Läkemedelsdagen Fungerar din läkemedelsbehandling? 19.3.2015.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Känn ditt läkemedel Med sikte på att den egna medicineringen lyckas Föredragshållarens namn.
Advertisements

Äldreomsorg på distans Högskolan på Åland
Utgångspunkter/Genombrott
Passar din mediciner ihop?
Bli expert på läkemedel
Bakgrund och syfte Krav i patientsäkerhetslagen:
Känn ditt läkemedel En sund och trygg användning av egenvårdsläkemedel
Utvärdering av samverkansprojektet Linköping City •Syftade till att utvärdera samarbetet mellan Linköpings kommun, Cityföreningen och Cityfastighetsägarna.
Energibranschens ryktesstrategi Milka Kortet, Finsk Energiindustri rf.
Webbkollen hemma Följ upp förbättringsåtgärder för att säkra en trygg utskrivning Intervjustödet Webbkollen hemma kan användas vid uppföljning av åtgärder.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Norrbottens läns landsting
KPR Anna-Lena Möllstam Gruppchef Sociala kvalitetsenheten.
Handi i Centrum – ett samverkansprojekt mellan
Ragnhild Tunehag, distriktsläkare, Vårdcentralen Nygatan
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Läkemedel i eget boende
Behov av habilitering och rehabilitering
Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör
Känn ditt läkemedel Fungerar din läkemedelbehandling?
Tillsammans för världens säkraste vård
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
SOSFS 2012:9 Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Föreskrifter är bindande regler.
Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Greppa livet – projektet och erfarenhetsexperter Projektarbetare Marika Johansson.
Läkemedelsdagen En sund och trygg användning av egenvårdsläkemedel
Uppdraget - juni 2007 Uppdraget är att utarbeta en strategi och efterföljande handlingsplan för området äldre och läkemedel i regionen.
Vården i siffror Tekniska bilder 2015.
Rehabiliteringsmedicin Jönköping. Agenda Presentation Uppdraget RMPG Senaste minnesanteckningar 2009 Årsrapport 2010 Hur arbetar vi fortsättningsvis?
Presentation februari 2015
VAD TÄNKER FINLÄNDARNA OM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSTJÄNSTERNA SERVICE OCH DESS FRAMTID?
VG Primärvård Dialogforum 5 december Frågor att ta upp: HSU- seminarium Träff med politiker Granskningar Akutmottagningar Aktuellt från VG PV-kontoret:
Samarbetsaktörer & projekt Länets alla 12 kommuner Från ord till handling Energibalanser Energi- effektiviserings- strategier Klimat- och energistrategier.
FSSF:s kongress i Åbo Märta Marjamäki Kårkulla samkommun  En riksomfattande, en regional & en lokal serviceproducent  Producerar service.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Om HSA och HSA-ansvarigs roll
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Läkemedelsdagen Ordning på läkemedelslistan!
Kunskapsstyrning Region Kronoberg - Att alltid ge patienten bästa möjliga vård baserad på bästa tillgängliga kunskap.
Hälso- och sjukvårdssystemet i Finland Servicekedja: sköter om individen från vaggan till graven Vilka hälso- och sjukvårdstjänster har du utnyttjat?
Learnwell Oy VÅRDSVENSKA PROJEKTPRESENTATION. VÅRDSVENSKA – Svenska för hälsovårdspersonal Vårdsvenska är en språkinlärningsresurs.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Känn dina läkemedel Ordning på läkemedelslistan
Känn dina läkemedel Ordning på läkemedelslistan
Använder vi oss av Fysisk aktivitet på Recept? Carin Molin, sjukgymnast, PatientForum UMAS Ulrika Björck, sjukgymnast, Endokrinologiska kliniken UMAS.
Att få hypertonipatienter med högt BMI att gå ned i vikt.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Läkemedelsdagen 2017 Vem vet din medicinering? - Temat är utnyttjande av aktuella medicineringsuppgifter
Den nationell läkemedelslista – så ser förstudien ut
5 När är det dags att uppsöka läkare?
Fysioterapeuterna Västerbotten
Tillsammans främjar vi en rationell läkemedels-behandling
Preliminär Verksamhetsplan 2017
Ny källa – DHPC Direct Healthcare Professional Communication
. Förbättrad hälsa genom ökad förståelse hos arbetsledare Att hitta en samverkansmodell Sammanfattning Att arbetsledarna som deltagit i.
Läkemedelsgenomgångar primärvården
COSMIC läkemedelsmodul
I läkemedelskunskapens hjärta. På apoteket.
Känn dina läkemedel – riksomfattande Läkemedelsdagen
Läkemedelsdagen 2018 Tema rationell läkemedelsbehandling År 2018 ordnas Läkemedelsdagen som en del av en omfattande kommunikationskampanj för genomförandeprogrammet.
EVO-träff 8/ Inför Lungmånaden.
LÄR-UT Bättre läkemedelsanvändning för äldre
Känn dina läkemedel – riksomfattande Läkemedelsdagen
Syfte för samverkan inom Vård och omsorgscollege Södra Norrland
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
SPF, PRO, Apoteket Farmaci
Passar dina mediciner ihop Om Elektroniskt expertstöd (EES)
Året som gått Näringslivs- och destinationsutveckling
Föreningsprogrammets förslag till åtgärder
Presentationens avskrift:

Läkemedelsdagen Fungerar din läkemedelsbehandling?

 Läkemedelsdagen är en riksomfattande gemensam temadag som är avsedd för såväl läkemedelsanvändare som hälso- och sjukvårdspersonal.  Den genomförs i form av lokala evenemang  Dagen arrangeras den 19 mars 2015 under temat: ”Fungerar din läkemedelsbehandling?”  Huvudbudskap: ”Känn dina läkemedel” Vad är Läkemedelsdagen?

Aktivera läkemedelsanvändare att:  känna igen och följa upp önskade effekter av läkemedelsbehandlingar, exempelvis symtomen försvinner eller handlingsförmågan blir bättre.  känna igen och följa upp eventuella biverkningar och interaktioner av läkemedelsbehandlingar eller andra problem. Målet för Läkemedelsdagen Läkemedelsanvändare (1/3)

Aktivera läkemedelsanvändare att:  upprätthålla en uppdaterad läkemedelslista (inkl. egenvårdsläkemedel, kosttillskott och vacciner)  berätta för de vårdansvariga om effekterna av sina läkemedelsbehandlingar och misstänkta medicineringsproblem Målet för Läkemedelsdagen Läkemedelsanvändare (2/3)

Aktivera läkemedelsanvändare att:  fråga och aktivt söka information om sin läkemedelsbehandling från tillförlitliga informationskällor  gå på ändamålsenliga kontroller som deras läkemedelsbehandling kräver (t.ex. läkarbesök, uppföljningsmätningar)  genomföra uppföljning av läkemedelsbehandlingar på eget initiativ i samarbete med vårdansvariga Målet för Läkemedelsdagen Läkemedelsanvändare (3/3)

Öka det nationella och regionala interprofessionella samarbetet genom att:  uppmuntra till interprofessionellt samarbete till exempel mellan den offentliga primärhälsovården, socialvården, specialsjukvården, den privata hälso- och sjukvården, apoteken och patientorganisationerna i uppföljningen av läkemedelsbehandlingar  uppmuntra organisationerna inom hälso- och sjukvården att skapa gemensamma rutiner för uppföljning av hur framgångsrika läkemedelsbehandlingarna är  uppmuntra organisationerna inom hälso- och sjukvården att skapa gemensamma rutiner för att åtgärda problem som observerats i samband med uppföljningen av läkemedelsbehandlingarna Målet för Läkemedelsdagen Hälso- och sjukvårdspersonal (1/3)

Uppmuntra hälso- och sjukvårdspersonalen att aktivt:  fråga av läkemedelsanvändarna hur väl målen med läkemedelsbehandlingarna har uppnåtts:  Verkar läkemedlet på önskat sätt?  På vilket sätt har patienten tagit medicinen?  Har det förekommit problem med medicineringen?  När har läkemedelsanvändaren senast varit på uppföljningsbesök hos läkare eller skötare och när har uppföljningsmätningar gjorts (av hälso- och sjukvårdspersonal eller av patienten själv)? Målet för Läkemedelsdagen Hälso- och sjukvårdspersonal (2/3)

