Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Golv, väggar, tak. fönster och en dörr

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Golv, väggar, tak. fönster och en dörr"— Presentationens avskrift:

1 Golv, väggar, tak. fönster och en dörr
När vi bygger ett hus kan vi tala om olika funktioner. Vi måste välja byggmaterial efter vilken funktion det ska ha. Det är inte så praktiskt att använda glas till golv eller väggar i söderläge. På samma sätt är det när vi bygger meningar. Materialen som vi gick igenom i förra dokumentet används efter vilken funktion de har i satsen. Funktionerna är lika många som vid husbygget.

2 Subjektet är aktivt. Det måste då innebära att det materialet måste definiera någon, något eller några. Det kan vara ett substantiv eller ett pronomen eller t o m en infinitivform av ett verb.

3 Predikatet beskriver aktiviteten och består alltid av materialet verb
Predikatet beskriver aktiviteten och består alltid av materialet verb. Det är enkelt

4 Objektet är passivt, det som får ta konsekvenserna av subjektets aktivitet. Samma definition som subjektet när det gäller val av material. En bisats inledd med den underordnande konjunktionen, att, är också objekt. Med dessa tre funktioner kan vi bygga enkla meningar:

5 Familjen bygger ett garage.
Subjekt Predikat Objekt

6 Subjekt Predikat Objekt
Marianne målar en mur. Subjekt Predikat Objekt

7 Morfar kapar reglar. Subjekt Predikat Objekt

8 Naturligtvis blir ingen glad i längden av sådana här meningar
Naturligtvis blir ingen glad i längden av sådana här meningar. Vi undrar givetvis vilken familj det är, vilken Marianne och vems morfar, och vadå för garage, vilka reglar och varför målar Marianne muren, sitter hon i fängelse, och när händer alltihop etc. Vi går vidare med husbygget i minne. Golv, tre väggar och ett tak blir väl en busskur ungefär.

9 All information om subjektet och om objektet kallas attribut
Den glada familjen, som bor i Backhult, bygger ett stort garage av trä. attribut attributsbisats attribut attribut

10 Vi skrattar gott åt fästmannen som fick bo i en byrålåda!
Man kan säga att attributet är en garnering av subjektet eller objektet och det måste alltid stå i direktkontakt med sitt huvudord, antingen före eller efter. Speciellt vanligt är det att man sätter en relativsats, som oftast är ett attribut, tokigt, och då blir det som följer: Hon fick en ring av sin fästman. som hon förvarade i byrålådan. Vi skrattar gott åt fästmannen som fick bo i en byrålåda!

11 Vår lärare Marianne, som gillar utomhusarbete, målar en
Attribut Subjekt Attributsbisats Predikat nybyggd lecamur, som ska skydda blommorna. Attribut Objekt Atrributsbisats Morfar, som kallas så av alla, kapar nya fina reglar, som Subjekt Attributsbisats Predikat Attr. Attr. Objekt ska bli takstolar. Attributsbisats

12 Vi har satt fönster på vårt hus och nu återstår bara dörrar.
Vi vill veta var, när, hur, varför, hur mycket, hur ofta, och hur länge aktiviteterna håller på. Den funktionen kallas adverbial Vi kan använda ett adverb eller ett adjektiv + t eller en preposition + ett substantiv när vi skapar ett adverbial. Vi kan även använda en bisats, inledd med någon av de underordnande konjunktionerna.

13 Familjen bygger ett garage i år eftersom de köpt ny bil
adverbial (tid) adverbialsbisats (orsak) Marianne målade muren noggrant förra sommaren, adverbial (sätt) adverbial (tid) för att den inte skulle spricka. adverbialsbisats (orsak) Morfar kapade reglarna, innan han spikade ihop dem. adverbialsbisats (tid)

14 Så var garaget klart. Med denna analogi klarar du att förstå den grammatik du behöver för att kunna uttrycka dig bra skriftligt på svenska.


Ladda ner ppt "Golv, väggar, tak. fönster och en dörr"

Liknande presentationer


Google-annonser