1 Tillväxtförvaltningen Aktionsplan 2010-04-12 Aktion 2010 Arbetsmarknadsprojekt 2010.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KOM-KL Ett omställningsavtal för anställda i kommuner, landsting och Pactaföretag som träder i kraft 1 januari 2012.
Advertisements

Rose-Marie Gudmundsson 48 ÅR
Projektverkstaden Porten (Plug In i Partille) John Nelander E-post:
Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Det kommunala uppföljnings- och informationsansvaret
Lärande på arbetsplats =inlärning i arbetet i Finland.
Fråga 1: Hur många lediga platser anmäldes till Arbetsförmedlingen 2007? a b c
Arbetsmarknadsprognos våren 2010 Angeles Bermudez-Svankvist 9 juni 2010.
Motivation Arbete Glädje Idrott Cooperation
Garantiprogrammen med särskild fokus på fas 3
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Arbetslivsintroduktion
Arbetsförmedlingen Alla människor som söker jobb har något att bidra med på arbetsmarknaden.
KomAn – vägar till arbetslivet för personer med funktionsnedsättning
Träning ger färdighet!.
Europeiska Socialfonden EU:s sammanhållningspolitik Lissabonstrategin – EUs tillväxt- och sysselsättningsstrategi Nationellt Socialfondsprogram.
Vid slutet av oktober 2012 var totalt personer inskrivna i etableringsuppdraget i riket. Varav i Stockholms län.
KOLL PÅ LÄGET Almedalen 2013
Välkommen till Arbetscentrum.
Sundsvalls kommuns stora jobbsatsning
Uppföljning och utvärdering arbetsmarknadsinsatser
Var finns jobben? Bedömning för 2012 och en långsiktig utblick Presskonferens 26 januari 2012 Angeles Bermudez-Svankvist Generaldirektör, Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingens uppdrag inom socialt företagande
Arbetsförmedlingen September 2014 Arbetsmarknadsläget och prognosen
1 - Förstudien Tillväxt för alla - Socialfonden
Försäkringskassans roll i samverkan
Seminarium Arbetsmarknadspolitik för utveckling och välfärd Palaestra nedre, Universitetsplatsen i Lund Arbetsmarknadspolitik för utveckling.
Goda exempel från tema Asyl inom Equalprogrammet Det nya socialfondsprogrammet
Rapport från studiebesök Åsa Olsson, Sune Hemmingsson, Lisa Ask
Samverkan Asperger Till Sysselsättning Arbete
Lokal Arbetsförmedling
Projektnamn, projektledare och deltagande aktörer
Linkooperativet Den Sociala ekonomiska föreningen Amir ČirkićJalal MohammadiKhalid Neshati
Introduktion Södertörn 2009 finansierat med § 26 medel Syfte: Att lägga grunden för ett operativt samarbete på Södertörn som leder till att varje nyanländ.
Janet Wohlfarth Mia Gustavsson Jacqueline Karvik
Europeiska Socialfonden EU:s sammanhållningspolitik Lissabonstrategin – EUs tillväxt- och sysselsättningsstrategi Nationellt Socialfondsprogram.
Samverkan för nyanländas etablering och introduktion
Bild 1 Arbetsförmedlingen – nytt från 2008: AMS och Länsarbetsnämnden upphör som egna myndigheter och som organisatorisk nivå. Ersätts av den nationella.
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
- Ett samarbetsprojekt mellan KLARA i Varberg och Coompanion Halland
Matchning Södertörn. Regionalt utvecklingsprogram för Södertörn Vision: Kommunerna på Södertörn är en attraktiv del av Stockholm- Mälarregionen, med en.
Arbetsmarknadsdepartementet Integrationssatsningar i BP13.
Ett arbetsmarknadspolitiskt instrument
Uppdragsredovisning. Samverkan kommun och Arbetsförmedlingen  Dialog pågår. Nytt möte planerat till september Ensamkommande barn  Erbjuder tjänster.
Arbetslivsinriktad rehabilitering på Arbetsförmedlingen
Tillsammans skapar vi jobb för fler!
Den svenska arbetsförmedlingens service till arbetslösa – några utvecklingstendenser Nordiska ministerrådets jubileumskonferens i Reykjavik 21/22 maj 2014.
Arbetsförmedlingens projekt och stöd För att nyanlända arbetssökande snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden Anna Ålund
BRIA Bättre Rustad Inför Arbetslivsintroduktionen 1 KARTLÄGGNING FÖRE UNDER UPPFÖLJNING EFTER BRIA.
Pressmeddelande för Örebro augusti 2015.
Korta vägen – en arbetsmarknadsutbildning på uppdrag av Arbetsförmedlingen Välkomna till Korta vägen!
Brygga från skola till arbete Lena Abrahamsson Samordnare för uppdraget unga med funktionsnedsättning.
Skövdemodellen Tillsammans skapar vi vägar till arbete
ESF-projekt Arbetshoppet
Fler I Arbete Effekter - Bidragsberoende - Utanförskap
Eskilstuna Kommun Arbetsförmedlingen i Eskilstuna
VÄLKOMNA! Lärandekonferens 2017 LEVEL UP.
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
PILA Praktik, Introduktion, Lärande, Arbete
Bilaga 3 DUA Jobbspår Marks kommun.
Centrum för Förberedande Arbetsträning
Projektplaner maj 2018 för förstudie tidiga insatser på skolans arena vid, eller risk för, psykisk ohälsa.
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
ViA - Västra Götalandsregionens Introduktion i Arbetslivet
Grundskolorna åk 8 vt -19 vecka
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
11gården, Växjö.
Presentationens avskrift:

