1 Kommentar till: Promemoria med förslag till ökad organisatorisk frihet för statliga universitet och högskolor, m.m. U2010/222/UH av Professor Peter Lohmander.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Utredande text - källkritik.
Advertisements

Målstyrning utifrån Lag om skydd mot olyckor
Välkommen till sluta röka för gott! SLUTA RÖKA Dokumenterat hög effekt i kliniska tester DEMO.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Ingeniørutdanning Klækken Svensk ingenjörsutbildning i förändring Bert Luvö Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Vem i kommunen har de haft kontakt med? På vilket sätt?
för sjuksköterskeexamen ©
Kan vi konkurrera med Google? Hur ett discoverytverktyg kan förändra användningen av biblioteken. -Lisa Carlson.
Uppdrag att kartlägga forskningsresultat med relevans för skolväsendet.
Hur går det till att rapportera in betyg idag?
Språkstimulering – javisst, men varför?
Mediekritik och medieforskning Jaana Hagelberg, hösten 2008
För att uppdatera sidfotstexten, gå till menyn: Visa/Sidhuvud och sidfot
Beskriva den kommunala markanvisningsprocessen
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Vuxenutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008, antagen.
SAMVERKANSAMVERKAN NY SKOLA – NY LÄRARUTBILDNING SAMVERKAN.
Uppsala centrum för hållbar utveckling (CSD UPPSALA) Hållbar utveckling B Centrum för miljö- och utvecklingsstudier (CEMUS) Vårterminen 2011 Välkommen.
Eller formativt lärande…
Regeringens proposition 2009/10:149 En akademi i tiden – ökad frihet för universitet och högskolor (Autonomipropositionen) Lars Rydberg.
En hållbar lärarutbildning 3 december 2008 Sigbrit Franke.
Lärarnas Samverkansråd 1. Avtalsperiod: 25 månader (1/ – 30/4 2012) 2. Löneöversyn med garanterat utfall om 3,5 % 2010 utgörs det garanterade utfallet.
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS” Karim Daho Januari 2007.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Bakgrund Fässbergsgymnasiet ca 1200 elever 11 program % invandrarungdomar. 4 Individuella program *IVIK, IV introduktionskurs för invandrar- ungdom.
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
Svensk utbildning och lärarnas villkor måste förbättras
Botnia-Atlantica Universiteten och det gränsöverskridande samarbetet Umeå maj 2008 Universiteten och det gränsöverskridande samarbetet Umeå
”Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!” Strategi för framgång! Vi lyfter blicken! Bejakar förändring! Går på expeditioner!
Aalto-universitetet! Välkommen till. Där vetenskap och konst möter teknik och ekonomi.
Torsång nya skola oktober 2012 Framtidens skola.
VFU inom sjuksköterskeutbildningen en arbetande konferens Jan Florin Rachel Nygren VFU.
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
NIVÅ: GRUNDLÄGGANDE MÅLGRUPP: ÄMNESLÄRARE FART: ¼- DÅ EN MER LÅNGSIKTIG LÄROPROCESS ÄR AV VIKT Högskolan i Gävle 1 Uppdragsutbildning 7,5 hp – kurs för.
Ulf P Andersson, GMV, Vad gör Göteborgs universitet? Hållbar utveckling i utbildningen.
Lärandemål Program Dialogerna 1& Presentation av dialog Lunch dialog dialog.
Lösningar på yrkeshögskolornas problem ordförande Sture Fjäder
Sveriges förenade studentkårer SFS Robin Moberg Vice ordförande SFS SFS 10 september 2009.
Argumenterande text.
Samordning av den sociala tryggheten Arbetslösa som påbörjar deltidsarbete i annat land.
Hur gör man en debattartikel?
Lund Tekniska Högskola 2012 Forskning Forskarutbildning Grundutbildning.
Organisationsteori 7,5 hp Kursansvariga: Gary Kokk och Patrik Zapata Den pedagogiska idén För de flesta av er är detta den sista kurs ni.
Att arbeta för ett starkare lärosäte Agneta Bladh Rektor Högskolan i Kalmar.
Nätbaserad undervisning Tät interaktion mellan studenter och lärare Agnès Sandin,
Organisera vattentjänsterna för framtiden. Vattentjänstorganisationernas utmaningar Klimatförändringen ställer nya krav på dricksvattenproduktion och.
Åsa Fex Svenningsen Institutionen för Neurovetenskap.
Introduktion till Umeå UB Informatik A, ht-10 Magnus Olsson
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:30-10:10Inledning och intresseanmälan till nätverk Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum.
En grupp universitetslärares syn på studenters informationskompetens vid Linköpings universitet Ann-Katrin Perselli Kajsa Gustafsson Åman Linköpings Universitetsbibliotek.
Forsknings- och utbildningsmiljön Innovation och produktrealisering (IPR) och satsningen på Mats Jackson, MDH,
Strategisk plan MEDICINSKA FAKULTETEN VID LUNDS UNIVERSITET.
När projekt blir mer än ett gästspel Regional lärkonferens - För samverkan, lärande och erfarenhetsutbyten 30 september – 1 oktober 2010 Skellefteå Carina.
Sjätte terminen på University of Connecticut UConn.
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Ett modernt, internationellt universitet i Småland.
Motivationen att lära sig svenska
VÄLKOMNA! Lars Haikola Rektor Blekinge Tekniska Högskola.
Per Carlsson Föreståndare vid PrioriteringsCentrum Professor vid Centrum för utvärdering av medicinsk teknologi (CMT), Linköpings universitet.
Varför IUP och skriftliga omdömen? Varför ny läroplan?
Kursen Kulturarvet som pedagogisk resurs riktar sig till universitetslärare och fokuserar på hur natur- och kulturarv kan användas i undervisningen för.
Utgångspunkter för RUT 2 Globaliseringen Sverige på den internationella utbildnings- och forskningsmarknaden Kunskapssamhället Utbildningens och forskningens.
Styrning ur ett verksamhetsperspektiv. Styrning handlar om att få andra att göra det man själv vill Styrning är beroende av om det finns tillgång till.
Verksamhetsplan FSV 2016.
HfR den 7 maj 2009 Propositioner 2009/10.
Göteborgs universitet Året 2016
Styr- och resursutredningen - STRUTEN
Tänk vad vi är bra - pedagogiska portföljer ger ringar på vattnet
Anläggningsbranschens kompetensdag
Ingrid Petersson, Generaldirektör Formas
Presentationens avskrift:

1 Kommentar till: Promemoria med förslag till ökad organisatorisk frihet för statliga universitet och högskolor, m.m. U2010/222/UH av Professor Peter Lohmander Diskussion av SULF:s forskningspolitiska program, torsdag 18 februari 2010, kl , Triple Helix, Samverkanshuset, Umeå Universitet

2 Jag läser följande mening i sektion 1.2 "Styrningen av högskolan": Citat: "En så långtgående decentralisering som möjligt av verksamhetsnära beslut bidrar till att främja utvecklingen av kvaliteten i utbildning och forskning.” Slut citat.

3 Jag, Peter Lohmander, hävdar följande: Kvaliteten i utbildning och forskning är framför allt beroende av att professorerna har internationellt konkurrenskraftiga och förutsebara tjänsteförhållanden.

4 Professorerna är de som har den högsta kompetensen vid universiteten, vilket garanteras av grundliga, opartiska sakkunniggranskningar. Dessa professorer måste ha kontroll över sin tid och sitt arbete för att långsiktigt utveckla forskning och undervisning på det sätt som leder till högsta möjliga kvalitet.

5 Om lokala beslutsfattare kan ändra på verksamheten efter behag, anställa "populära” personer utan sakkunnigförfaranden etc. och ändra utbildningens innehåll hur som helst (för att attrahera studenter med vilka medel som helst) så riskerar kvaliteten att sjunka dramatiskt.

6 Det viktigaste för svenska universitets långsiktiga kvalitet är därför att förbättra professorernas anställningsvillkor så att dessa blir internationellt konkurrenskraftiga och att säkra professorernas konkreta makt över utbildningen.

7 Om populismen och slagsmålet om studentpengarna: Kvaliteten i hela utbildningssystemet rasar. Kontroll av måluppfyllelse har blivit ”lösningen”. Nästan ingen talar om att målen samtidigt förenklas så att alla klarar sig även utan de kunskaper och färdigheter som krävs för objektiva och kritiska analyser på vetenskaplig grund. Teoretisk litteratur som förutsätter kunskaper i gymnasie- matematik anses för svår och utgår helt enkelt ur kurserna.

8

9