REHSAM forskning Catharina Strid Leg psykolog/leg psykoterapeut

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Advertisements

Taktisk grupp Programområde Psykiatri
Hälsolyftet och LSH-studien
CLAVIS Delaktighet i samhället SKL Varför CLAVIS? 2007 års översyn av insatser visade tydligt att brukare i Halmstad tyckte att det viktigaste.
Kristin Falk, leg.ssk, Fil.dr. Jonna Norman, leg.ssk, MBSR instruktör
Landstinget och Kommunerna i Kalmar län - i samarbete
Kompetensutveckling för att ge rätt stöd till arbete och studier Projekt.
Psykologenheten och Recure Rehab enheter inom
Leg psykolog/leg psykoterapeut
Partnerskap Skåne En innovativ plattform för samverkan och utveckling av ett inkluderande mottagande. För att alla som kommer till Skåne ska ha möjlighet.
Sjukskrivningsmiljarden
Information om rehabiliteringsgarantin (till vänster i menyn rehabiliteringsgarantin) -Överenskommelsen -Frågor och svar om.
Malin Green Landell, Avd för BUP/HU/LiU
Regionalt vårdprogram utmattningssyndrom (UMS), version 2011
Vårdval ur ett patient/brukar- perspektiv Ola Johansson Hälso- och sjukvårdsfrågor, PRO.
SAM Eva Marie Sjöberg Leg arbetsterapeut, specialist inom hälso- och sjukvård Leg psykoterapeut med auktorisation inom KBT Samordnare vid Arbetsmarknadsenheten.
Rehabiliteringsgarantin
Tove Filén, psykolog Jenny Huhta, kurator
REHSAM-3 i Norrbotten Interaktiv,web-baserad smärtrehabilitering med coaching jämförd med multimodal rehabilitering
Fyra rehabiliteringsaktörer Landsting/Region Försäkringskassan Kommuner Arbetsförmedlingen Vem ger rätt hjälp i rätt tid?
Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten – Nivå två Nivå tre – Nivå fyra » Nivå fem 1 Frågor för god vård i samband.
En metod som ger jobb IPS ökar aktivitetsförmågan hos psykiskt sjuka. Det visar sig genom att fler får jobb, de har längre anställningstid och fler arbetade.
Rapport från studiebesök Åsa Olsson, Sune Hemmingsson, Lisa Ask
Samverkan Asperger Till Sysselsättning Arbete
Följeforskning EBP funktionshinderområdet
Vilket stöd kan IPS-modellen erbjuda
Psykiatri Vård- och stödsamordningsprojektet Psykiatrin i Dalarna
Vitalis – back to life, back to work Ingrid Anderzén ArbetsRehab - Kompetenscentrum för Arbetslivsinriktad rehabilitering, Landstinget Uppsala Län Institutionen.
TUNA-projektet.
AME/EMS Samverkansuppdraget Eva Marie Sjöberg Leg arbetsterapeut, specialist inom hälso- och sjukvård Leg psykoterapeut med auktorisation inom.
Integrerad Missbruks Mottagning Ludvika Smedjebacken
Presentation BackUpp 2.0 Nationell kvalitetsdag Älvsjö 16 nov 2011 Lena Hedin Liz Lövall.
BARN SOM ANHÖRIGA I VÄSTRA GÖTALANDS REGIONEN
Case Management (CM) I vår modell samarbetar landstinget och länets 12 kommuner Sammanhållet stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning En service.
Ett led i regeringens psykiatrisatsning
Case management I Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.
SLUTSATS Kvalitetsregistren innehåller generellt relevanta basuppgifter avseende patient, behandling och resultat. Om en specifik frågeställning inkluderas.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
DIVISION Vuxenpsykiatri Stöd till barn och familjer Hospiteringsprojektet Maud Söderholm Häll.
BCFPI - Brief Child and Family Phone Interview
Presentation av Region Jönköpings läns status införande Stöd och behandling Anneli Uusitalo, september 2015.
Kraftsamling för äldres psykiska hälsa i Skåne
Personligt Ombud-nätverksträff 14 oktober 2015, Kävlinge.
Signe – ett projekt för sjukskrivna kvinnor i Haninge, Nynäshamn och Tyresö.
Bakgrund ”En nationell cancerstrategi för framtiden” SOU 2009:11 Viktiga förbättringsområden- psykosocialt stöd och rehabilitering Sex regionala cancercentrum,
Presentation av Region Örebro län Stöd och behandling.
Socialdepartementet 1.Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro 2.Förutsättningarna för samordningsförbunden Statssekreterare.
Läkaren och sjukintyget Läkarprogrammet VT 2016 Marie Westin Försäkringsmedicinsk rådgivare FK.
Projekt Rehabkoordinator. Sjukskrivnings miljarden Pågår – Riktar sig till sjukskrivna eller personer med risk för sjukskrivning.
Rehabiliteringskedjan. Ohälsotalet i februari ,4 32,1 41,2.
Hälsoskola Fröslunda VC
Bättre omhändertagande av patienter med psykisk ohälsa
Kliniska Riktlinjer för Ångestsyndrom och Tvångssyndrom
Neurorehabilitering i Primärvården
Operativ personal från:
Psykosocial ohälsa till rätt vårdgivare i rätt tid
Samtalsterapeut direkt
Bättre brukarinflytande 2017
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Centrum för Förberedande Arbetsträning
Rehabiliteringskoordinering
Vuxenpsykiatrin Helsingborg, Ängelholm och Landskrona
Olika är normen!.
Rehabiliteringskoordinering
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
SFSE-konferens Mats Wickholm – Malin Toftgård
Ett projekt på neurorehab Rehab Väst
Försäkringskassans medverkan i ESF-projekt , programperiod
Presentationens avskrift:

