. vara användbar både för de formella förvaltarna och för dem som bedriver verksamhet i områdena. fungera som hjälpmedel för uppföljning och avrapportering gentemot den operativa förvaltningen samt gentemot UNESCO. Beredande och genomförandeorganisation. Kanske beredande inför världsarvsrådet. Arbetet med magasinet visade att vi med små resurser kan få mycket om alla är med.

5 Samverkansplattformen
Är ett samverkansforum som växt fram utifrån ett behov av kommunikation och information mellan operativa aktörer. Inga formella uppdrag. I samverkansplattormen ingår: Representanter för besökscentrum Representanter för lokala besöksnäringen samt kommunens näringslivsenheter Region Gävleborg Länsstyrelsen Gävleborg Hembygdsförbundet Museerna och högskolan får protokoll för kännedom efter eget önskemål. Sammanträder 1 ggr/månad Samverkansplattformen fungerar som ett informationsnav och diskuterar gemensamma operativa frågor kopplade till Världsarvet Hälsingegårdar som Hälsingegårdsdagarna, Magasin Världsarvet Hälsingegårdar, koordinering av gemensamma aktiviteter som Hälsingegårdsdagarna, utbildningar och kvalitetsarbete. Gruppens medlemmar har mandat från sin huvudman att fatta beslut och delta i gemensamma satsningar. Sammankallande är Charlotta Netsman, Världsarvscentrum Stenegård. Uppdraget är idag projektfinansierat med 20 procent. Beredande och genomförandeorganisation. Kanske beredande inför världsarvsrådet. Arbetet med magasinet visade att vi med små resurser kan få mycket om alla är med.


Ladda ner ppt "Världsarvet Hälsingegårdar"

Liknande presentationer


Google-annonser