Matakuten praktisk hem- och konsumentkunskap i årskurs sju.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Centrala innehåll och kunskapskrav
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Att bedöma elevers kunskaper i NO Anders Jönsson.
Hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
UNDERLAG FÖR BEDÖMNING AV APU ETT FÖRSTA FÖRSLAG.
Centrala innehåll och kunskapskrav
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Introduktion till filmen Klicka för att se filmen.
Historia/SO En resa bakåt i tiden med dagens verktyg.
Mål och betygskriterier
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
Pedagogisk dokumentation
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
Välkomna till föräldramöte för klass 4C
Centrala innehåll och kunskapskrav
Eller formativt lärande…
 Från idé till slutprodukt  100 gymnasiepoäng  Programmålen styr  Enskilt eller i grupp  Om projektarbetet på Elevportalen (under Aktiviteter)
Riktlinjer för medarbetarskap vid Karolinska Institutet
Möte beträffande kvalitetsgranskning
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Och bedömningen av laborationen Vad ska vi lära oss?
 Från idé till slutprodukt  100 gymnasiepoäng  Programmålen styr  Enskilt eller i grupp  Om projektarbetet på Elevportalen (under Aktiviteter)
Välkommen Önskar: Alexander, Angela, Birgitta, Fredrik, Kerstin och Troij.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Elevaktiva utvecklingssamtal
Läroplansträff fritidshem
Välkommen till Braås skola
Reseproduktion och försäljning
Utmaningar i arbetet med BfL
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Aktiviteter och upplevelser
Förskoleklassen Torpshammar
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Välkommen till Verksamhetstyrelsen i Sävast!
PA1201 Projektarbete 100 p.
Välkomna till Edboskolan
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Lektion 1 Vt-15 Vad vi gör idag?
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till, och leva sig in andra människors situation samt viljan att hjälpa andra.”
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Resultat av klassrumsbesök
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Rudboda skolas fritidshem och fritidsklubb
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Vårrullar Recept till lektion 3 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8.
Köttbullar sås och potatis Recept till lektion 2 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
Lektion 1 Mål med lektionen:
Styrd helpdesk Normer och Värden
Lära för livet!.
Lektionsplanering Hanna Sepp.
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
Vad innebär ett mål för lärande eller utveckling
Presentationens avskrift:

Matakuten praktisk hem- och konsumentkunskap i årskurs sju

Skolarbete Matakuten är en del av undervisningen i Hem- och konsumentkunskap Det betyder att arbetet i Matakuten: ska göras på lektionstid inte är frivilligt är underlag för omdöme i HK

PRAKTISKT ARBETE - Kunna planera, tillaga, arrangera och värdera måltider med hänsyn till ekonomi, hälsa, miljö, etiska och estetiska värden. Godkänd: Med viss handledning skall eleven kunna: 1. Utifrån ett givet recept, på ett hygieniskt sätt, laga en enkel måltid. 2. Använda de grundläggande matlagningsmetoderna och använda lämpliga redskap. 3. Kunna baka bröd med olika jäsmedel 4. Duka bordet, diska och göra rent efter sig på ett hygieniskt och miljövänligt sätt 5. Bidra till ett gott bordskick och god stämning kring matbordet. 6. Visa hänsyn, förståelse och hjälpsamhet då kamrater inte kan lika bra som andra. 7. Respektera andra kulturers mattraditioner. Väl Godkänd: För betyget krävs kriterierna för godkänd samt att eleven självständigt 1. Tar eget ansvar för arbetsplatsen under arbetets gång samt lämnar det i gott skick. 2. Arbetar rationellt. Mycket väl Godkänd: För betyget krävs kriterierna för väl godkänd samt att eleven att eleven förstår och tar egna initiativ genom att: 1. Ha kontroll över flera arbetsmoment samtidigt och använda tiden väl. 2. Klara oväntade situationer i arbetet

När? Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag 8.10-9.00 9.00-9.20 9.20-10.10 10.10-10.15 10.15- Lunch 12.10-13.00 13.00-13.05 13.05-13.55 Idrottsval 13.55-14.00 14.00-14.40 14.40-15.15 15.15-16.00 När?

