Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En vanlig vardag rymmer många farliga situationer

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En vanlig vardag rymmer många farliga situationer"— Presentationens avskrift:

1

2 En vanlig vardag rymmer många farliga situationer
En vanlig vardag rymmer många farliga situationer. De flesta olyckor som sker på arbetsplatsen, i trafiken, i hemmet och på fritiden kan avvärjas. Man kan ofta själv förebygga riskerna med små åtgärder och genom att ändra sina vanor. Det beror på dig själv hur du klarar dig, på din förmåga att observera omgivningen, förutse framtiden, följa regler och anvisningar och välja rätt i en farlig situation.

3 Den riksomfattande nummerdagen, dvs
Den riksomfattande nummerdagen, dvs. 112-dagen, firas varje år den 11 februari. 112-dagen firades i Finland för första gången år 1997. Syftet med 112-dagen är att minska antalet olyckor med hjälp av upplysning. Dödligheten i olyckor i hemmet och på fritiden är större i Finland än i andra EU-länder. På 112-dagen hör och ser du hur du själv kan påverka din egen säkerhet! Avvärja olyckorna och missöna i förväg – var vardagens hjälte!

4 Vardagens hjälte förebygger bränderna i förväg
Vardagens hjälte förebygger bränderna i förväg. En hjälte lämnar inte den heta oljan i stekpannan utan uppsikt och förvarar inte saker i spisens omedelbara närhet. Vardagens hjälte kommer ihåg att stänga av tv:n och andra elektriska apparater och använder gärna lågenergilampor. Detta sparar el, men det viktigaste är att en brand inte bryts ut. Hälften av bränderna orsakas av människan. Vardagens hjälte föregår med gott säkerhetsexempel för barn och hjälper dem att handla säkert. Vardagens hjärte använder cykelhjälm, flyvästt i båten, och säkerhetsbälte i bilen.

5 Vardagens hjälte identifierar de farliga situationerna i förväg, kan undvika dem och gör också sitt yttersta för att sådana inte heller uppstår. Med små åtgärder och genom att ha en positiv inställning till säkerheten kan du påverka din egen och dina närståendes säkerhet. Var och en bör själv förstå att ta säkerheten som vana. Den egna inställningen till säkerheten påverkar förutom den egna också andra människors säkerhet. Säkerheten innebär små handlingar och ansvarstagande.

6 En bra minnesregel är att man alltid ska ringa nödnumret 112 i brådskande, verkliga nödsituationer där det föreligger fara för liv, hälsa, egendom eller miljö, eller om det finns skäl att misstänka det. Man ska också ringa nödnumret om man vill anmäla polisen om ett pågående brott. Om du är osäker på huruvida det är fråga om en nödsituation, är det alltid bättre att ringa nödnumret 112 är att låta bli.

7 Nödnummerdagen arrangeras i samarbete med bland annat räddningsväsendet, polisen, social- och hälsovårdsväsendet, nödcentralerna, sjöräddningen, frivilliga räddningstjänsten samt andra organisationer och aktörer som arbetar med säkerhetsfrågor.


Ladda ner ppt "En vanlig vardag rymmer många farliga situationer"

Liknande presentationer


Google-annonser