Etik.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Advertisements

Om människosyn och etik
Etik och moral Vad innebär det?.
Livsåskådning och religion
Liten begreppsgenomgång
Hur vet vi vad som är rätt/fel?
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Etik Hur ska vi vara mot varandra?
GRUNDADES AV BUDDHA CA 500 f. KR
Aktör / Struktur.
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
God Kharma! Detta är en kort men trevlig läsning. Njut! Det här är vad Dalai Lama har att säga inför Allt tar bara några få sekunder att läsa och.
Kafka hos familjeterapeuten Diskussionsövning. Förberedelser Ni ska bli fyra grupper. – Gregor – Mamma – Pappa – Syster.
I Solna kyrka, Råsundavägen Lördagen den 22 December kl
Revolution Vad är en revolution?.
Etik- Modet att välja!.
Etiska resonemangsmodeller
Ta ställning och handla!
Etik.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Har du koll på buddhism?. Har du koll på buddhism?
Om konsten att bedöma trovärdigheten hos det du ser, hör och läser
Etik & Moral RELIGION HT-14.
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
Etik och moral.
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Centraletiska begrepp 2 Centraletiska begrepp 3 Konfliktbeteenden 4
ETIK - MORAL.
OLIKA FORMER AV ETIK.
Harriet Borg Unander Leg psykolog
Översikt  Vad lärde vi oss sist?  Rättelse inte en miljon  Profetens ömhet och mildhet (rifq) – 6 exempel  Polisen – Burqa – Den bästa av.
RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Till steg 1 - utbildningen
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Filosofi 1.
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Varför är det viktigt med lagar i ett samhälle? (7C tänker)
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Leva tillsammans.
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Andlig Klarsyn En måttstock för den Kristna församlingen.
Etik och moral.
ETIK. VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik? MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral,
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
ETIK Olika teorier och religiösa perspektiv. Teori och praktik En enkel uppdelande förklaring av etik och moral är att etik är tankarna kring rätt och.
I dagligt tal är etik och moral samma sak. En livskompass som hjälper oss att orientera oss i den etiska terrängen dvs verkligheten.
Etik - Att göra det rätta.
ETIK OCH MORAL. MORAL Moral = en persons egna tankar om vad som är ____ och ____ att göra.  Rätt – fel  Bra – dåligt  Gott – ont  Önskvärt – ej önskvärt.
Vad vägleder eller hjälper dig när du ska avgöra vad som är rätt eller fel? ETISKA REGLER/MODELLER; PLIKT- eller REGELETIKEN, KONSEKVENSETIKEN, SINNELAGSETIKEN.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Religionens namn Kristendomen.
Varför behöver vi politik?
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
Etik och moral.
Regler, plikter och moraliska lagar.
Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
ETIK Att göra det rätta….
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Presentationens avskrift:

Etik

Vissa påstår att religionerna skapat de olika etiska reglerna. Andra påstår att de olika etiska reglerna är något som människan har med sig nedärvt sedan urminnes tider. Många av reglerna finns i de olika religionerna och de påminner väldigt mycket om varandra. Olika varianter på ”Den gyllene regeln” är återkommande inom olika religioner. Inom hinduism finns” Skada ingen, varken med tanke eller handling”, inom kristendomen finns ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.”, inom islam finns ”Ingen av er är i sanning en troende förrän han önskar detsamma för sin broder som han önskar för sig själv” och inom sikhism finns ”Döm andra så som du dömer dig själv”. Hursomhelst, reglerna finns och vi lever efter dem, oftast omedvetet, och om de har sitt ursprung i religionerna eller inte kan alltid diskuteras.

Moral och etik Moral/etik: sed/vana. Etik: ”Regler” hur vi bör leva, ett tankesystem kring rätt och fel. Moral: Hur vi egentligen efterlever ”reglerna”.

En liten moralövning Sätt er i grupper om fyra och diskutera och försök komma fram till en lösning på problemet.

Det finns olika former av etik Konsekvensetik Pliktetik Sinnelagsetik Situationsetik

Konsekvensetik Varje handling bedöms utifrån de möjliga konsekvenserna. Problem: Går det alltid att göra en rätt bedömning av konsekvenserna? För vem ska det vara bra? När ska det bli bra? Vad är bra? Vem bestämmer vad som är bra?

Pliktetik/Regeletik Handlingarna är rätta om de styrs av fastställda regler eller plikter. Problem: Två regler kan krocka, vilken av reglerna ska man följa?

Sinnelagsetik Det är avsikten/tanken med handlingen som avgör om den är rätt eller fel: “du ska handla utifrån viljan att handla gott”. Problem: Ska allvarliga konsekvenser inte straffas om man ville göra gott fast resultatet blev fel?

Situationsetik Det går aldrig att i förväg bestämma sig för hur man ska handla, den uppkomna situationen får helt avgöra hur du ska handla. Problem: Kan vara svårt att spontant veta vad som är rätt eller fel.