Pär Persson vattenstrateg Enheten för samhällsplanering

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prövning av vindkraft och kommande regelförändringar
Advertisements

En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Länsstyrelsen och kommunen i samarbete
MKB Miljökonsekvensbeskrivning
Planera för ett förändrat klimat – ansvarsfrågor Plan-, bygg och bostadsdagar, Luleå 20 november 2013
K-märkt? Skydd av kulturhistorisk bebyggelse i den kommunala planeringen Kerstin Andersson och Roger Lind Länsstyrelsen Västra Götalands län.
Jan Persson Länsstyrelsen Östergötland
Riskhänsyn i planeringen Risk och skred
Tillbyggnad småhus När krävs bygglov? Förutsättningar för bygglov
Förändring och kunskapsunderlag Krister Olsson Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
Fastighetsbildningslagen
Ändamålsenliga planbestämmelser
Lantmäterimyndigheten
Skönhet, estetik och PBL
Kulturmiljöfrågor i PBL
Lag om skydd mot olyckor
Yvonne Svensson rättschef
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Klimatanpassning i den fysiska planeringen
8 kap PBL Krav på byggnadsverk m m
Proposition 2009/10:170 En enklare plan- och bygglag
Anpassning till ett förändrat klimat Uppdrag för länsstyrelserna Regeringens proposition En sammanhållen klimat- och energipolitik – Klimat 2008/09:162.
Ofta förekommande frågor
Vindkraft på Länsstyrelsen
Kulturvärden i plan- och bygglovsprocessen
Tillsynsplan Gällivare kommun
Får jag lov? Om planering och byggande
MKB-processen i infrastrukturprojekt
Skadeersättningsfallen
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
Skyltar, tillstånd och tillsyn
Planläggning och djur i bebyggelse Sofia Bergvall Kultur- och samhällsbyggnadsenheten.
Riksantikvarieämbetets arbete med kunskapsunderlag Krister Olsson Kristin Lindgren Samhällsbyggnad Samhällsavdelningen Riksantikvarieämbetet.
PBL 2 kap 6§ Ny bebyggelse skall lokaliseras till mark som är lämpad….hänsyn till… översvämningar och erosion.
ÖP-läget i kommunerna. Den 21 juni tog riksdagen beslut om en ny plan- och bygglag som börjar gälla den 2 maj I och med förändringen stärks översiktsplanens.
Länsstyrelsens fyra roller i samhällsplaneringen
Strandskydd PROP. 2008/09: 119.
Inger Krekula Länsstyrelsens handläggning av översiktsplaner (äv. ändring) Samråd om program Samråd om avgränsning MKB Samråd om förslag till.
Växtplats Ulricehamns stad - FÖP ”Översiktsplanens innebörd och konsekvenser ska kunna utläsas utan svårighet.” PBL 4 kap 1§
Boverket Byggregelenheten
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Stranden – en värdefull miljö! Vem tar ansvaret? Kommunaltekniska föreningen – Örebro den.
Plan-, bygg- och bostadsdagarna Planbesked Meningen med planbeskedet är att alla som har för avsikt att genomföra en åtgärd ska kunna få ett.
Kulturminneslagen - KML FREDRIK BERG kap 1 § KML Hänsyn Vi har alla ett delat ansvar för att skydda och vårda vår kulturmiljö ”Den som planerar.
Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Avses ett område som: lämpligt för utvecklingen av landsbygden av ett sådant slag och har en så begränsad omfattning.
Miljökvalitetsnormer för vatten
Inger Krekula Strategisk översiktsplan Ett nytt begrepp? PBL 1987:10 PBL 2010:900 -bestämmelser om ÖP:s innehåll -ett led i kommunens utvecklings-
Tidsbegränsat bygglov Samlad bebyggelse Vindsinredning
PBL - översynen PBL kom 1987 Ändrat finansieringssystem 1993 Förändring av risk och roller Idag marknadsorientering Förändra PBL !
ÖVERSIKTSPLAN behandlar bara allmänna intressen är därför inte bindande kan inte överklagas (innehållsmässigt) DETALJPLAN OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖRHANDSBESKED.
1 Vindkraft och PBL Svårigheterna i de nya reglerna avseende detaljplan och bygglov.
1 VÄLKOMNA! Tillsynsvägledning 24 april 2012 Strandskydd.
Övergångsbestämmelser detaljplan (lag om införande av miljöbalken)
Tillgänglighet i fysisk planering 12 november 2014 Välkommen d.
Byggprocesen –lagar sdfgd. Byggprocesen –lagar sdfgd.
Pågående eller nyligen avslutade statliga utredningar
Vatten i gränsen mellan stad och land Tilla Larsson Jordbruksverket Vattenenheten i Alnarp.
Byggsanktioner från och med den 1 juli 2013 Yvonne Svensson Rättschef.
Målkonflikter om skogens sociala värden? Politiska målsättningar Skogen och skogsmarken ska utnyttjas effektivt och ansvarsfullt så att de ger en uthålligt.
Thomas Kalbro Fastighetsvetenskap, KTH Seminarium, Cannes, 16 mars 2016 Myter om plan- och bygglagen.
Skydd av dricksvattentäkter i Stockholms län
Planbesked Möjlighet för enskilda Öka förutsägbarheten
ÖP resan ett projekt om miljömål och översiktsplanering
Clara Ganslandt Planarkitekt, Länsstyrelsen Västerbotten
Länsstyrelsens roll i planprocesser
Tidig planeringsdialog för ökad samsyn mellan stat och kommun
Strategisk VA-planering
Introduktionsföreläsning i fastighetsrätt
Ledningar i kommunal mark & ”Utbyggnadslagen” Nätverket SAK 4 maj 2017
Vägval Älgö - Analys av genomförande och risker
Rekommendationer för hantering av översvämning till följd av skyfall
Presentationens avskrift:

Pär Persson vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Kustnära bebyggelse- markens lämplighet med hänsyn till översvämning och erosion Pär Persson vattenstrateg Enheten för samhällsplanering

Översvämning och erosion i PBL 2 kap 5§ - allmänna intressen (kommunens ansvar) Bebyggelse och byggnadsverk ska lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till: Risken för översvämningar och erosion Gäller planläggning och ärenden om bygglov och förhandsbesked

Länsstyrelsens roller Översiktsplan Av länsstyrelsens granskningsyttrande ska det framgå om bebyggelsen blir olämplig med hänsyn till risken för översvämning och erosion Detaljplan 11 kap 10§ Länsstyrelsen ska överpröva kommunens beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan om en bebyggelse blir olämplig med hänsyn till risken för översvämning eller erosion 11 kap 11§ upphävande

Exempel på dom från mark- och miljööverdomstolen (MÖD mål P1666-13) Olämplig markanvändning Kommunen har möjlighet att inte bevilja bygglov – förhandsbesked med stöd av översiktsplanen Exempel på dom från mark- och miljööverdomstolen (MÖD mål P1666-13) Förhandsbesked för nybyggnad av enbostadshus – MÖD fastställde kommunens beslut att meddela negativt förhandsbesked Markens lämplighet – risk för översvämning och svårighet att anordna avlopp De allmänna intressena väger tyngre än det enskilda intresset

Planbestämmelse skyddsåtgärd: PBL 4 kap, 12 § Detaljplan – skyddsåtgärder mot översvämning och erosion ett undantag från kravet om markens lämplighet! Planbestämmelse skyddsåtgärd: PBL 4 kap, 12 § Bygglov med villkor: PBL 4 kap 14§ pkt 4

Krav på skyddsåtgärder Preciserade Effektbeskrivna genomförbara

Aspekter på markens lämplighet Marknivå och läge i landskapet Jordart och erosionspotential Tillgänglighet med infrastruktur Räddningsmöjligheter vid extremsituationer och olyckor Statliga intressen som berör planerad bebyggelse och skydd (t. ex RI kustzon, naturvård, kulturmiljö m. fl. strandskydd) Skyddens säkerhet, driftskostnader

Hållbar utveckling? sociala ekologiska ekonomiska

Ny bebyggelse – det finns fortfarande gott om lämplig mark i Skåne!

Åtgärden planerad reträtt Strandfodring och vallar är det vanligaste angreppssättet att möta den stigande havsnivån hos länets kommuner och få har tittat på alternativ såsom planerad reträtt eller naturanpassade skydd i form av vegetation. Att skydda hela Skånes kust kommer att vara svårgenomförbart, om inte omöjligt både ekonomiskt och tekniskt. Det kommer därför att krävas olika angreppsätt längs med kusten för att möte de stigande havet beroende på platsens förutsättningar. Det ankommer på kommunerna att ta ställning till vad som ska skyddas, på vilket sätt och till vilket pris, det är deras ansvar både enligt Plan- och bygglagen och Lag om skydd mot olyckor. Frågan som bör ställas framöver på vissa områden utmed Skånes kust är om det finns acceptans i att kustlinjen förändras och havet tar delar av existerande kust i form av planerad reträtt? Kan det vara ekonomiskt försvarbart även om vägar och enstaka bebyggelse måste flyttas? Exemplet är från England där man grävt upp en vall som skyddat kusten mot havet föra att hantera vattenmassor vid havsnivåhöjning och ebb och flod.

Var kan vi bygga nära och lågt? Analyser krävs! -Var finns stora samhällsinvesteringar? -Kostnaderna för skydd kopplat till värdet -Kostnader för alternativet reträtt -Skydd innebär alltid en risk!