Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

1980 och 2011 Kommunal politik och förvaltning: förändring, kontinuitet och forskningsfrågor Stig Montin När jag skulle komma på vad jag lämpligen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "1980 och 2011 Kommunal politik och förvaltning: förändring, kontinuitet och forskningsfrågor Stig Montin När jag skulle komma på vad jag lämpligen."— Presentationens avskrift:

1 1980 och Kommunal politik och förvaltning: förändring, kontinuitet och forskningsfrågor Stig Montin När jag skulle komma på vad jag lämpligen skulle prata om så slog det mig att har ju hållit på I 30 år att studera det som händer i kommunerna (och i viss mån landsting och regioner) på olika sätt. Jag kommer väl att hålla på ett tag till. Vad som också slog mig är att de problemställningar som lyftes fram då och lyfts fram idag har en del likheter, men också en del olika heter. Alltså bli mitt tema både kontinuitet och förändring. Jag avslutar med några forskningsteman som jag tycker är angelägna.

2 Kontinuitet, t ex 1980 2011 Partierna i kris Medborgardeltagande
Politikerna nära medborgarna Tjänstemannamakt Sociala aspekter i den fysiska planeringen Samordning Jämställdhet Föreningssamverkan Den statliga styrningen 2011 Partierna i kris Medborgardeltagande Politikerna som medborgarnas företrädare Tjänstemannamakt Social dimension i hållbar stadsutveckling Samordning Jämställdhetsintegrering Samverkan med civilsamhället Den statliga styrningen Sociala aspekter…. Samordnarna på planeringskontoren vs. Samordnarna på ks-kanslierna. ”Den statliga styrningen”: ett hinder för lokal anpassning – eller en åtgärd för att reparera det brutna kontraktet

3 Sammansatt politikerroll Politikernas närhet till produktionen
Förändring, t ex Tidigt 1980-tal Decentralisering Sammansatt politikerroll Politikernas närhet till produktionen Tjänstemän Kommunalt Servicemottagare Brukarinflytande Personal Politisk styrning Tidigt 2010-tal Centralisering Renodlad politikerroll Politikernas distans till produktionen Chefer och strateger Blandat Kunder Medborgardialog, ”medskapare” Medarbetare Expertnätverk, expertstyrning Exempel på nutidens centralisering: att lägga all administration på ett ställe (ingen verksamhetsnära administration), några backar tillbaka ”Strateger” inkluderar samordnarna (Petra) ”Blandat” inkluderar företag och civilsamhällets organisationer (Erik Lundberg)

4 Exempel på forskningsområden
Kontinuitet och förändring Inträngande idé-analyser och hur idéerna påverkar praktiken De nya tjänstemännen (chefer, strateger, samordnare demokratiingenjörer osv) Relationen mellan hierarki, marknad och nätverk Från nationella reformer och institutionella förändringar i riktning mot mjukstyrning, EU-anpassning och temporär organisering (”multi-level governance”)? Formande av politik i gränsöverskridande samarbeten i skuggan av hierarkier Governance och demokrati, några föreställningar: Ut med det gamla och in med det nya Frågan är inte relevant Kompletterande former av deltagande och inflytande Former av politisk ”meta-styrning” Idé analyser: Mer än det klassiska, berättelsernas betydelse, konstruktivistisk analys, Tove Dannestams avhandling om Malmö (2009), hur idéer sprids och materialiseras, missionärernas roll i policyprocesser som början startade utan problemformulering eller uppdrag. Hierarki, marknad, nätverk: Jon Nyléns avhandling om gymnasieskolan Här finns mycket att göra, men det är svårt att få med alla nivåer. Kommunerna i EU ännu ett outforskat område. Exempel: Göteborgsregionen Kompletterande…: studier visar att politikerna i allmänhet inte vill har det och det strider mot den politiska jämlikheten. Likväl pågår det på olika nivåer, något som vi inte kan blunda för. Vilka mekanismer som på ett legitimt sätt kan länka detta till den representativa demokratin.


Ladda ner ppt "1980 och 2011 Kommunal politik och förvaltning: förändring, kontinuitet och forskningsfrågor Stig Montin När jag skulle komma på vad jag lämpligen."

Liknande presentationer


Google-annonser