IKT och lärplatta i förskolan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Välkomna till förskolan Akvarellen
Advertisements

Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Vad är studiehandledning?
Musik, ljud och teknik i Lpfö 98 rev 2010 ”Att skapa och kommunicera med hjälp av olika uttrycksformer såsom bild, sång och musik […]” (s.7) ”Multimedia.
En förskola att förundras i!
Digitala möjligheter i studiehandledning på modersmål
Carina Bergqvist Torvallaskolan
Vandring bland lärresurser på nätet för pedagoger
Föräldramöte 12 september 2011
En presentation för dig som är lärare
Exempel utifrån ett antal målområden
WORKSHOP MED IPAD OCH APPAR
Lära sig läsa, skriva och räkna med datorn som första verktyg.
Att skriva sig till läsning
Läsplatta i undervisningen
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Kvalitetsäkring , avd. Holmen, Tullens förskola, Tema: Matematik i vardagen Varför matematik? Matematik används dagligen i många olika situationer.
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Det största sen VHS Det digitala klassrumet. Vad säger läroplanen? kan använda informationsteknik som ett verktyg för kunskapssökande och lärande.
Lokal pedagogisk planering i förskolan
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
Välkomna 28/
Pedagogisk dokumentation
Likabehandlingsarbete mot diskriminering och kränkande behandling
En reviderad läroplan för förskolan
VART SKA VI…?.
Hur stort är steget att gå från analog till digital skola och hur tar du steget? Bitte Henriksson 20 mars 2012 Vi har pratat ett bra tag om den digitala.
Naturvetenskap och teknik i förskolan
FÄRGER Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom.
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation
Ett temainriktat arbetssätt
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Välkommen till Skogsduvans föräldramöte!
IPad-projektet 31 okt Sessionssalen kl 8-16.
Läroplansnätverk förskola
Språklig medvetenhet.
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
ARBETSRO I SKOLAN S:t Pers skola, december 2010
Resursgruppmöte 1:a mötet inom 3 månader
Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan skall lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling.
Läroplansträff fritidshem
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE I FÖRSKOLEVERK-SAMHETEN
Läroplansnätverk förskolan
Rörelse och konstruktion
Uppdragsbeskrivning Ateljéristans roll innefattar:
Datorn som skrivredskap på förskolan
Hur kan vi förstå begreppet?
Att skriva sig till läsning, med hjälp av datorn, i förskoleklassen
Sociala medier för pedagoger och elever. Läroplan ” Eleverna ska också kunna orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb.
Det vi vet Barn utvecklar språk; talat-, skrift-, kropps- och teckenspråk i samspel med sin omgivning och möten med den andre.
Case Aneby Kommun 20-22/ Hur ser Aneby kommuns vision ut kontra verkligheten, område förskolan?
Välkommen till Brunna, Gröna Lund och Stamvägens förskolor
Norrtälje södra förskoleområde Länna förskola Köpmanholm förskola Frötuna förskola 2015/2016 Alla har förutsättningar att lyckas!
Naturkunskap i förskoleklass
IKT – spaning Bjälbo förskola 2014
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Skolverket och den digitala skolan?  Forskningen om den digitala skolan  Hur påverkas resultaten?  Hur kan ämnesundervisningen bli bättre med hjälp.
Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER.
Välkomna till styrd helpdesk: Skapande
Välkomna till styrd helpdesk: Skapande
Introduktionsförskola i Rinkeby
Språk och kommunikation Skapande och estetiska uttrycksformer
Verksamhetsbeskrivning
Helhet och allsidighet
Hur skapar vi förutsättningar för digitalisering i förskolans undervisning? Mona Hansen fsk chef Öster 1, Örebro Kommun skolledarkonferens.
Presentationens avskrift:

IKT och lärplatta i förskolan En inspirationspresentation

Vad är IT och IKT? IT (Informationsteknologi) handlar om hur datorer och teknik fungerar. IKT (Informations och kommunikations-teknologi) handlar om de möjligheter till kommunikation som de digitala verktygen ger oss och kring hur barns lärande ser ut vid den användningen.

Varför IKT i förskolan? I läroplanen för förskolan står att förskolans verksamhet skall utgå ifrån barnens erfarenhetsvärld. Undersökningen Småungar & Medier 2010 visar att 43 % av 2-åringarna någon gång har använt datorn… …och att två av tre förskolebarn 2–5 år brukar använda datorn.

Varför IKT i förskolan? Därför ska vi använda IKT i förskolan! Läroplanen säger även att: Förmåga att kunna kommunicera, söka ny kunskap och kunna samarbeta är nödvändig i ett samhälle präglat av ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Förskolan ska lägga grunden till att barnen på sikt kan tillägna sig de kunskaper som utgör den gemensamma referensram som alla i samhället behöver. Därför ska vi använda IKT i förskolan!

Varför lärplatta i förskolan? Den är liten och smidig Portabel Lätt att lära sig förstå och använda Stort utbud av appar (applikationer) Kostnadseffektiv Många funktioner i ett

Många funktioner i ett:

Lärplatta och småbarn (1-3 år) Små barn lär sig snabbt hur plattan fungerar och de kan styra sitt användande själva. Den snabba responsen på plattan gör att deras intresse upprätthålls och de orkar koncentrera sig längre stunder.

Lärplatta och storbarn (3-5 år) Användarvänligheten gör att mer energi kan läggas på allt större utmaningar för barnen. Barnen kan dokumentera själva med kameran och videokameran.

iPad och lärande Appar kan uppmuntra till lek med språk, siffror, bokstäver och eget skapande i multimedia-form. Appar kan användas i teman (t ex tema om natur, rymden, djur, etc)

Exempel på lärande med lärplatta i alla åldrar: Turtagning Lära ut (barnen instruerar varandra) Samarbete Gemenskap Samspel Skapande

Lärplatta och språkstöd Språkappar på svenska kan användas för att träna språket med små barn, språksvaga barn och barn med annat modersmål. Appar på olika språk kan vara en del av modersmålsstödet.

Varför är en lärplatta användbar för pedagogen? Hjälpmedel vid planering, genomförande, dokumentering, utvärdering och uppföljning av verksamheten. Tidsbesparande: pedagogen slipper ta fram nytt material hela tiden. Resursbesparande: olika appar kompletterar befintligt material på förskolan och ersätter nya inköp av läromedel.

Mer information och källor: http://mediebarn.se/ http://www.rosendalsforskola.uppsala.se/ http://förskolepadda.se/ Läroplanen för förskolan, reviderad 2010 ”Lär och lek med surfplatta i förskolan” av Lena Gällhagen och Elisabet Wahlström

Bilder: Ljud: Egna bilder ClipArt Ipad bild från Apple´s pressavdelning Ljud: Multimediabyrån, Skolverket

Om presentationen: Sara Nyholm, förskollärare vid Uppsala Kommun. Denna presentation är skapad av: Sara Nyholm, förskollärare vid Uppsala Kommun. Syfte: Examensarbete i PIM. Vid frågor kontakta: sara.nyholm@uppsala.se