Tove Jansson. Om… 9 aug 1941 i Helsingfors – 27 juni 2001 Författare & konstnär Mest känd för Mumintrollen Illustrationen i bl.a. Tolkiens Bilbo & i Lewis.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Svenska trubadurer Trubadur: Kan översättas: den som hittar på.
Advertisements

Elsa Beskow.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Fågelryttaren Författare Adam Blade

Bildspel om konstnären
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
Ett fel på kvinnor.
Referat En sammanfattning.
Livets Söndag - en dag i glädje inför och i värnande om livet
Gör egna smycken av naturens skatter
Pronomen.
REVOLUTIONERNAS ÅR 1848 OCH DAS KAPITAL
Vincent Van Gogh.
Frågesport.
Alla har inneboende.
Jenny Nyström.
Yoga för dig Av Josephine Selander I Yoga för dig visar Josephine Selander och Peter Ljungsberg på olika vägar till hälsa med hjälp av yoga. Programmen.
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
BILD 1-20 Idag Varför ska barn komma till tals? Kaffe Vad behövs? (Vilka förutsättningar?) Hur kan det gå till? Barnperspektiv och barnets eget.
Bilder från rapporten: Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten 2008/2009 Annika Nordstrand utredare folkhälsa Norrbottens läns landsting
Veronica Maggio Veronica Maggio.
Sagor, myter, legender & sägner
Romantiken 1760 – 1840.
Unicef. 1 Hjälpa barn att överleva och växa Vaccin mot dödliga sjukdomar, hälsovård, rent vatten, toaletter, mm. Redan i mammas mage finns de på plats.
Elevhälsovården Rikskonferens 14 sept 2009
Ta ställning och handla!
Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats
Marianne Fredriksson
ATT BLI EN EXPERTLÄSARE.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
C. S. Lewis.
CHRISTOPHER MAURICE BROWN Chris Brown. BAKGRUND  Christopher ”Chris” är född 5 maj 1989  Chris är uppvuxen i Tappahannock, Virginia  Son till Joyce.
FOLKSAGA.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Vill du bli författare? Skrivande och läsande hör ihop. Om du vill bli en bra författare är det bra att läsa många böcker och många olika författare. Man.
Sveriges första kvinnliga nobelpristagare
Nederländerna Jamileh Adawi Lärare: Kicki Svensson Klass 5B
Malala Yousafzai.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Identitet Vad formar oss till oss?.
Georgia Totto O'Keeffe
Upplysningen Daniel Defoe
Utveckla skrivandet.
Lorem Ipsum, andra fristående delen i romansviten om skuld, försoning och återhätmning. Vi följer karaktärerna från ”Ingmar Bergman kände aldrig skuld”.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Skapande skola Kyrkskolan. Pengarna som tilldelats Kyrkskolan har använts till författarbesök. År 1-3 har haft besök av Helena Bross vid två.
Renässansen WILLIAM SHAKESPEARE MACBETHMYTEN LEONARDO DA VINCI
Av: Linus, Clara och Agnes!
Av Wilma. Renen kan bli upp till 2 m och 10 cm. Svansen kan bli upp till 20cm. När renen är vuxen är mankhöjden ungefär 1m och 40 cm. Hanen kan väga upp.
Sal Ami. Hennes religion Troende muslim men icke utövande Bär inte slöja Ser sig själv som feminist Har brutit kontakten med sin familj Låter sin dotter.
Veckans fördjupning handlar om en känd barnbok som görs om i en serietidning. Kan du gissa vilken bok det är? Lös rebusen för att få en ledtråd.
Tidsord När du skriver tidsord ska du tänka på om det du berättar är i dåtid, nutid eller framtid. Tänk på vilket tempus du ska använda. Du använder tidsord.
Biografi Född 1967 alltså 46 år idag Svensk författare Fokuserar mest på att skriva ungdomsböcker, men även barnböcker och dikter.
En Stund låg jag och funderade över om det kanske vore bättre att bli en äventyrare än att bli berömd. Slutligen beslöt jag mig för att bli en berömd.
Finland.
Västra Europa Kommer du ihåg några av de länder som ligger i västra Europa? Slå upp sidan i Atlasen.
Finland (Suomi) Av:Sebastian.
Västra Europa Kommer du ihåg några av de länder som ligger i västra Europa? Slå upp sidan i Atlasen.
Tolkien och fantasins världar
Den mångsidige ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY [1900–1944] var en fransk författare, pilot, matematiker, uppfinnare och diplomat. I dag mest berömd (känd, ryktbar) för sin sista bok, [Le Petit Prince, 1943], vilken också innehåller hans egna illustrationer. Lil
Några ord från författaren När jag fick frågan om jag kunde tänka mig att skriva en till lättläst bok bestämde jag mig för att skriva en lättsam och rolig.
Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats
Folksagan i 2000-talets Sverige
Dag Justin Vilket intryck får du av En? Justin? Rhiannon?
Presentationens avskrift:

Tove Jansson

Om… 9 aug 1941 i Helsingfors – 27 juni 2001 Författare & konstnär Mest känd för Mumintrollen Illustrationen i bl.a. Tolkiens Bilbo & i Lewis Alice i underlandet

Uppväxt & liv Växte upp i ett konstnärshem där samtliga i familjen blev någon form av konstnär. Tillbringade vintrarna i en ateljé och somrarna på Blidö i Sthlms skärgård. Studerade teckning vid konstfack i Sthlm. Reste runt i Europa och bosatte sig sedan hemma i Finland. Protesterade mot nazi- Tyskland i bl.a. tecknade serien Garm. Skrev både för barn och vuxna

Muminberättelserna Sagobetonad fantasivärld Utpräglade personligheter Teman: strävar efter att finna mening, konstnärliga skapandets vedermödor & hotande katastrofer. Karaktärerna i Mumin har ofta blivit inspirerade av någon i Janssons närhet.

Det osynliga barnet - novellsamling 9 korta berättelser och den 7:e boken om Mumin. Utkom 1962

Berättelsen om det osynliga barnet Handlar om en flicka som har så dåligt självförtroende att hon blivit osynlig. Muminmammans kärlek och omsorg får henne att synas igen.