Bibliotekscentrums miljöarbete Uppföljning januari 2009.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Miljöutbildning för Kollektivtrafikförvaltningens chefer – en introduktion till din roll i miljöarbetet.
Advertisements

Jultips! Kfast noterar …… …att Sveriges 9,2 miljoner invånare Använder lika mycket energi som Indonesiens drygt 200 miljoner. Det finns mycket vi kan göra.
Välkommen! Stormöte 28 april 2013 Ortsutveckling FLENS STAD.
- din lokala serviceleverantör Facility Services Gotaland ABLars FridolfssonMarcus FridolfssonOrganisationsnummerBankgironummer Box 261Tel nr
Länsstyrelsens uppdrag transporter och miljö
Kort om miljön och vår konsumtion
Energiledningssystem
EIO-Q Ledningssystem - leder till bättre resultat
Nackas arbete med hållbara upphandlingar
Samordning av (miljö)ledningssystem och Lean production -203 telefonintervjuer med verkstadsindustrins miljöchefer Mats Zackrisson, Swerea.
Affärside Fallskyddspecialisterna är ett komplett fallskyddsföretag vilket innebär att vi förutom försäljning av fallskyddsprodukter och räddningssystem.
Kostnadsfri och opartisk kommunal service
MDK.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
MILJÖARBETE på Statens maritima museer
Energikartläggning i stora företag
”Service i Världsklass”
Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete
Johan Sundqvist, Miljöchef
analys miljöaspekter varje år
Landstingets miljöarbete
Energiråd för kontor Hej och välkommen till detta möte som ska handla om energieffektivisering på kontor. Just energieffektivisering har inte alltid varit.
Introduktion till FYRA STEG FÖR BÄTTRE ARBETSMILJÖ – 4-stegsmetoden
Energikartläggning företag
Xxx skolans/universitetsförvaltningens miljöledningssystem Möte ÅÅMMDD
Utvärdering av processmognad
Konsumenter om Svanen och EU Ecolabel Om undersökningen Utförd av: Response Analys, Oslo i dec 2010 Cirka personer från respektive land Totalt.
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Miljödiplomsutbildning (nystart)
Vår vision är ett skräpfritt Sverige Idealbild Vår vision är ett skräpfritt Sverige Vacker naturbild på picknick-familj – gärna vid vatten. Svensk.
Varför energieffektivisering?
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Eddi Omrcen, Miljöchef, Miljöutbildning,
► Energifrågan är prioriterad ► ”Alla” vet vad som borde göras ► Det mesta är känt beträffande åtgärderna ► Åtgärderna är ofta lönsamma Men mycket litet.
Ulf P Andersson, GMV, Vad gör Göteborgs universitet? Hållbar utveckling i utbildningen.
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Fördjupad utvärdering 2015 Fokusområde Näringslivets miljöarbete
Ortsutveckling Skebokvarn
1 Kort information om lasarettets miljöhänsyn och miljöarbete, i vilket alla vi medarbetare har ett ansvar. Webinar om Miljö för sommarvikarier 2013 I.
Strategiska perspektiv på verksamheten
Ortsutveckling Skebokvarn Välkommen! Stormöte 19 november 2012.
Välkommen! Stormöte 22 oktober 2013 Ortsutveckling FLENS STAD.
Miljöarbete vid IT-fakulteten IT-fakulteten har ett aktiva miljöarbete och alla studenter och anställda är en del i det arbetet!
Märkning och symboler.
”Ett ledningssystem är ett verktyg för företaget att nå framgång”
Tre prioriterade miljöområden Effektivare energi- och transportanvändning Resurssnålt och giftfrittVärna mark och vatten.
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Landshövdingen samtalar Energiomställning och markanvändning 26 mars 2010.
Välkomna! 9:15 - Inledning Kia Andreasson
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Miljöcertifiering VHC Hela SLU certifierat 2016
Författare/presentation 1 Esbo caterings MILJÖPROGRAM 2013.
Giftfri miljö Strategi för Stockholms län Helen Barda.
Miljöarbete Skarpnäcks förskolor 2012 Pilotprojekt: giftfri inredning 2013 Nämndmål: 2. giftfria varor och byggnader 5. miljöeffektiv avfallshantering,
Veckans fördjupning handlar om något som kan finnas på till exempel mat. Vet du vad? Lös den kluriga rebusen så får du en ledtråd.
Miljöpolicy för.
Inköp i Region Norrbotten
Kemikalieexponering i Vård- och omsorgsförvaltningen
Rylanders Kontorsvägen Lysekil Epost
Klimatpolicy Laxå kommun
Miljömålen består av tre slags mål
Miljöledningssystem 14 november 2018.
Stadsdelsdiplomering
Vi har alla ett ansvar för miljön
Miljömålen består av tre slags mål
”Om vi inte vet vart vi ska spelar det ingen roll vilken väg vi tar”
Presentationens avskrift:

Bibliotekscentrums miljöarbete Uppföljning januari 2009

Miljöpolicy Bibliotekscentrum ska: sträva efter att bedriva sin verksamhet med minsta möjliga miljöpåverkan väga in miljöaspekter vid inköp av kontorsmaterial samt vid val av transportmedel i tjänsten hushålla med naturresurser och källsortera återvinningsbart material verka för en miljömedvetenhet inom företaget, där de anställda har en helhetssyn på företagets miljöpåverkan, och delaktighet i miljöarbetet skapa förutsättningar och medel för de anställda att ta hänsyn till miljön, och i sitt vardagliga arbete verka för en minskad miljöpåverkan regelbundet utvärdera det egna miljöarbetet, för att förbättra insatserna för ett miljövänligt företagande

Tillvägagångssätt Steg 1: Upprätta strategier och styrande dokument för företagets fortsatta miljöarbete Steg 2: Identifiera företagets viktigaste miljöpåverkan och skapa en medvetenhet om denna inom företaget Steg 3: Genomföra grundläggande åtgärder för en minskad miljöpåverkan i form av bl.a. källsortering, energieffektivisering och miljöanpassade inköp ( )

Energiförbrukning 2008 Våra vitvaror är A-märkta och vår uppvärmning sker med fjärrvärme levererad av VEAB, som har märkningen Bra miljöval Energiförbrukning:15273 kWh

Energiförbrukning 2009 Beräknad årsförbrukning för 2009 är kWh

Vattenförbrukning Kan ej avläsas för enskilt kontor Norrporten har målet att sänka vattenförbrukningen med 5% över hela beståndet Vi har snålspolande toaletter, ej snålspolande kranar

Pappersförbrukning Ny skrivare kom Förbrukning sedan dess: e.cgi e.cgi På ca fyra månader har 8800 pappersark förbrukats = årsförbrukning på ca Mål: Vi strävar efter att minska förbrukningen under 2009 med 10%.

Revidera miljöplanen

Att tänka på vid inköp till fika/kontor/städ Fika Ekologiskt/rättvisemärkt kaffe/te Returemballage/refill när det är möjligt Ej småförpackningar för mjölk, smör, socker etc. Ej engångsserviser Miljömärkt diskmedel Kontorsmateriel Miljömärkta skriv- och kopieringspapper Miljömärkta kuvert Städ Miljömärkta toalett-, hushålls- och torkpapper Soppåsar av återvunnen papper/plast eller komposterbart material Miljömärkta medel för rengöring och lokalvård