Hippie Flower Power.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ideologiernas framväxt
Advertisements

Den industriella revolutionen
Rom = människa.
Politiska ideologier Socialism Ekologism.
Marxism ”Historien om alla hittillsvarande samhällen är en historia om klasskamp.” Det kommunistiska manifestet Ekonomi, materialism. Människan.
Om mänskliga rättigheter
Den kristna gudsuppfattningen
Liberalism Konservatism
Liberalism Individer och stater är rationella.
Konstruktivismens syn på krig och konfliktorsaker
Hot, våld och förtryck i heders namn
Marxism.
Politiska ideologier.
Att skriva en argumenterande text
Buddhismen har två stora likheter med hinduismen.
Ideologierna.
Ekonomiska System Alla länder har ett ekonomiskt system:
Att jämföra två klassiker
Liberalism Individens frihet! Alla är olika. Marknadsekonomi.
Vision 2025 Foto: Hanna Maxstad I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling – för liv, lärande och företagsamhet. Lust är passion,
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
Ekonomiska System Alla länder har ett ekonomiskt system:
HINDUISM - En världsreligion.
Det handlar också om hur människor ska vara mot varandra.
Centrum flyttas från USA till Storbritannien
kan ideologi och politik förenas?
Ta ställning och handla!
Historia A, Anna-Karin Andersson, Slottegymnasiet
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Den protestantiska etiken
Etik Moral Filosofi.
Kina ett U-land? Enorm ekonomisk utveckling, risk att man ser ner på Kina som en kommunistisk diktatur. Stora problem... Men samtidigt måste vi inse att.
Social oro ur ett teoretiskt perspektiv Per-Olof Hallin Urbana studier Malmö högskola Vad händer efter Husby? - Samverkan i praktiken, Umeå
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
De politiska partierna
Välfärd och Ideologier
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Varför krig och inte fred?
Ideologierna Bakgrund. Industrialiseringen börjar Stark folkökning Fram till 1700-talet hade befolkningen fördubblads var 1000 år Global företeelse Svält,
Ekonomiska System Alla länder har ett ekonomiskt system:
Liberalismens kännetecken:
Uppsats.
Den franska revolutionen
Den japanska traditionella religionen.
Ideologier.
Samhällets ojämlikhet
MÅLGRUPP Ensamkommande asyksökande ungdomar – väntar på beslut Ensamkommande ungdomar som fått uppehållstillstånd Står utanför arbetsmarknaden Vill ha.
Samhällskunskap C & Geografi B, 2011/2012
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Grundare: okänd Växte fram för ca 3000 år sedan.
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
K A R L MARX. Grundtanke: Att visa att kapitalismen är omöjlig. (Dvs. inte att den är orättvis eller ineffektiv!)
Bakgrundsorsaker till första världskriget
Industriella Revolutionen
Demokrati, politik och val. Demokrati = folkstyre För att ett land ska kunna kallas demokratiskt måste det ha: 1.Återkommande fria val. Folket ska fritt.
Kultur s
GLOBALISERINGEN. VAD INNEBÄR GLOBALISERINGEN?  En av orsakerna bakom förändringar i dagens samhälle (men som hållit på länge)  Är den process som innebär.
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
SOCIALA STRUKTURER Religion. VAD ÄR RELIGION? Religion har ett kollektivt drag där man gemensamt delar en uppfattning, och kan fungera som en organiserad.
Syfte med uppgiften: Att skapa kunskap om konstformen graffiti, om dess framväxt, vad den står för och dess teknik. Du tränar utöver modern textning även.
Segregering - integrering. Etnocentrism – egna kulturen som måttstock Kategorisering – kategorisera människor, risk för vi/dem Etnicitet – social tillhörighet,
KULTUR Som struktur. VAD ÄR KULTUR? Kultur: en sammansättning av normer, värderingar, traditioner, föreställningar som håller samman en viss grupp. Två.
HBTQ-certifiering inom
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
En introduktion till politisk filosofi
Kolonier och slavhandel
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
4. IDEOLOGI Idéer och tankar om hur samhället
Presentationens avskrift:

Hippie Flower Power

Hippiekulturen Uppstod under 1960-talet i San Francisco. En reaktion mot krig, kommersialism, alienation, karriär och statusjakt.

Peace, Love & Understanding Indien. Medvetenhetsutvidgade droger. Ett enkelt och fredligt liv baserat på kärlek till allt levande. Pacifism och kreativ gemenskap Boende kollektiv

Kläder Indiska influenser Halsband, vida kläder, pannband, sandaler. Fritt växande hår och skägg, gärna med en blomma bakom örat. ”Det Vackra Folket” föredrog naturlig skönhet.

Hippierörelsens fall Brytpunkten mellan den sociala och politiska delen. Rörelsen politiserades kraftigt mot det anarkistiska och socialistiska hållet. Hippiekulturen utsattes för en aggresiv kommersialisering.

Woodstockfestivalen 1969 Markerade slutet på den första hippievågen. Omkring 500 000 besökare!

Terminologi Subkultur: alternativ livsstil på en grupp som har en avvikande, tydlig eller dold, kulturell yttring, skild från de kulturella normer och värderingar som råder i det omkringliggande samhället Kommersialism: verksamhet som omsätter pengar vars avsikt är att ge intäkter. Alienation: förfrämligad (alienerad), industrialiseringen trängde in den frie hantverkaren i fabriker. Människan en kugge i en större maskin hon inte råder över. Skillnad mellan arbete och kapital. Socialism: klasslöst samhälle. Pacifism: en hållning till krig som på religiös eller etisk grund avvisar användningen av våld som medel att lösa konflikter. Anarkism: avskaffa statsmakten, kapitalismen och andra hierarkiska och auktoritära strukturer i samhället.