Uppmuntra hälso- och sjukvårdspersonalen att aktivt:  säkerställa att alla läkemedel som används (inklusive egenvårdsläkemedel, kosttillskott och vacciner) är uppdaterade i läkemedelslistan och i vård- och tjänsteplanen i syfte att säkerställa en trygg läkemedelsbehandling och underlätta uppföljningen  uppmuntra läkemedelsanvändarna att berätta om hur framgångsrik deras kroniska, men även kortvariga, läkemedelsbehandlingar har varit. Målet för Läkemedelsdagen Hälso- och sjukvårdspersonal (3/3)

Ökad kännedom om:  vikten av uppföljning av läkemedelsbehandlingar  den egna yrkeskårens roll i detta arbete samt  om existerande metoder och verktyg för uppföljning av läkemedelsbehandlingar som en del av utbildningen inom de olika sektorerna i branschen Målet för Läkemedelsdagen Hälso- och sjukvårdsstuderande

Deltagande i det nationella och regionala interprofessionella samarbetet:  uppmuntra att delta i interprofessionellt samarbete tillsammans med till exempel den offentliga primärhälsovården, socialvården och specialsjukvården, den privata hälso- och sjukvården och apoteken  uppmuntra till att delta i arrangerandet av Läkemedelsdagen i lokala evenemang och informera om dagen Målet för Läkemedelsdagen Organisationer

Nätverkande mellan anställda inom hälso- och sjukvården för patientens bästa  Evenemang till exempel på apotek och hälsovårdscentraler samt vid utbildningsenheterna inom social- och hälsovårdsbranschen  Föreläsningar till allmänheten Under dagen

Läkemedelsdagen arrangeras av Myndigheterna  Social- och hälsovårdsministeriet  Fimea, FPA, THL, Valvira Universiteten  Helsingfors universitet  Östra Finlands universitet Fackorganisationer och vetenskapliga föreningar  Finlands Apotekareförbund  Finlands Farmaciförbund rf.  Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer  Finlands Läkarförbund  Finska Läkarföreningen Duodecim  Finlands Provisorförening rf  Finlands sjukskötarförbund rf.  Tehy rf. Apoteken  Apotekareförbundets medlemsapotek  Östra Finlands universitets apotek  Universitetsapoteket Sjukhusen och sjukhusapoteken  Helsingfors stad, Haartmans joursjukhus  HNS-Apoteket  Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, Tammerfors universitetssjukhus (TYKS) apotek  Kuopio universitetssjukhus (KYS) apotek

Läkemedelsdagen arrangeras av Studentorganisationer  Suomen Farmasian Opiskelijajärjestöt (Farmacistuderande i Finland)  Finlands Medicinarförbund rf  Suomen Hammaslääketieteen Opiskelijain Liitto ry (Förbundet för odontologiestuderande i Finland)  Tehyn opiskelijayhdistys ry (Tehy:s studerandeförening)  Sjukskötarförbundets studerandemedlemmar Organisationer  Finlands Patientförbund rf.  SOSTE Finlands social och hälsa rf.  Diabetesförbundet i Finland rf.  Finlands Hjärtförbund rf.  Andningsförbundet rf.  Allergi- och Astmaförbundet  Konsumentförbundet Läkemedelsföretagens intressebevakningsorganisationer  Läkemedelsindustrin rf  den finska föreningen för generiska läkemedel Rinnakkaislääketeollisuus ry Bolag som producerar läkemedelsinformation  Lääketietokeskus Oy  Kansallinen lääkeinformaatiokeskus Klik Oy  Pro dosis Oy Övriga  Kommunförbundet  Potku-projektet  Det nationella utvecklingsprogrammet för social- och hälsovården Kaste i Östra och Mellersta Finland  Kaste-programmet i Södra Finland