REHSAM forskning Catharina Strid Leg psykolog/leg psykoterapeut Landstingskoordinator Region Skåne

Rehsam Rehabiliteringsnätverk - samordna rehabiliteringsforskningen Försäkringskassan – anslår medel till forskning för att ta fram nya behandlingsmetoder Vårdalinstitutet – hanterar och bedömer ansökningarna Psykisk ohälsa och diffus smärta i rörelseorganen Inom rehsam Nationellt Medlen kommer från regeringens satsning på rehabilitering. Utlyses i 3 omgångar Vårdalsstiftelsen granskar och väljer ut vilka projekt som ska tilldelas medel. FK beslutar. Regassa fick beslut om medel jan 2010 Behandlingen ska syfta till att förbättra patienters arbetsförmåga och minska sjukskrivning De patientgrupper som har haft höga sjukskrivningstal och riskerar långvarig sjukskrivning

Rehsam i Skåne Tre projekt har beviljats medel Regassa, YES!-projektet samt Pose Ett är på gång, Work-up, beslut i januari Regional styrgrupp för Rehsamforskning med representanter från Sjukskrivningsprojektet, Primärvården och Psykiatrin

REGASSSA Rehabiliteringsforskning i Primärvården En samlad satsning av 6 landsting Stockholm, Region Skåne, Västmanland, Kronoberg, Blekinge och Västra Götaland Multicenterstudie som vänder sig till patienter med medelsvår depression, ångest och stressrelaterad psykisk ohälsa som söker vårdcentral/FHV Västmanland, Kronoberg, Gotland, Blekinge Övergripande även Västra Götaland Första studien som nu fått pengar. Nya ansökningar för Psykisk ohälsa och Rörelseorganens sjukdomar smärta är på gång En del av rehabgarantin två stora grupper som riskerar långa sjukskrivningar psykisk ohälsa och smärtpat Västmanland, Gotland, Kronoberg, Blekinge och Halland Har även ansökt om medel för smärtpat

Randomiserad kontrollerad studie Internetbaserad kognitiv beteendeterapi, KBT Fysisk aktivitet Sedvanlig behandling Sjukskrivning och arbetsförmåga som primära utfallsmått Mål att bredda behandlingsalternativen med enkla och genomförbara metoder Valet av behandlingsalternativ baseras på att de ska lätt kunna appliceras på Vc i hela landet. Utprövad metod och har visat god effekt vid depression och ångestsyndrom. Ont om KBT behandlare med internet beh når man många fler pat finns framför allt tillgänglig i Sthlm och tanken är att kunna sprida metoden i landet och därmed Skåne och få in den som ett alternativ Fysisk aktivitet har visat sig ha god effekt på flera kroppsliga funktioner så som ökat välbefinnande, motivationen, tänkande. Rekommenderas till personer med psykisk ohälsa Kontakt med dr på Vc kan även innebära KBT samtal hos Q el. Pg Utfallsmåtten är dessa.