1 Tillväxtförvaltningen Aktionsplan Aktion 2010 Arbetsmarknadsprojekt 2010

2 Bakgrund Långvarig arbets- och sysslolöshet är i många fall i sig passiviserande och undergräver ofta tilltron till den egna förmågan och framtidstron. Detta är särskilt skadligt för unga människor som saknar jämförande erfarenheter av mot- och medgång, och som står i livets startskede. Annars kan ett avbrott i yrkeslivet också användas till konstruktiv omprövning och kompetenspåbyggnad, samt kan utgöra ett tillfälle till ny inriktning och personlig utveckling. Tillväxtförvaltningen genomför tillsammans med de fackliga organisationerna, IFO, Äldreomsorgsförvaltningen och Kunskapsförvaltningen samt Arbetsförmedlingen en särskild satsning under år 2010 för att motverka arbetslöshet och skapa ökade möjligheter till arbete, praktik och studier. Denna intensifierade och volymmässigt utvidgade satsning har vi valt att kalla ”Aktion 2010”, dels för att betona den kraftsamling som detta kräver och dels för att satsningen har en huvudinriktning för ungdomar som i grund och botten är kommunens och landets framtid.

3 Aktion organisationsmodell Arbetet med förberedelser och planering samt genomförande av arbetsmarknadsprojektet Aktion 2010 ser organisatoriskt ut som följer; Anordnar- och styrgrupp - Arbetsmarknasdcentrum - Entreprenörshuset Galaxen - Lokalt center för omställnings- och kompetensinsatser LOK - Integrationsenheten - Coachningsprojektet - Individ- och familjeomsorgen IFO - Kunskapsförvaltningen - Centrum för vuxnas lärande CVL - Äldreomsorgsförvaltningen - Arbetsförmedlingen - Samhall - Kommunal - Lärarförbundet - SKTF - Lärarnas Riksförbund Ledningsgrupp Arbetsförmedlingen Tillväxtförvaltningen - Arbetsmarknadscentrum - Entreprenörshuset Galaxen - Lokalt center för omställnings- och kompetensinsatser LOK - Coachningsprojektet Operativ arbetsgrupp Tillväxtförvaltningen - Arbetsmarknadscentrum - Entreprenörshuset Galaxen - Lokalt center för omställnings- och kompetensinsatser LOK - Coachningsprojektet

