Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad handlar regionfrågan egentligen om? BILD 1 Vad handlar regionfrågan egentligen om?  Närmare. Med en norrländsk region flyttas.
Advertisements

Staten och det civila samhällets organisationer
J U S T I T I E D E P A R T E M E N T E T Insatser för att värna och fördjupa den svenska demokratin.
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Demokrati och diktatur
Kommunikationsplattform Bildandet av en norrlandsregion
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Strategiskt samtal i Folkets Hus Alvesta: Överenskommelse mellan civila samhällets aktörer och offentlig sektor.
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Vad innebär ett barnperspektiv
Samverkan mellan social ekonomi och Göteborgs stad
Personalmötet april 2014 – Hanna Gadd
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Träff för nya medlemmar Upplägg Läget i Vänsterpartiet Organisationen Partiprogrammet Allmänna frågor Fika.
Demokrati och hur Sverige styrs
i kommuner, landsting/regioner
Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Och samverkansmodellen Dalarnas regionala kulturplan
Demokrati, politik och val.
Mål- och resultatstyrning
Dialog om utveckling av LRF som folkrörelse Underlag för processen
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Bilder för lokal utbildning
Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, makt och inflytande Foto: Colourbox.
Demokrati och diktatur
Samhällskunskap 1a1 Kursens: mål innehåll kunskapskrav samhällsfrågor
Vi blir Region Jönköpings län
Demokrati och diktatur
Samverkan för det gemensammas bästa Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Vem är det som bestämmer?
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
Demokratiprojektet Den arabiska våren.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Att bli klokare med hjälp av andra Socialt kapital är summan av den tillit som individerna i en grupp eller samhälle har för varandra. Det är beroende.
Välfärd och Ideologier
Kommentarer jag skulle vilja höra - från förtroendevalda
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Hur styrs Sverige? Sverige styrs på tre nivåer.
Organisation med medborgaren i centrum Bengt Eliasson
Ledamot i en beredning - vad innebär det? Anders Öberg.
Förbättra villkoren för det civila samhället – ideella föreningar, stiftelser, trossamfund, nätverk och andra aktörer – som en central del i demokratin.
Vilka är lokalpolitikerna i Halland och hur nöjda är medborgarna?
Integrations- och jämställdhetsdepartementet Dialog om värdegrund.
UNGDOMARS DELAKTIGHET
Demokratins metoder ”Folket ska styra”
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet
Gör barn starkare i kommuner, landsting/regioner Vägledning politiker.
A TT PÅVERKA I SAMHÄLLET. G RUPPRESENTATION OM SOCIALA MEDIER Facebook WhatsApp Twitter Skype Instagram QQ Förslag på flera?
Att beakta barnets rättigheter och perspektiv i styrning och ledning är det möjligt?
Politiskt deltagande: Ideal och normer för politiskt deltagande
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
1980 och 2011 Kommunal politik och förvaltning: förändring, kontinuitet och forskningsfrågor Stig Montin När jag skulle komma på vad jag lämpligen.
Förändrad kunskapssyn Olika tekniker
Va med och påverka Örebro!
Heby kommuns kvalitetspolicy
Det här är Folkbildningen i Västmanland
Risk- och sårbarhetsanalyser
Vision för rätt lön.
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Vision för rätt lön
Utbildning steg 1 Att vara förtroendevald
Vad innebär regionbildningen?
Medborgerligt deltagande och fördjupande av demokratin
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Framtidens fritid och civilsamhälle
Presentationens avskrift:

Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll Ahmad Azizi Demokratiutvecklare, kommunledningsförvaltningen

Demokrati Skillnaden mellan demokrati i teorin och i verklighet Demokrati som idé och i teori Olika modeller Demokrati som verklighet och i praktiken Demokrati är mer än de formella allmänna valen

Botkyrkas strategi för demokrati och delaktighet Alla vi som arbetar i Botkyrka har en viktig uppgift att lyssna på och möta behoven hos olika samhällsgrupper. Demokratin i Botkyrka är inte bara för medborgarna. Demokratin i Botkyrka ska byggas av och utvecklas med medborgarna.