Behandlingsalternativen KBT via internet sköts av KI i Stockholm som har lång erfarenhet Fysisk aktivitet sker på Abels rehab i Malmö i särskilda grupper och på Friskis & Svettis. Patienterna i denna arm randomiseras till tre olika intensiteter på träning; låg, medel och hög. Innehållet är för medel och hög är gympa pass och cirkelträning och för låg yoga och pilates. Sedvanlig behandling är det som Vc/FHV brukar erbjuda patienter med dessa besvär

FÖRLOPP Ca 1000 patienter varav 350 i Skåne Patienten screenas med PHQ 9 inför inklusion Mer omfattande klinisk bedömning och skattningar av patienten som forskningssjuksköterska gör före och efter behandling och vid 1 års uppföljning Slumpmässig tilldelning av behandlingsalternativ Upprepade mätningar före, under och efter avslutad behandling med hjälp av IVR, Interactive Voice Respons, svar via automatisk telefonuppringning. Frågor kring funktion, stress och sömn. Behandling i 12 veckor PHQ-9 screening därav beslut om erbjudande av att delta cut off 10. Pat tar ställning och går däreftr vidare till mer omfattande klinisk bed troligtvis av psy ssk. Blodprover för forskning på biologiska markörer hos personer med psykisk ohälsa. Pat medgivande

Dagsläget Första inklusionen genomförd som en pilot studie i våras I Region Skåne är studien placerad i Malmö på fyra Vc och en FHV enhet. Just nu pågår andra inklusionsperioden och en tredje är planerad till våren 2012 med möjlig förlängning till dec 2012. Hittills är ca 220 patienter inkluderade varav 80 i Skåne CS utsedd till landstingskoordinator

Finns intresse att delta så ges möjlighet till Ett unikt tillfälle att delta i ett nationellt prioriterat forskningsprojekt Vara med och ta fram alternativa behandlingsformer för gruppen psykisk ohälsa Möjlighet att uppmärksamma sin egen verksamhet kring dessa patienter Visst ekonomiskt tillskott Mer information på www.regassa.se Kontakta mig catharina.strid@skane.se

YES!-projektet En forskningsstudie om arbetsrehabilitering för personer med depression och bipolär sjukdom Samarbete mellan Region Skåne, Västra Götaland regionen, Lunds och Göteborgs universitet Fyra öppenvårdsmottagningar i Psykiatrin på fyra orter, Ängelholm, Landskrona, Eslöv och Burlöv

Syfte Att minska sjukskrivningstiden för personer med depression Att öka upplevd hälsa och möjligheterna att få och behålla ett arbete Att utvärdera en ny arbetsrehabiliteringsmodell

IES Individual Enabling Support En arbetsrehabiliteringsmodell för personer med psykisk ohälsa Grundar sig på Supported employment, Individual Placement and Support Speciellt utvalda arbetsspecialister från Arbetsförmedlingen ges en kortare utbildning i modellen samt samtalsmetodik utifrån MI och KBT. Dessa personer driver och utför alla metoddelarna. Deltagarna har ett nätverk runt omkring sig bestående av psykiatriska teamet, familj, handläggare på FK och AF, arbetsgivare

Design och inklusion RCT-design. Deltagarna slumpas till en IES grupp eller kontrollgrupp (den arbetsrehabilitering de vanligvis får) Inklusionskriterier är personer med depression som har pågående kontakt med Psykiatrin och är mellan 20-65 år och vill komma ut och arbeta. I dagsläget pågår arbetet med att utse kontaktpersoner på de fyra mottagningarna. Till våren ska arbetsspecialister och forskningsassistenter rekryteras och inklusionen av patienter ska påbörjas.