Var? Lokal? Möbler? Utrustning? Inredning?

Hur? De strävansmål vi ska jobba mot är: – utvecklar tilltro till den egna förmågan att självständigt och tillsammans med andra utföra uppgifter i hushållet samt utvecklar ett reflekterande förhållningssätt till dessa, – praktiserar ett demokratiskt och jämställt förhållningssätt samt erfar och förstår dess betydelse för hushållets verksamheter och för relationer mellan människor, – utvecklar förståelse och ett bestående intresse för hur handlingar i hushållet samspelar med hälsa, ekonomi och miljö såväl lokalt som globalt, – utvecklar sin förmåga till kreativitet i hushållets verksamheter och sin förmåga att anpassa sina handlingar till olika situationer och föränderliga resurser.

Hur? Cafeteriavecka Indelade i cafeteriagrupper varje vecka. På cafeteriaveckan får man arbeta med cafeterian på lektionstid. Cafeteriagruppen har ansvar för driften av cafeterian. Ni ska bedöma ert eget arbete tillsammans med Icka och de övriga i gruppen.

Samarbete Tillsammans är vi starka Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk

Gruppindelningen är gjord efter strävansmål 1 och 2 samt uppnåendemål 7 i kursplanen.

Ni ska förstå och bli medvetna om att ni klarar av arbetet i cafeterian på egen hand och tillsammans med andra. S1 – utvecklar tilltro till den egna förmågan att självständigt och tillsammans med andra utföra uppgifter i hushållet samt utvecklar ett reflekterande förhållningssätt till dessa

Ni ska förstå och begripa varför: man ska respektera alla andra x x– tjejjer, killar, oliktänkande, invandrare m fl man ska rätta sig efter samt följa de beslut man x tagit gemensamt man ska samarbeta och sträva åt samma håll man ska stötta och hjälpa varandra S2 – praktiserar ett demokratiskt och jämställt förhållningssätt samt erfar och förstår dess betydelse för hushållets verksamheter och för relationer mellan människor

Genom arbetet i cafeterian ska ni visa att ni kan samarbeta med alla andra förstår hur könsroller påverkar arbetet i xxcafeterian inte delar upp arbetsuppgifterna efter x x könsroller U7 – kunna samarbeta med andra oavsett skillnader i fråga om exempelvis kön och etnicitet samt ha insikter i frågor som rör hushållsarbetets koppling till jämställdhet

Underlag för bedömning: Hur bra man samarbetar med de andra Hur skickligt och villigt man utför de olika arbetsuppgifterna Om man har förmåga att hålla rent och fräscht Hur man löser problem och utvecklar cafeteriaverksamheten Att man förstår skillnaden mellan ”nyttigt & onyttigt” Att man inser hur kost, social samvaro mm påverkar hälsa, ekonomi xxoch miljö på Vintergatan och på jordklotet.

Grupp 1 Grupp 6 Andersson Tove Eriksson Julia Ottosson David Jelbe D Ivar Nilsson R Love Pege Victor Larsson Anna Sundström Charlotte Grupp 2 Grupp 7 Bagge Sandra Gunnarsson Tove Ekh Mattias Larsson Anders Ångström Linnéa Persson Oskar Martinsson Hampus Olofsson Agnes Grupp 3 Grupp 8 Benachir-D Chahrazad Jansson Tuva-Maja Andersson Jonas Jonsson Linnéa Nyberg Carl Söderlund Jonas Zethelius Carolin Åkerlind Greta Eriksson Oscar Grupp 4 Bergström Lisa Estander Henrik Oscarsson Victor Wennberg Johanna Grupp 5 Engström Ellinor Hillbom Alexander Larsson Aron Söderberg Lisa