4 Målsättningar Målsättningarna för Aktion 2010 och dess olika delar kan sammanfattas i följande; Avtal/ÖverenskommelserSyfte och mål Jobb- och utvecklingsgarantin JOB fas 2 Jobb- och utvecklingsgarantin JOB fas 3 Lyft Insatser som inte utförs av Af eller av kompletterande aktörer Överenskommelse mellan Tillväxt och Kunskap Coachningsprojektet Erbjuda deltagarna arbetsträning och prövning av arbetsförmåga i kommunens arbetslag och/eller på annan kommunal arbetsplats Ge arbetssökande möjlighet att skaffa sig erfarenheter, meriter och referenser i särskilda arbetslag och/eller på annan kommunal arbetsplats Att upprätthålla kontakten med arbetslivet, och att i vägledande syfte ge fler möjlighet att praktisera inom den offentliga sektorn Vägledning för framtida yrkesval baserat på den lokala arbetsmarknaden, med målet att gå vidare till praktik inom privata näringslivet eller till en Lyftplats eller till föreberedande utbildning Möjliggöra för ungdomar, som saknar kompletta gymnasiebetyg, att komma in på en studieväg för att erhålla kompletta gymnasiebetyg och behörigheter Korta ledtider och åstadkomma snabbare övergångar från försörjningsstöd till jobb eller studier

5 Aktion genomförandemodell Genomförandet av arbetsmarknadsprojekt Aktion 2010 baseras på följande genomförandemodell; Avtal/Överenskommelser Jobb- och utvecklingsgarantin JOB fas 2 I praktiska arbetslag Arbetsplatsförlagd 50 samtidiga platser, 70 under 2010 Jobb- och utvecklingsgarantin JOB fas 3 Lyft Insatser som inte utförs av Af eller av kompletterande aktörer Överenskommelse mellan Tillväxt och Kunskap Coachningsprojektet I praktiska arbetslag Arbetsplatsförlagd Individuellt och i grupp på LOK-center Kompletterande kärn- ämnesstudier Enligt projektplan 200 samtidiga platser, 150 under samtidiga platser, 600 under samtidiga platser, 500 under samtidiga deltidsplatser (20 per dag x 5 dagar), 100 under samtidiga platser, 150 under 2010

6 Aktion arbetsmodell Genomförandet av arbetsmarknadsprojekt Aktion 2010 baseras på följande arbetsmodell; Projektledare Carl-Göran Bjurman Samordnar placeringar på arbetsplatser, ök mellan fack o arbetsgivare, möten i projektgrupperna, koordineringen mellan aktörer och utförare. LOK-center Chef: Johnny Sandgren Handledare på arbetsplatserna Ansvarar för den dagliga praktikhandledningen för deltagarna i Lyft. Handledarsamordnarna Ansvarar för placeringarna på arbetsplatser, för löpande kontakter med deltagare och handledare på enheterna samt för löpande dokumentation av praktiken. Arbetsmarknadshandledare i egna arbetslag Ansvarar för deltagarna i de respektive arbetslag Arbetsmarknadscentrum Chef: Jan Sjöström Operativ ledare Johnny Sandgren Ansvarar för introduktionen av samtliga nya deltagare inom Lyft. Arbetsmarknadscoach Lars Axelsson Ansvarar för jobbsökaraktiviteterna för deltagarna i Lyft. Förvaltningar/Enheter Chef: Respektive chef Entreprenörshuset Galaxen Chef: Lars Berglind Studie- och yrkesvägledare N N Ansvarar för studieinriktade aktiviteter. Coachningsprojektet Projektledare: Anders Johansson Ansvar enligt projektplan och EU ESF-beslut.

7 Aktion arbetsprocess Genomförandet av arbetsmarknadsprojekt Aktion 2010 baseras på följande arbetsprocess; Jobb- och utvecklingsgarantin JOB fas 2 – 1-2 månader (70 per år 2010) Introduktion på LOK- center Arbetsmiljöfrågor, kommunala yrken, praktiska frågor, jobb- och studiesökaraktiviteter m m Jobb Studier Löne- bidrags- anställ- ning OSA- anställ- ning 50% av de som avslutar projektet under år 2010 Lyft 3-6 månader (600 pers år 2010) Praktik på arbetsplats eller i särskilt arbetslag Kontinuerligt återkommande jobbsökaraktiviteter månd-fred 1,5 dag i veckan per deltagare i Lyft Behovsanpassade Studieinriktade aktiviteter Jobb- och utvecklingsgarantin JOB fas 3 – 24 månader (150 pers år 2010)