Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nationellt Kunskaps Center för Dövblind frågor Inspirationsdagar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nationellt Kunskaps Center för Dövblind frågor Inspirationsdagar"— Presentationens avskrift:

1 Hur är det att leva med en kombination av svår syn- och hörselnedsättning – Dövblindhet?
Nationellt Kunskaps Center för Dövblind frågor Inspirationsdagar 30/8 2007 Lena Hammarstedt Kerstin Möller

2 Några exempel Stig vet inte var Eiffeltornet är.
Anders flickvän träffat en annan och gjort slut. Är hon här? Hemma hos Sara faller ett glas i golvet Emil och Emelie simmar, ledsagarna går och fikar – Emil får kramp

3 Nordisk definition av dövblindhet
Dövblindhet är ett särskilt funktionshinder. Dövblindhet är en kombination av funktionsnedsättningarna syn och hörsel. Det begränsar en persons aktiviteter och inskränker full delaktighet i sådan grad att samhället behöver underlätta med specifika serviceinsatser, miljömässiga förändringar och/eller tekniska lösningar.

4 Synskärpa 0.02 Källa: GRAV SYNSKADA, SIT, Ekeskolan, Cedermark/Hjälm

5 Illustration av synskärpa 1.0
Källa: GRAV SYNSKADA, SIT, Ekeskolan, Cedermark/Hjälm

6 Syntolkning av bilden, synskärpa 1.0
På bilden visas ett rum. Man ser en del av taket, golvet och väggarna. Längst bort i rummet finns en svart vägg. Till höger syns en grå vägg och till vänster är det ett grått draperi. Golvet är grått och blankt. I taket sitter tre lampor. Till vänster är det ett avlångt lysrör, i mitten en rund lysrörslampa och till höger ytterligare ett avlångt lysrör. Mitt i bilden vid den svarta väggen står en ljustavla för mätning av synskärpa. På tavlans översta rad syns bokstäverna M V T. Sedan fortsätter rader med bokstäver som blir mindre och mindre för varje rad. Till höger i rummet är det en bredrandig soffa och i soffan sitter en trasdocka. Snett framför soffan och längst fram på bilden står en vit papperskorg. Till vänster i rummet syns hörnet av ett skrivbord. Bredvid skrivbordet och mitt framför det grå draperiet står en grå kontorsstol.

7 Ett dukat bord Ingen synfälts nedsättning
Partiella skotom med blindhet Hur hjärnan fyller i luckorna

8 Referens video clip

9 Ushers Syndrom: synfält 50

10 ICF handlar om situationer
Människor beskrivs inte med ICF Med ICF kan situationer beskrivas: Något som har med hälsa att göra måste ingå. Det centrala i situationerna är det människor gör/eller inte gör och det de deltar i/ eller inte deltar i. Dessa aktiviteter eller delaktighet påverkas av kroppsliga faktorer, faktorer i den fysiska och sociala omgivningen och faktorer kopplade till den människa/människor som beskrivningen gäller. 10

11 Internationell klassifikation av funktionstillstånd,
funktionshinder och hälsa (ICF) WHO 2001 sett som ett pussel K. Möller (2005)

12 Bertil, som har Usher av typ 2 och Bettan är ute på en kvällspromenad.
Det har börjat skymma. Bettan stannar till. Hon har fått syn på en fin blomma. Hon säger att det är en fin blomma. Det är livlig trafik på vägen så Bertil har svårt att höra vad hon säger. Han ser inte blomman utan missförstår Bettan och tror att hon vill följa med hem på lite vin.

13 Beskrivning med ICF termer
Kroppsfunktioner som har betydelse: Bertils hörselnedsättning är måttligt nedsatt. Nedsättningen av mörkerseendet är total. Nedsättningen av synfältet är svår. Aktivitet och delaktighet som har betydelse: Bertil har just nu total begränsning i att se och svår begränsning i att höra.

14 Omgivningsfaktorer som har betydelse: Ljuset är för svagt
Omgivningsfaktorer som har betydelse: Ljuset är för svagt. Trafiken är för bullrig.. Personliga faktorer: Bertil vet inte om att blomman finns och kan därför just nu, inte själv påverka situationen.

15 Exempel 2.3: Tips på åtgärder som kan underlätta för Bertil
Omgivningsfaktorer som Bettan kan göra: Bettan kan upprepa vad hon sa tydligt och nära Bertils öra. Hon kan ta Bertils hand, uppmärksamma på att hon vill något speciellt genom att varsamt leda den ner mot blomman. Samtidigt kan hon lysa på blomman med en ficklampa.

16 Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor Ger kostnadsfri information, rådgivning till landsting, kommuner mfl. Om grundläggande behov när personer har både synnedsättning och hörselnedsättning och om, bemötande som underlättar för personer med dövblindhet


Ladda ner ppt "Nationellt Kunskaps Center för Dövblind frågor Inspirationsdagar"

Liknande presentationer


Google-annonser