Humlans förskola öppnades någon gång på 70 talet. Fyra avdelningar som hette: Granen, Enen, Tallen och Kotten. Det har varit fritids, späd och syskon avdelningar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Lev bra på äldre dar Del 2 Uppföljande intervjuer.
Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.
Speldosan.
Elsa Beskow.
När Ella fick plaströr i öronen
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Äventyr i sjumilaskogen
Författare Josefin Berntsson År 2013
Sagan om den hungriga vargen
Sagan om Piffy.
Bildspel om konstnären
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
Ronja och Bojj på äventyr av Moa Eliasson och Marcus Mäkele.
Historien om Antiken i Grekland.
Inkludering av barn med hörselnedsättning i förskolan.
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
På en utflykt till havet ser vi att barnen visar ett stort intresse för vattnet, sanden och allt som går att upptäcka stranden. Det som väckte vårt intresse.
Cykeln.
Amerikanska revolutionen
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Patientenkät sommaren -13
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
Kamratstödjar konferens 5/ Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick.
Enligt dagens lagstiftare och byråkrater borde de av oss Som var barn på 50-talet, 60-talet och 70-talet inte ha överlevt.
Unga och arbetslöshet En sammanfattning av publikationer sedan 2003 Susanne Zander Utredare Ungdomsstyrelsen.
Soldater i trettioåriga kriget
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Mellankrigstiden.
Två år sen jag gjorde ett bildspel. Förra julen var jag i en process, då jag fick besked att jag inte skulle få ta över vandrarhemmet, vilket gjorde att.
GPS- sändare till barn!.
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Traktorer då och nu.
Nu har våren kommit till Pollux
Solros fyller 1 år. Här kommer Putte. Idag är det kalas, kalas, kalas!
Flexibla Lärmiljöer! ”Förskolan ska erbjuda en trygg, miljö som samtidigt utmanar och lockar till lek och aktivitet. Den ska inspirera barnen att utforska.
Jenny Nyström.
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Vecka 45 Experiment På måndagen kom Bibbi med en kasse. Vad kan det vara i den? Bibbi hade köpt en maskin som hette moster Hulda. Vad gör man med den ?
Fotoalbum med bilder från vårt lägenhet i Park Avenue, Peking 2011/2012.
Varje dag försvinner flera personer…
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Vilka berättelser berättas?
Mitt påsklov Mitt påsk lov. På mitt påsk lov så har min morbror bjudit några i släkten till en brasa och han hade samlat in massa skräp och träd och sånt.
Den magiska tråden. Jag har gjort en höst halsduk. Den skulle vara varannan varm färg och varannan kall färg. Jag har bytt färg flera gånger.
Himlen är blå Fåglarna flyger över skyn Sen kommer stjärnor.
Barn råd Ballongen 9 sep 2013 Nu är vi samlade för att ha barn råd: Dante, Felix Ugglan, Eric, Maja Björnen, Anton, Theodor Vargen och Elisabet Idag visar.
Varför nio träbitar? Barnens funderingar - Jag ska tänka - Tavlan (whiteboard) Tror ni den fastnar där, undrar Annika. Annika provar och den trillar ner.
Vecka 46. Nu har hösten kommit på allvar, vantar och mössor har kommit på. I dagarna delar vi ut vår ”jullapp” om ev. ledighet under julen och snart börjar.
Vattnet i växtriket Solrosfest på hela förskolan: Tidigt på våren delas solrosfröer ut till alla avdelningar. Varje avdelning, barn och vuxna, diskuterar.
Jul, jul strålande jul. Ja visst är det strålande. eller
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
DEN MAGISKA DÖRREN.
Den magiska dörren.
Skogsnibble förskola Skogsnibble förskola byggdes under Verksamheten startade upp i november samma år, då var förskolan fortfarande en byggarbetsplats.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
DU GAMLA, DU FRIA Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord, du tysta , du glädjerika sköna! Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord, din sol, din himmel, dina.
Fritidshemsutveckling - en kvalitetshöjning för alla?
Intensiv lammköttproduktion i kombination med extensiv naturvård
Yoghurtförpackning!.
Arkitektur.
London- Resan Dag:1 Idag när vi kom till flygplatsen gick vi och åt. När vi skulle checka in stängde de framför ögonen på oss och vägrade öppna, fast.
1800-talet.
Historia Här kommer en sammanfattning av industrialismen i Sverige på 1700 och 1800-talet. På 1700-talet började industrin växa upp i Europa. På 1860-talet.
Naturlandskap blir kulturlandskap
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Resultat: Under de två veckorna med schemalagda promenader har de utförts 10 dagar av 14. Välbefinnandekurvan hos de boende visar på en minskad oro och.
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
Presentationens avskrift:

Humlans förskola öppnades någon gång på 70 talet. Fyra avdelningar som hette: Granen, Enen, Tallen och Kotten. Det har varit fritids, späd och syskon avdelningar. Men med åren flyttades fritidsbarnen och så småningom 6 – åringarna över till skolans verksamhet. Då var barn behovet inte lika stort på förskolorna så 1997 stängdes Humlans förskola. Lokalerna användes då till barn som behövde extra hjälp i skolan och som samlingsplats för dagbarnvårdarna. November 2002 öppnades Humlan på nytt men nu med två avdelningar och i Januari öppnades ytterligare en. Namnen på avdelningarna behölls förutom kotten som nu mera är matsal.

Gårdens förändringar Utemiljön på förskolan har förändrats en hel del genom åren. Under -70 talet fanns det bärbuskar, fint grönt gräs och ett litet grönsaksland mm. Sedan stängdes förskolan och det fanns ingen som tog hand om gården. Det ända som möjligtvis hände var att alla bärbuskar försvann… var tog dem vägen?? När vi 2002 öppnade på nytt så var gården i dåligt skick. Buskar och träd såg bevuxna ut och gräsmattan gav snart vika – ingen jord så gräset kunde växa och frodas. Här behövdes till en förändring. Men var fanns alla pengar som vi behövde för att rusta upp utemiljön med?? Vi startade upp en gårdsgrupp med föräldrar och har under åren haft vårstädning tillsammans med barn och föräldrar. Idag kan man se stor förändring tack vara den hjälp som vi fått från dem. Idag har vi: kompost, trädgårdsland, blommor, hallonbuskar och vinbärsbuskar. Men var är det roliga utmanande lekarna för barnen??? Vi saknar fortfarande mycket som kan inspirera barnens utveckling. Nu hoppas vi på nya idéer som kan ge en mysig och fantasirik lek. Arbetet har även lett oss in på miljötänkande – vi blev nominerade till Grön flagg för ett år sen. ”Hipp hipp hurra vad vi är bra”

Ålder, barnantal och avdelningar Många tankar, diskussioner och idéer kring avdelningarna har vi haft under åren. Att arbeta med oss krävs nog flexibilitet för här är vi inte rädda att ta tag i saker. Som jag nämnt tidigare startade vi upp med tre avdelningar och då alla syskongrupper. Barnantalen ökades på och det blev ojämnt fördelat vad gäller små och stora barn. Vi bestämde oss för att ha en småbarnsavdelning och två grupper med lite större barn. Sen förändrades det igen och vi provade på att ha en femårsavdeling, en mellan och en småbarn. Men trycket på de små barnen var stort och vi var tvungna att tänka till igen. Då öppnade vi upp personal ytorna och tog viss del till barnen – en ny avdelning öppnades som fick heta Eken. Efter den förändringen blev det två småbarnsavdelingar, en 3 – 4 års avdelning och en 5 års avdelning. Men hör Å häpna vi behövde öppna ytterligare en avdelning hösten Snabbt och gjort här skulle det till en förändring igen. Humlan skolan fick avvara ett klassrum som under kort varsel skulle göras om till en femårs avdelning - Äpplet. Tänk vad mycket vi ska hinna med – ta hand om barnen, flytta och möblera om i lokalerna under sommaren så att femåringarna kunde flytta in på sin nya avdelning när hösten kom. För sen skulle ”nya ” barn skolas in på förskolan. I höstas hade vi tre småbarnsavdelningar, en års och en 5 årsavdelning.