Utvecklingsområden för demokrati och delaktighet Den representativa demokratin Delaktighet och inflytande i Botkyrka Botkyrka samarbetar med civilsamhället 4. Samarbete internationellt och nationellt 5. Ungas inflytande i Botkyrka 6. Digital demokrati 7. Demokrati på arbetsplatsen i Botkyrka

Utmaning: relationen mellan förtroendevalda och medborgarna Att vara förtroendevald i Botkyrka är ett viktigt, utvecklande och utmanande uppdrag. Relationen mellan förtroendevalda och medborgarna är kärnan i demokratin. Det är ett förtroende varje förtroendevald alltid behöver fundera över. Hur kan du på bästa sätt leva upp till förtroendet? Botkyrkas befolkning växer och deras förutsättningar att delta i demokratin förändras med samhällsutvecklingen.   Demokratins former och uttryck måste därför ständigt diskuteras och utvecklas.

Utmaning: antalet fortroendevalda minskar Att öka tilliten till partipolitiken och den kommunala organisationens förmåga att genomföra fattade beslut är en utmaning för Botkyrka kommun. Antalet förtroendevalda på kommunal nivå har minskat samtidigt som antalet förtroendeuppdrag per politiskt förtroendevald har ökat (Förtroendevalda i kommuner och landsting 2011, SCB).

Dialogforum 3,9 % är medlemmar i ett politiskt parti (10% 1991) Dialogforum har fungerat som en kompletterande kontaktyta och som ett politiskt forum där förtroendevalda träffar kommuninvånare mellan valen. Men ett utvecklingsarbete är nödvändig. Kommunens strategi: ”För att förbättra och förenkla för medborgares inflytande i sitt eget område så behöver dialogformen utvecklas. Dialogforumen ska vara utformade så att medborgarnas synpunkter på ett tydligt sätt kan tas tillvara på och användas som underlag vid beslutsfattande. De ska dessutom spela en självklar roll i respektive områdes utveckling”. Verksamheten behöver säkerställa invånarnas faktiska möjligheter för påverkan vid deltagande i dialogforum. Nya riktlinjer för dialogforum 3,9 % är medlemmar i ett politiskt parti (10% 1991) ca 1 % av medborgarna är aktiva 70 000 förtroendeuppdrag 43 000 politiker Konsekvensen för demokrati?

Utmaning: representativitet bland de förtroendevalda Att de förtroendevalda är representativa för befolkningen har betydelse för den lokala demokratin i Botkyrka. Medborgarnas Botkyrka- Medborgarnas fokus. Färre kvinnor, unga och utrikesfödda i de politiska partierna, fullmäktige…

Utmaning: jämlikt deltagande är en grund för demokrati Rättigheter i ett demokratiskt samhälle måste ha ett jämlikt värde. Skillnader i deltagande i allmänna valen och skillnaden i delaktigheten mellan valen ökar mellan olika samhällsgrupper. Det handlar om att värna om den mänskliga rättigheten till deltagande.

Våldsbejakande extremism är en demokratisk utmaning att hantera Extremism: religiös, politisk och kulturell extremism. Botkyrkas civilsamhälle mobiliserar tillsammans med kommunen för att stärka lokalsamhällets motståndskraft.

Händelser i omvärlden och dess konsekvenser för demokratin Nationella och globala händelser påverkar invånarnas syn på och benägenhet att delta i demokratin. Att hantera de diskussioner som uppstår bland Botkyrkabor vid sådana händelser är en utmaning för kommunen och för att behålla medborgarnas förtroende.

Ungas syn på demokrati är en utmaning Var femte ung svensk mellan 18 och 29 år kan tänka sig att sälja sin röst för en mindre summa pengar. Var fjärde ung svensk tycker inte det är så viktigt att de får leva i en demokrati. Var fjärde ung svensk tycker det vore bra, om Sverige styrdes av en ”stark ledare som inte behöver bry sig om riksdagen och allmänna val”. Nästan 15 % av de unga tycker att det vore bra eller mycket bra och Sverige styrdes av militären.

Utmaning: förtroendevalda och det civila samhällets engagemang En god relation och en stark tillit mellan förtreondevalda och det civila samhället är viktigt för demokratin i Botkyrka. En ömsesidig tillit. Sociala rörelser. Folkliga initiativ.

Samtal/Dialog 1. Är frågan påverkbar? 2. Är jag/vi som beslutsfattare påverkbar/a?

Sammanfattning av utmaningar: Relationen mellan förtroendevalda och medborgarna Antalet fortroendevalda minskar Representativitet bland de förtroendevalda Jämlikt deltagande - skillnader i deltagande ökar mellan olika samhällsgrupper. Våldsbejakande extremism är en demokratisk utmaning att hantera Ungas syn på demokrati är en utmaning Förtroendevalda och det civila samhällets engagemang Verklig påverkan och inflytande- är vi påverkbara?