1 Mål och betyg. Samhällets målsättning och lärarens målsättning.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Skola och arbetsliv i samverkan
- en positiv och realistisk självbild
Den nya skollagen.
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Bedömning och betygsättning av studenters läranderesultat
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Betyg gymnasiet Denna bild skall användas som 1:a bild/välkomstbild vid varje seminarie-start. I rubriken anges namnet på seminariet I underrubriken anges.
Betyg i årskurser där man ej haft undervisning i ett ämne
Den svenska förskolan.
Nytt från Skolverket skolverket.se/yrkesutbildning.
Redskap för rättvis och likvärdig bedömning
MALMÖ HÖGSKOLA Seminarium kring kvalitetsgranskning av examensarbeten.
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Provbetyg – Slutbetyg Likvärdig bedömning? En statistisk analys av sambandet mellan nationella prov och slutbetyg i grundskolan,
Kön, genus och jämställdhet Lokal pedagogisk planering Sh åk 9
Kyrkskolans fritidshem
Joakim Feldt & Eva-Lena Arefäll
SET Social Emotionell Träning
Planering.
Syftet med en personlig handlingsplan
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Hej och välkomna!.
Lokal Pedagogisk Planering
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS” Karim Daho Januari 2007.
UPPDRAGET kompetensutveckling av lärare en multimediadator till deltagande lärare e-postadresser till alla lärare och elever förbättra tillgängligheten.
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
för att synliggöra fritidshemspedagogiken?
Den individuella utvecklingsplanen
Skyldigheter och rättigheter i skolan
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Kvisthamraskolan Norrtälje F-6 skola ca. 260 elever
- Introduktion av införande av Lgr 11
Mall för alignmentmatris
Värdegrunden Copyright Niklas Josefsson.
Lärandemål Program Dialogerna 1& Presentation av dialog Lunch dialog dialog.
Krav på förändringar Utifrån –samhället –näringslivet Inifrån –egna krav på förändringar –nya läroplaner –nya avtal Skola 2000 Mattsson konsulter AB.
Läroplansträff Välkomna!.
Entreprenörskap Initiativ Problemlösning Samarbetsförmåga Handling
Agneta Kristensson
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Välkomna till Edboskolan
Bör staten styra skolan?
Lars Kaggskolan Prioriterade områden
Uppföljning och utvärdering
1 Att vara gymnasielärare. Min skiss om ”egna förväntningar på läraryrket”.
Skriftliga omdömen och kommentarbanker
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till, och leva sig in andra människors situation samt viljan att hjälpa andra.”
Rörelse och konstruktion
1 Inför den skolförlagda utbildningen. ”Den nya gymnasieskolan i ljuset av en reform”
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Kurs: Lärarskap I för Gymnasielärare Seminarium Nr 1 V Presentation och samtal i grupp. Utbildningsplanen är klart formulerad med tydliga.
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Nämndplan 2015.
Arbetet i Munkedal Vad har vi gjort? Arbete med betyg och bedömningsfrågor i samarbete med V8- kommunerna. ”Röda tråden”-träffar terminsvis, sv – ma –
Begreppet undervisning Utbildning: Den verksamhet inom vilken undervisning sker utifrån bestämda mål Undervisning: Sådana målstyrda processer som under.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
Målens betydelse i formativt ledarskap. Upplägg Formativt ledarskap Förskolans uppdrag Styrdokument Analysera mål.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Begreppet undervisning
Ta del av riktlinjerna här
Presentationens avskrift:

1 Mål och betyg. Samhällets målsättning och lärarens målsättning.

2 Samhällets målsättning är att tillhandahålla en likvärdig skola för alla där barnet har rätt till stöd för att klara utbildningen.

3 Undervisningen skall ge kunskaper, erfarenheter och färdigheter som eleverna har nytta av hela livet och vara till hjälp vid fortsatt lärande vid högre utbildning inom skolväsendet.

4 Eleven skall också tränas att på egen hand kunna inhämta kompletterande kunskaper längre fram i livet samt inom arbetslivet.

5 Undervisningen skall också ”öppna dörrarna” till högre studier och vara en grund för att eleven skall klara av dessa högre studier.

6 Samhällets målsättning är också att förmedla och förankra demokratiska värderingar och förhållningssätt till medmänniskor enligt vårt kristna kulturarv. Människors rättigheter, skyldigheter och ansvar skall poängteras.

7 Läraren skall genom sitt egna uppträdande vara en förebild för eleven och agera som ett föredöme och visa och förankra ovanstående förhållningssätt och kulturarvs ideer.

8 Läraren skall träna eleverna att aktivt deltaga i diskussioner och ideutbyte så att de kan deltaga i och kritiskt granska den demokratiska debatten samt kunna framföra sina egna synsätt och ideer.

9 Många goda ideer till tekniska innovationer har haft sin grogrund vänner emellan på ex.vis en Puben i England just genom det öppna förhållningssättet till ett gott och öppet diskussionsklimat. Här växte ideerna om konstruktion av en av de första persondatorerna fram vid öppna och frispråkliga samtal och diskussioner. Det var den sedemera framgångsrika modellen Commondore 64.

10 Betyg Betyg-sättning kan ske först efter utvärdering av hur arbetet fortlöper eller har slutförts. Att sätta betyg på en elevs arbete kan vara en mycket grannlaga uppgift. Betyg-sättning sker också på olika grunder beroende på om betyget avser väldigt konkret mätbara arbeten eller ej.

11 En räkneuppgift ger ju antingen rätt eller fel svar. Att skriva en berättelse kan bara vara mer eller mindre bra(ej helt fel eller helt rätt). Att skriva ett datorprogram kan utföras så att det blir mer eller mindre effektivt för datorn att processa. Att betygsätta ”Tyst kunskap” där eleven visar mer eller mindre känsla för en uppgift kan vara väldigt svårt.

12 Betyg kan numera sättas ”individuellt” efter elevens framsteg under året. Hänsyn behöver inte tagas för att få ett totalt resultat för klassen/gruppen enligt normalfördelningskurvan.

13 Eleverna behöver inte längre ”skydda” sina egna kunskaper. I stället kan de hjälpa varandra till framgång i sina studier, utan att den hjälpande för den skull riskerar att få ett förhållande-vis sämre resultat inom klassen/gruppen.

14 Texter: Följande finns på internet under Skolverket, Nyhetsbrev 1999:14, Betygsystemet i den nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet (1994), Läroplaner för det obligatoriska skolväsendet och de frivilliga skolformerna LpO 94, Lpf94. (Finns även under Seminarium 2, Texter:, i min textsamling ) Skolverket, SKOLFS 2001:15 från den 9juli, Allmänna råd för bedömning och betygsättning. Berry Larsson