Sammanfattande redogörelse

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Framtid Västernorrland! - Regional utvecklingsstrategi
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Framtidens detaljplaner Vad görs för att möta kraven?
Föräldrastöd i Västra Götalands län
Länsstyrelsen och kommunen i samarbete
Granskning av utredningar av vuxna från 18 år med missbruksproblem
K-märkt? Skydd av kulturhistorisk bebyggelse i den kommunala planeringen Kerstin Andersson och Roger Lind Länsstyrelsen Västra Götalands län.
Förändring och kunskapsunderlag Krister Olsson Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
Vilken miljöpåverkan är betydande?
Planering.
Centrum mot våld Förstudie Bakgrund Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att stödja samordningen i länet av insatser mot våld i nära relation.
Dagens program: – Jan Persson, länsarkitekt -Inledning
Hur kan informationsflödet i detaljplaneprocessen effektiveras
Läroplansträff Välkomna. Program för förmiddagen 8.30 Uppföljning av lektioner som planerades förra gången. Berätta för varandra gruppvis om.
Anpassning till ett förändrat klimat Uppdrag för länsstyrelserna Regeringens proposition En sammanhållen klimat- och energipolitik – Klimat 2008/09:162.
Medfinansiering av transportinfrastruktur Utredningens förslag i korthet: Planeringssystemet: Stark koppling till den statliga budgetprocessen och de statliga.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Havsplanering – till glädje och nytta för alla
Får jag lov?… Om remissvaren till PBL-kommitténs slutbetänkande
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
miljömål.se Miljömålens syfte: - Strukturerat miljöarbete
Får jag lov? Om planering och byggande
MKB-processen i infrastrukturprojekt
INNEHÅLL Vad är en biotopdatabas? Varför behövs den? Vad gör projektet idag och vad är målet?
Geografisk Samhällsinfomation -Informationskartan
ÖP resan ett projekt om miljömål och översiktsplanering
Vad är metadata? Data som beskriver data.
Välkommen till miljömålsnätverket Nationella miljömålsrådet 17 myndighetschefer, ordförande Maria Wetterstrand Åtgärdslista i mars varje år,
Riksantikvarieämbetets arbete med kunskapsunderlag Krister Olsson Kristin Lindgren Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
Bevara, använda och utveckla Mats Riddersporre
Program Tillväxtverket och Boverket Projekt: ”Strukturer för tillväxtarbete med rumsligt perspektiv” Lunch Attraktiva Storuman Strukturbild Skaraborg.
1 Tillsyn, uppsikt, uppföljning, vägledning, rådgivning kärt barn har……………… Regeringen menar att ett mer kvalitetssäkert myndighetsarbete leder till en.
ÖP-läget i kommunerna. Den 21 juni tog riksdagen beslut om en ny plan- och bygglag som börjar gälla den 2 maj I och med förändringen stärks översiktsplanens.
1 Översiktsplaner i Jönköpings län KommunKommun- omfattande ÖP antagen Aktualitets- prövning Programarbete/ avgränsning av MKB Antal FÖP totalt samt (före-87)
Inger Krekula Länsstyrelsens handläggning av översiktsplaner (äv. ändring) Samråd om program Samråd om avgränsning MKB Samråd om förslag till.
Förenkla för företagen Företagsträffar Hösten , 9 och 11 november, Malmö.
Aktualitetsprövning av Nacka översiktsplan Ska göras en gång under varje mandatperiod Kommunfullmäktige beslutar Beslutet i sig medför inte med.
Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan 1 Den nationella kulturpolitiken - samspel mellan stat, regioner och kommuner Calle Nathanson.
Individuellt stöd till studenter med funktionshinder
Översiktsplan 2011 Översiktplanen är obligatorisk Översiktplanen är inte bindande Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen.
Inger Krekula Strategisk översiktsplan Ett nytt begrepp? PBL 1987:10 PBL 2010:900 -bestämmelser om ÖP:s innehåll -ett led i kommunens utvecklings-
Färdplan 2050 – ett Sverige utan klimatutsläpp. Nationell färdplan till 2050 Klimatvisionen Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning.
Detaljplan enligt nya PBL seminarium på länsstyrelsen Sammanställning av diskussionsfrågor.
Hållbarhetsportalen är webbaserad, vilket möjliggör enkel, gemensam och kontinuerlig uppföljning av mål i Kalmar län. Inga installationer krävs.
Förenkla för företagen Träff miljökonsulter Hösten oktober, Malmö.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Krishanteringssystemet & grundläggande lagar
Tillgänglighet i fysisk planering 12 november 2014 Välkommen d.
Länsstyrelsen roll och uppdrag
Vindbrukskollen Ett projekteringsverktyg, en e-tjänst och en informationskälla om vindkraftverk. Magnus Nårdal Projektledare.
Regional Digital Agenda för Gotland. Bakgrund och syfte En digital agenda för Sverige, november 2013 Konkretisering av EU:s mål för Europa Syftet med.
Tre nya län 2019 Studieförbunden 10 oktober 2016.
Hur tänker vi i Västernorrland?
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Krisberedskap
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Varför ett nytt åtgärdsprogram?
Dagens program: – Jan Persson, länsarkitekt -Inledning
ÖP resan ett projekt om miljömål och översiktsplanering
Regional årlig uppföljning Grundvatten av god kvalitét lyncmöte 8 sept
Länsstyrelsens roll i planprocesser
Tidig planeringsdialog för ökad samsyn mellan stat och kommun
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2017 Skypemöte 6 sept
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2018 Skypemöte 6 sept
Samordnad utveckling för god och nära vård
Aktuellt från miljömåls-uppföljningen
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2018 Skypemöte 6 sept
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Sammanfattande redogörelse Planeringsunderlag Bikupa över frågeställningar

