Tycker du att Kiruna kommun ska bedriva näringsverksamhet på konkurrensutsatta marknader, dvs konkurrera med det privata näringslivet? Kenneth StålnackeAvstår.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Köp från eget bolag Upphandlingsstödsdagen 8 november 2013.
Syfte och upplägg Syftet med undersökningen är att få information om svenskarnas kunskap och inställning till samarbete mellan våra grannländer utifrån.
Väljarnas syn på välfärden Utmaningar, möjligheter, konfliktområden
Samhällskunskap B Moment: Samhällets ekonomi Oskar Walther
1. Varför finns det pengar?
Socialdepartementet Äldreomsorgen får gott betyg Nöjdhet för omsorg i särskilda boenden i riket 2008, 2010, 2011 Källa: Socialstyrelsen, Nationella brukarundersökningen.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Samhällsekonomi 2.
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Tycker du att Kommunen/kommunala bolag ska tillhandahålla näringslokaler? Kenneth Stålnacke Avstår från att svaraI dagsläget är det bra att vi satsar i.
PRUTA INTE MED DIG SJÄLV!
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Tio handfasta argument
Servicekunskap Lektion 1 s 7-14
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
FMN, MAJ BRA ATT VETA OM Budgivning vid försäljning av fastigheter, tomträtter och bostadsrätter som förmedlas av fastighetsmäklare Vid köp av fastighet,
Tycker du att det är viktigt att kommunala verksamheter läggs ut på entreprenad? Kenneth StålnackeAvstår från att svaraBra balans idag. Lars TörnmanNejTycker.
Alternativa driftformer vid fritidsanläggningar i Motala kommun
Tycker du att kommunen ska engagera sig i näringslivsutveckling? Kenneth StålnackeJa Lars TörnmanJaAlla skall väl hjälpas åt. Roger SuupJa Kommunen har.
Tycker du att Kiruna kommun ska hjälpa till med att lösa den akuta bristen på bostäder för inflyttade arbetare/tjänstemän och studenter? Kenneth Stålnacke.
 Eftersom Nikolas är humanist och Edina muslim kommer dom inte ha ett ’’vanligt’’ religiöst bröllop och måste tänka på vissa grejer innan dom ingår äktenskapet.
Beskriva den kommunala markanvisningsprocessen
Förmedlarnas utmaningar med de nya reglerna 27 augusti Charlotta Carlberg.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
E.ONs syn på prisförändringsprövning Hearing om förslag på åtgärder för utvecklade fjärrvärme- marknader till nytta för kunder och restvärmeleverantörer.
IT-kompetens Svenska & Engelska. IT-kompetens Svenska & Engelska.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Tycker du att Svenskt Näringslivs ranking är en viktig indikator för kommunens näringslivsarbete? Kenneth StålnackeAvstår från att svarVi vill klättra.
Samhällsekonomi Del 1.
Föräldrar i Lerums Kommun FILK Bildades våren 2010.
Upphandling av stöd till bredband
Samhällets ekonomi.
Konkurrensutsättning – vilka möjligheter finns det?
Tycker du att nuvarande Kirunas Centrum ska utvecklas? Kenneth StålnackeJa Lars TörnmanJaDärför renoverar vi Badhuset och Piffar upp Gallerian. Roger SuupJa.
Privat pensionssparande
Privat pensionssparande. Spara själv? Ska det verkligen behövas?
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014 Kerstin Angberg-Morgården, 11 juni 2014 Energisamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.
Tycker du att en handläggningstid på 5 månader är rimlig då det gäller ett komplett bygglovsärende som ligger inom detaljplanelagt område? Kenneth Stålnacke.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
Novus Opinion Allmänheten om vinster i välfärden 21 maj 2010 David Ahlin.
Hur gör man en debattartikel?
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014 Stödboende Södermalm stadsdel.
Samhällsekonomi It´s all about the money!
Göran Hellmalm SKL. Jagar hungriga vargar bäst? Behov Resurser Tid.
Vill du att Kiruna kommun inför en tjänstegaranti med utlovade handläggningstider för tjänster som företagen/allmänhet efterfrågar? Kenneth StålnackeJa.
Spara kvittot! När du handlar en vara av ett företag/butik har du alltid rätt att få ett kvitto. Erbjuder ett företag/butik inte ut kvitto riskerar man.
Tycker du att sametingets parlamentsbyggnad ska byggas i Kiruna? Kenneth StålnackeJa Lars TörnmanJaVi har avsatt tomtområde vi Folkhögskolan/Matojärvi.
Känner du till Företagarna Kirunas checklista för näringslivsutveckling? Kenneth StålnackeJa Lars TörnmanNej Roger SuupJaI viss mån. Elisabeth Person HolmdénNejNej.
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
BILD 1 1. Frågeställningar - underlag för diskussion med offentliga myndigheter Hur ser arbetskraftsförsörjningen ut i er kommun under de närmaste 20 åren?
MAKTLEKAR.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING DALARNAS LÄN UPPFÖLJNING AV REGIONALA DIGITALA AGENDOR September 2015.
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
Jag summerar 1. Hur ska det gå för Christina? 2 Åldersstruktur – 18 år 65 + år.
Konsumenträtt Kap. 8.
Kommunledningskontoret Myter och legender inom upphandling.
Välfärdens finansiering 1. Hur ska det gå för Christina? 2.
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Vårdföretagarna Medlemsundersökning December 2007.
Relationen mellan fristående skolor och kommunen – grundskola, grundsärskola, förskoleklass och fritidshem.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Presentationens avskrift:

Tycker du att Kiruna kommun ska bedriva näringsverksamhet på konkurrensutsatta marknader, dvs konkurrera med det privata näringslivet? Kenneth StålnackeAvstår från att svara I så liten omfattning som möjligt, vi finns på de marknader vi behöver. Lars TörnmanNej Däremot ser jag inget fel ifall vi exempelvis i vår primära verksamhet som skolan har egna skolskjutsar ifall de är väsentligt billigare än extern. Roger SuupJa Frågan är svår att besvara därför att vi lägger in så mycket olika saker i orden. Det har exempelvis varit en ständig diskussion om skolskjutsar. Kommunen har skyldighet att anordna dessa och det finns kommuner som allt i egen regi och andra som helt har lagt ut det. På mindre orter kan det vara en monopolliknande situation och då kan priset bli ovanligt högt om en extern part tar hand om det. I Kiruna har vi haft sådana exempel och genom att ha en mindre del (gissningsvis % i egen regi) har vi sparat miljontals kronor för våra kommunmedborgare och skattebetalare. Vi förtroendevalda ska hushålla med kommunens skattepengar och det har vi levt upp till. Elisabeth Person HolmdénJa Under förutsättning att kommunen i likhet med företagen är effektiva eller sysselsätter de som inte kan ”får jobb pga hcp”. Arne KaatiAvstår från att svara Ann Kristin NilssonNej Gunvor KaatiJa Anna Lena LöfbomJa Agneta BjörnströmJaOm det gynnar skattebetalarna i kommunen ekonomiskt eller på annat sätt. Roland HolmdénJa May LehtoJa Louise Fjällborg AnderssonJa

Gunnar SelbergNej Absolut INTE med ett undantag, bostäder. Det finns privata aktörer på bostadsmarknaden men där måste kommunen trots detta agera om inte de privata aktörerna kan tillgodose behovet av bostäder. Annica HenelundNej Rune LansNej Jan Åke TiensuuNej Barbro JohanssonNej Roger AitomäkiNej Svante HenelundNejAbsolut inte. Jag tycker att kommunala bolag skall konkurrensutsättas. Anne Kotavuopio JatkoNejAbsolut inte! Hans-Olof UtsiNej Alf JosefssonNej Bengt JernelöfNej Bert JohanssonNej Hans HultqvistNej

