KUR projekt Utbildning ICF som redskap vid samverkan ”Omgivningsfaktorer” Curt Nyström Orvar Nyström Trollhättan den 10 och 11 november.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Nu formas Sveriges innovationsstrategi Statssekreterare Catharina Håkansson Boman SISP Innovationsriksdag Kalmar 10 maj 2011 Ny innovationsstrategi och.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Handläggarnas roll och handläggningens förutsättningar
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Den nationella planen för kontrollen i livsmedelskedjan - mål, prioriteringar och ständiga förbättringar Presentation av Sveriges fleråriga plan för.
Sambanden mellan hälsa, ekonomisk utveckling och planering
Nationell Strategi Vattenbruk • Varför en strategi • Målsättning • Hur vi tänkt göra.
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Vad är teknik?.
Ledarskap och arbetsliv
Konstruktivism Aktörers identiteter och intressen kan inte tas för givet. Kan vara olika vid olika tillfällen. Immateriella fenomen, te x identitet, språk,
1 Säkerhet & Samhälle Rosersberg Skada och Säkerhet Vt 2007 Definitioner Föreläsning Leif Svanström.
Lag och rätt.
Nationellt Kunskaps Center för Dövblind frågor Inspirationsdagar
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Inlärningsmiljö för att öka motivation
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Särdrag i internationell politik
Roserberg Systematiskt säkerhetsarbete VT 2007 Föreläsning av Leif Svanström En säker och trygg kommun.
1 Systematiskt Säkerhetsarbete Rosersberg VT 2007 Systematiska Säkerhetsstrategier Föreläsning Leif Svanström.
Hälsa på samhällsnivå Hur vill du jobba med kapitel 7.
Vilken roll spelar religion i ett samhälle?
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Personlig assistans ur ett sociologiskt perspektiv Forskningsledare Antti Teittinen Förbundet Utvecklingsstörning.
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Ta ställning och handla!
Fas VI. Utformad runt mål och syfte med Health 2020 ”Healthy Cities medlemmarna är motorn och verkstäderna för Health 2020 och dess framgång.”
Den protestantiska etiken
One-stop shops i Europa Samordningen av sociala och arbetsmarknadspolitiska åtgärder Renate Minas, Docent, forskare, Institutet.
Utbildning ICF som redskap vid samverkan
Nordirland konflikten
Vi blir Region Jönköpings län
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
KUR-projektet … Satsningen ska också underlätta samarbetet organisationerna emellan genom att; förtydliga begrepp och ansvarsområden utveckla.
Utbildning ICF som redskap vid samverkan
Välfärd och Ideologier
Nya föreskrifter och allmänna råd
Sveriges politiska system Parti och ideologi
Hälsokällan startade som ett Interreg 3A-projekt 2003
Hälsofrämjande besöksnäring för ett hållbart samhälle Johan Hallberg, 21 mars 2012.
Introduktion till hälsofrämjande verksamhet 5sp
Vad, hur och varför samverkan? Resultat !?
CWG 2007 Livsmiljön som hälsoresurs Välfärdssamhället som hälsofrämjande arena Utbildningsprogrammet i hälsofrämjande Maj 2007 / cwg Equal opportunities.
Överenskommelsen inom integrationsområdet Uppsala 30 september 2014 Julio Fuentes Organisationsrepresentant Styrgruppen.
Privatisering eller offentligt ägande? Privatisering tar sin utgångspunkt i New Public Management (NPM), och är (var) en reaktion på svårigheten att finansiera.
Nacka kommuns tillgänglighetspolicy A-C Rudström, samordning och utveckling Jessica Röök, samordning och utveckling.
Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel
Kunskap och värden – måste vi välja? Sven-Eric Liedman.
Länsstyrelsens uppdrag och ansvar Länsstyrelsen är regeringens regionala företrädare och svarar för den statliga förvaltningen i länet. Länsstyrelsen arbetar.
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
GLOBALISERINGEN. VAD INNEBÄR GLOBALISERINGEN?  En av orsakerna bakom förändringar i dagens samhälle (men som hållit på länge)  Är den process som innebär.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare. Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell.
1 KIF:s AFF Black Knights Värderingar
Funktionstillstånd Funktionshinder Aktivitetsnedsättning.
Möjlighet till Egen Kraft!
Teknikutveckling i ett hållbart perspektiv
Vilka åtgärder för att stärka arbetslivsrelevansen i utbildningarna ger rapporten ”ett år efter examen” anledning till för fakulteterna? Fakulteternas.
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Länsstyrelsens uppdrag och ansvar
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Samhället och individen
Utbildning ICF som redskap vid samverkan
Uppsala Public Management Seminar 14 mars
Intern styrning och kontroll
Presentationens avskrift:

KUR projekt Utbildning ICF som redskap vid samverkan ”Omgivningsfaktorer” Curt Nyström Orvar Nyström Trollhättan den 10 och 11 november

Kontextuella faktorer Omgivningsfaktorer Produkter och teknik Syftet med denna klassifikation är att mer ingående fokusera på stödjande produkter och teknik som är anpassade eller specialutformade för att förbättra funktionstillstånd. Naturmiljö och mänskligt skapade miljöförändringar Levande eller döda element i den naturliga eller fysiska omgivningen och komponenter i denna omgivning som har förändrats av människor liksom även befolkningsegenskaper i denna miljö. Personligt stöd och personliga relationer Människor eller djur som ger praktiskt, fysiskt eller emotionellt stöd, uppfostran, skydd och hjälp och som har relationer till andra människor. Det inbegriper specifikt mängden av fysiskt och emotionellt stöd som personen eller djuret ger.

Kontextuella faktorer Omgivningsfaktorer Attityder De attityder som klassificeras är sådana som människor i omgivningen visar mot den person som beskrivs och är inte personens egna attityder. Det handlar om observerbara konsekvenser av seder, bruk, ideologier, värden, normer, uppfattningar om verkligheten och religiösa trosföreställningar. Dessa attityder påverkar personligt beteende och socialt liv och kan vara positiva eller negativa och diskriminerande (stigmatisering, marginalisering eller negligering).

Kontextuella faktorer Omgivningsfaktorer Service och tjänster är utformade inom olika samhällssektorer och erbjuder bidrag, program och verksamheter som är formgivna för att möta individuella behov. Tjänsterna kan vara offentliga, privata eller frivilliga. System som omfattar administrativ kontroll och har formgivits för att organisera och övervaka service och tjänster, som ger bidrag, program och verksamheter. Policies grundade på regler, föreskrifter, avtal och styr och reglerar de system som organiserar, kontrollerar och har tillsyn över service, tjänster, ordnade program och andra aktiviteter inom olika samhällssektorer.

Kontextuella faktorer Omgivningsfaktorer Politiska tjänster som lokala, regionala och nationella regeringar, internationella organisationer samt personer som är valda eller nominerade till dessa positioner. Politiska system, strukturer och verksamheter som organiserar politisk och ekonomisk makt i ett samhälle som t.ex. regeringens lagstiftande organ och andra lagliga källor. Det inkluderar krigsmakten. Politisk policy. Lagstiftning och policies som formuleras och vikmakthålls genom politiska system och styr valkampanjer, registrering av politiska partier, röstning och policies för att stifta nya lagar och förordningar.

Hälsodomäner och olika bedömningsunderlag (ICF) Kroppsfunktion Kroppsstruktur Prestation självbildsjälvbildsjälvbild bedömt  bedömt  bedömt visat och käntvisat och käntvisat och känt Aktivitet fritt valdAktivitet, kapacitetAktivitet,genomförande självbildsjälvbildsjälvbild bedömt  bedömt  bedömt visat och käntvisat och käntvisat och känt Delaktighet fritt vald Delaktighet i viktiga livsområdensjälvbild bedömt  bedömt visat och käntvisat och känt

Sammanfattning Hälsobetingelser som klassificeras med ICF FunktionstillståndFunktionshinder Funktionfunktionsnedsättning Strukturstrukturavvikelse Aktivitetaktivitetsbegränsning Delaktighetdelaktighetsinskränkning Kontextuella faktorer Omständigheterbarriärer Personfaktorerpåverkan (+ eller -)