Mikrofonder – ett exempel från Sverige

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Tävlingens syfte TBS Stockholm vill att unga engagerar sig. Unga ska få möjligheten att göra skillnad, både i sitt eget liv och i andras. Därför bjuds.
Kreditmarknad, Arbetsmarknad, Aktiemarknad
Samhällsekonomi.
FÖRETAGSEKONOMI 1 Annan placering av kapitel 1!?
Varför EU? Varför sammanhållningspolitik? Varför Interreg? Daniel Tarschys Stockholms universitet & SIEPS (Svenska Institutet för Europapolitiska Studier)
Nödvändiga perspektivskiften
Samhällsekonomi 2.
Rapport Medlemspanelen augusti 2010 FöretagarFörbundet.
Almi Företagspartner AB
Affärsplaner för samhällsentreprenörer?
LANDSBYGDSPROGRAMMET Bakgrund Landsbygdsprogrammet är ett verktyg för att nå målen för landsbygdspolitiken. Programmet innehåller satsningar.
Personalaktuellts Lönedag 2012 Marianne Carell FörsäkringsGirot
Certifierad miljörevisor
TuneShop Axel Gärkman Jag är en s.k. sångwriter. Jag komponerar och skriver sånger,som mina kunder sedan får använda.
Sociala företag & egenmakt
Hur bör samhället organiseras
En partner som får ditt företag att växa Venture Cup
Den Glada Internationella Vänskapsveckan.
Penningskarusellen ”Kunderna betalar med pengar för att få ett behov uppfyllt. Och företaget får pengar för att kunna betala sina utgifter. Både parter.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Arbetsförmedlingens uppdrag inom socialt företagande
Är du lönsam,lille vän ? Jaaa. Miljarder kan sparas Ett arbetsmarknadsprojekt av Thomas Stjernquist.
Lantmäteriets roll vid Bredband på landsbygden Samverkan mellan grannar och rätten att gräva ner en kabel Sara Andersson Byt ut NN mot namnet.
Mixprojektet i Göteborg Fastighetskontoret 2020 Centrala Älvstaden.
Kommissionens arbetsprogram 2011 Presenterades den 3 november. Arbetsprogrammet tar upp huvudfrågor som ska prioriteras av kommissionen under Kommissionen.
Affärsidé - företagets vägvisare
Handel i världen - varför då?
Privat pensionssparande
Privat pensionssparande. Spara själv? Ska det verkligen behövas?
Chalmers University of Technology CDM och dess kritik Matilda Palm, Fysisk Resurs Teori, Chalmers Klimatkompensation med CDM – inblick i kritiken och de.
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014 Kerstin Angberg-Morgården, 11 juni 2014 Energisamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.
Sveriges 4H – lära genom att göra. Sveriges 4H Internationell organisation: 80 länder 100 år gammal organisation medlemmar i Sverige bred verksamhet.
En vanlig vardag rymmer många farliga situationer
Mare Boreale - för samverkan i Bottenvikens kust- och skärgårdsområde
Välkomna till uppstartsmöte i Lundalands ungdomsprojekt
Ekobanken.
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Norrköping Martin Kling Finansinspektionen
TIMBRO 20 september 2011 TIMBRO Timbro Economic Freedom of the World Index – Sverige.
Idébanken Företag.
Internationalisering EU-frågor Internationell strategi.
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Almi Företagspartner AB
Att lära sig att analysera
Landsbygdsprogrammet och Havs – och fiskeriprogrammet
Projektet DUBBELT SÅ BRA. P rojektet DUBBELT SÅ BRA delfinansieras av ESF-rådet och är ett PO1-projekt Budget är på drygt 10 miljoner Projekttiden är.
Företag.
K15 För 1 Bokföring o balans
Kapitel 15 Budgeten.
Det sociala investeringsperspektivet i Uddevalla kommun
Affärsplaner för samhällsentreprenörer? Distanskurs i SHE 4 april 2011 Fredrik Björk, Malmö högskola.
Statsstödsreglerna ur ett regionalt perspektiv.
1 Bankaffären Alla lika = alla olika ≠ Peter Bermann Kontorschef SEB Lindholmen.
Powered by Aktuarieföreningens medlemsundersökning Juni 2014.
Vad gör Almi?.
De fattiga och de rika.
KOMMUNINVEST Kommuninvest i Sverige AB  Erbjuder krediter/lån och finansiell rådgivning till kommuner, landsting, regioner samt dotterbolag till dessa.
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
Halva risken. Dubbelt riskkapital! VI HAR 100 MILJONER ATT INVESTERA. SATSAR DU, SATSAR VI. Winnet Härnösand
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Från idé till lönsamt företag. 2. Vision och affärsidé Vår vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Vår affärsidé.
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Gotlands län
POLITIK 2. Vem ska bestämma?.
Att starta eget Färgsätt som i boken. På varje bild ska det stå:
(Företagsnamn) SWOT-analys
UF Ett år som företagare Företagande och arbetslivskunskap i praktik Timme – Affärsverksamhetsplan.
Bankunionen: säkra och tillförlitliga banker
SAMMANHÅLLNINGSPOLITIKEN MED FÖRDELAR FÖR MEDBORGARNA
Presentationens avskrift:

Mikrofonder – ett exempel från Sverige Emil Oljemark I samma båt – samassa veneessä r.f. Seminarium 12.12.2014

Mikrofonder – en social kreditgaranti Mikrofonder är lokala/regionala kreditinstitut som finansierar, främst via lånegarantier, insatser som anses ha en gynnande socioekonomisk inverkan på områden där inte privata konkurrensen fungerar Både ett ideellt och affärmässigt syfte Men varför behövs mikrofonder?

Grundproblemet Idéer brukar det finnas gott om och (unga) människor som bor på landsbygden är benägna att starta eget, då det inte finns möjlighet till anställning inom ett vettigt pendlingsavstånd Att utveckla företagsverksamhet och driva projekt stöter ofta på problemet att hur fixar man kapital till grundinvesteringar?

Sociala aspeketen En by utan näringsverksamhet är en död by Näringsverksamheten för med sig att även annan verksamehet kan etableras och bibehållas De som har mest drivkraft och de djärvaste idéerna kan dock sakna egendom som kunde garantera ett banklån för företagsverksamhet Utan grundkapital uppstår ingen ny verksamhet

Hur fungerar en mikrofond I Sverige som ekonomiska föreningar, dit företag och privatpersoner kan deponera insatser. För insatser kan i ett senare skede betalas avkastning (enligt fondens regler) Mikrofondens kapital fungerar som lånegaranti till banklån för investeringar och projekt

Förvaltningen Mikrofondens grundare (kooperativ, byasammanslutningar, placerare, m.m.) fattar beslut om vilka åtgärder som kan få lånegaranti via fonden Mikrofonder sköter uppgifter som kräver att de är registrerade hos finansinspektionen Inte en regelrätt kommersiell bank, men inte heller en idéell stiftelse.

Skeptikerns tankar Behövs mikrofonder? Är risken begriplig? Det finns banker som sköter finansieringsuppgifter och statliga lånegarantier (ex. Finnvera) Är risken begriplig? Varför stöda sådan verksamhet som banken uppfattar att inte har tillräckliga garantier? Vad är ett socialt behov? En politiskt laddad fråga, när kan man anse att verksamheten är sådan att företaget ska klara sig/bära sig själv?

Möjligheter och nya tankegångar Mikrofonder kan kategoriseras som en form av riskfinansiering, i detta fall med sociala förtecken. Allt som gör näringsverksamhet på landsbygden mer livskraftigt borde ses som positivt. Fungerar som mellanfinansiering; en bra möjlighet att få den penningsumma i bruk, som krävs att driva igenom en stödd investering. EU-pengar och Finnvera går numera inte ihop. Ideologin redan ”rotad”. Tänk på hur sparbanker och andelslag kommit till för 100 år sedan. Snedvrider inte konkurrensen, om finansieringen riktas till orter där det inte finns befintlig verksamhet av den sort som startas upp via stöd från mikrofonden.

Vad tycker ni? Kan man utveckla detta i Finland? Kunde stiftelser, andelsbanker, sparbanker och privatpersoner ställa upp med grundkapital? Investeringar i företag (aktier, kapitallån) Investeringsstöd till företag (offentliga stöd) Lån och lånegarantier Privatpersoner, företag, pensionsbolag EU-delfinansierade instrument, Finnvera, Staten Banker (mot antingen egna garantier eller att utomstående garanterar) Staten och kommuner (i undantagsfall) Utomstående garantier: Finnvera, privatpersoner, företag, mikrofonder?