Anders HultbroNej Det finns lägen då det ibland kan vara nödvändigt. Viktigt att det sker på lika villkor de gånger som det händer. Vera TapaniJaI vissa delar. Birgitta PounoNej Peter SchermanNejMen om det inte finns några andra alternativ så kan det vara en möjlighet. Kalle HollströmNej Mirja NivaNej Grazyna HangasNej Ingvar DagfjällAvstår från att svara Lennart TöyräNej Ylva SarriNej Else-Maj BlindNej Laila HettaNej Ruth ThylinAvstår från att svara

Timo VilgatsNej I grunden tycker jag inte att offentlig sektor ska konkurrera med privata näringslivet, men det finns undantag och det är när marknaden inte fungerar fullt ut och något företag har fått en monopolliknande situation, och därmed har priserna öka så mycket så det är inte rimligt att skattebetalarna betalar ett överpris för tjänster som kommunen är i behov av. Kommunen ska inte heller subventionera företag. Per NilssonNej Jag anser att kommunala skattemedel ej skall användas till annat än det som de tagits in för. Naturligtvis innebär detta inte att, om någon får för sig att starta upp någon verksamhet som ligger inom det kommunala kompetensområdet, så skulle kommunen vara tvungen att avsluta sin verksamhet. Henry EmmothNejEn kommun får icke göra detta Leila KouvurantaAvstår från att svara Både jag och nej. Sysselsätta arbetshandikappade och funktionshindrade i någon verksamhet som kanske konkurrerar med det privata näringslivet är ok. Gunnar isbergNej Hans SwedellNej Stefan SydbergJaNej, det snedvrider marknaden. Irma RinneNej Kerstin EdfastNej

Dick VånsjöNej Laila NiiaNej Arne EsbergNejIngen lek med skattemedel. Mattias GerströmNej Bo EkNejDet anser jag vara olämpligt. Gert HeidenbergNej Ragnhild SvonniNej Nej, inte generellt. För verksamheter/tjänster som kommunen måste erbjuda ska det bästa och billigaste alternativet väljas. Det kan ibland innebära att det bästa är att bedriva det i egen regi och ibland att upphandla det. Men alla kostnader och konsekvenser måste granskas noga innan vi väljer alternativ. Håkan EnokssonNej

Elias LundbergJa Jag är för en blandekonomi och menar på att det alltid måste finnas en offentlig sektor inom exempelvis äldrevården som fungerar mycket bra i Kiruna därför finns det inget behov för en privat aktör här, sjukhuset bör däremot upprustas men det betyder inte att man ska behöva välja mellan en dyr privat försäkring och en offentlig utan det ska vara lika oavsett vart man än vänder sig. Så vida det inte skapas orättvisor och bidrar till klassamhället. Knegarkampanjen Liselott WikholmNejSom princip nej. Sten StridsmanJa På många områden har kommunkoncernen privata aktörer ofta i kombination med egen regiverksamhet ex.vis snöröjning. Uppföljningar görs kontinuerligt för att kolla kostnadseffektiviten och kvaliteten. Uppföljningar visar att egenregiverksamhet jämfört med entreprenörer visar att kommunkoncernens egenregiverksamhet är billigare och har bra kvalitet. Viktigt också att ha en del egenregiverksamhet för att pressa och jämföra priser med entreprenörer annars kan kostnaderna på sikt skena iväg. Speciellt vid högkonjunktur och överhettning som Kiruna har befunnit en lägre tid. Ylva ErikssonNej Siv HolmaNej Principiellt ska kommunen inte bedriva näringsverksamhet på konkurrensutsatta marknader men det blir allt svårare att dra gränsen. Jag vill ha en välfärd (skola, vård, omsorg) utan privata vinstintressen.