Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats"— Presentationens avskrift:

1 Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats
Satsdelar Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats

2 Predikat Förkortas: p Predikatet är alltid ett verb. Det talar om vad som sker eller vad någon gör. Ställ frågan: Vad händer? för att hitta predikatet. Någon…., Något….. Exempel: Pojken studerar. p Maskinen fungerar. ? Jag har skickat många brev till dig. I förra månaden reste han till Amerika. Min kusin har en stuga vid havet.

3 Subjekt Förkortas: s Subjektet är en person eller sak, som utför någonting i en mening (sats). För att lättare se vad som är subjekt, ställer man frågan: Vem eller vad är det som gör någonting? Har man redan tagit ut predikatet använder man sig av det i frågan. Exempel Pojken studerar s p Maskinen fungerar s p ? Pojken köpte mycket godis Varför gick flickorna hem? Jag tror att familjen bor i centrum.

4 Ackusativobjekt (direkt objekt)
Förkortas: ao Ett ackusativobjekt berörs direkt av predikatet- handlingen. Bilda en fråga av subjektet och predikatet. Svaret blir ackusativobjektet. Börja frågan med Vad? Vad studerar pojken? Vad köper jag? Exempel: Pojken studerar latin. s p ao Jag köper en tidning. s p ao ? Mannen köpte en bukett blommor. Boken gav hon till Lena. På morgonen äter barnen frukost.

5 Dativobjekt (indirekt objekt)
Förkortas do Dativobjektet är oftast ett substantiv eller pronomen. Ställ frågan: Åt vem? För vem? Till vem? Exempel: Damen ger barnet en karamell. s p do ao ? Brevbäraren gav honom brevet. Hon ritar en teckning åt flickan. Jag lånar er gärna boken.

6 Huvudsats Du känner igen en huvudsats på att den oftast kan stå ensam och bilda en mening. Sätt in inte: I en huvudsats hamnar ordet inte till höger om första verbet. Höger= Huvudsats. Exempel: Biblioteket stänger klockan 19 på tisdagar. Bisats En bisats kan däremot inte ensam bilda en mening. Den måste föregås eller följas av en huvudsats. Du ”hör” att någonting fattas. I en bisats hamnar inte till vänster om det första verbet. Exempel: Om jag inte minns fel. Sammansatt mening En sammansatt mening består av en huvudsats och en bisats. Biblioteket stänger klockan 19 på tisdagar, om jag inte minns fel. hv bs Om jag inte minns fel, stänger biblioteket klockan 19 på tisdagar. bs hv

7 Sisådäringa! Nu skall din snälla lärare ge dig några övningsuppgifter så att du kan nöta, stöta och blöta in vad som är: Predikat Subjekt Ackusativobjekt Dativobjekt Huvudsats Bisats Lycka till!

8 Övningar -


Ladda ner ppt "Subjekt, predikat, objekt Huvudsats, bisats"

Liknande presentationer


Google-annonser