inför aktualitetsprövningen? Vad kan vi förvänta oss av länsstyrelsen inför aktualitetsprövningen?

Sammanfattande redogörelse Länsstyrelsen ska minst en gång under varje mandatperiod redovisa sina synpunkter i fråga om statliga och mellankommunala intressen som kan ha betydelse för översiktsplanens aktualitet Synpunkterna ska redovisas i en sammanfattande redogörelse till kommunen. Av redogörelsen ska det framgå hur synpunkterna förhåller sig till översiktsplanen

Modell för sammanfattande redogörelse För varje kommun ÖVERSIKTSPLANENS AKTUALITET Länsstyrelsens bedömning av hur synpunkterna förhåller sig till översiktsplanen

Modell för sammanfattande redogörelse Till alla kommuner i länet Gemensam redovisning av Riksintressen, miljökvalitetsnormer, mellankommunala frågor, miljö- och riskfaktorer, nationella och regionala mål planer och program Redogörelse för regionala planeringsunderlag

Mål för den sammanfattande redogörelsen Redovisas i en särskild sammanställning skiljt från länsstyrelsens kunskapsunderlag i övrigt Finns tillgänglig på länsstyrelsens webbplats, text och GIS Hålls aktuell och uppdateras efterhand Finns länkar till centrala myndigheters planeringsunderlag

Planeringsunderlag

Utveckling av planeringsunderlaget pågående arbete med att ta fram en nationell katalogstjänst tillgängliggöra statliga och regionala planeringsunderlag för fysisk planering enligt PBL alla kommuner, oavsett län skall ha tillgång till samma tjänst

Hur kan resultatet bidra till hög kvalitet i planeringen? kommuniceringen av planeringsunderlaget underlättas och att materialet blir mer lättillgängligt att skapa ökad tydlighet och aktualitet i riksintressesystemet ökad förutsebarhet kring samhällsutveckling och framtida exploateringar ökad dialog mellan myndigheterna ökad dialog med och förbättrat stöd till kommunerna

Förankring hos kommunerna behövs! Bikupa 3 minuter Hur ser ni på att vi delar upp samrådsredogörelsen i två delar? Vad bör ingå i den sammanfattande redogörelsen? Lämplig tidpunkt i mandatperioden? Vilka underlag saknas som vi kan ta med oss i utvecklingsprocessen av planeringsunderlaget?