Genomförandeplan för utbildning i bemötande av hot och våld.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Arbetsmiljö Vad är det?.
Direktiv 2010/32/EU EU-direktiv om förebyggande av stick-och skärskador inom hälso-och sjukvården Ramavtal som ingåtts av arbetsmarknadens parter. Nationellt.
Överenskommelse om psykisk ohälsa 2013
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Exempel utifrån ett antal målområden
Att samverka i arbetsmiljöarbete
Avtalet mellan staten och SKL 2013 • Båda spänner över socialtjänstens olika verksamhetsområden • Inom båda områdena är hanteringen av standardiserad och.
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Riskbedömning vid ändring i verksamheten
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
Systematiskt arbetsmiljöarbete för god psykosocial arbetsmiljö
På arbetsplatsen Hot och Våld.
Vinster med förebyggande företagshälsovård
Distriktet i Stockholm
Landstingsplan Landstinget i Kalmar län.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Vanliga fel vid riskbedömning
Länets kommuner i samverkan
Patientsäkerhetsronder
Informationsväg Försäkringskassan – Vården
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
Ansvar för Länsstyrelsen I samband med allvarliga händelser  vara en sammanhållande funktion  verka för att en samlad regional lägesbild sammanställs.
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Att främja närvaro – för alla elevers rätt till utbildning.
Jakobsgårdskolan ansvar - kunskap - självkänsla - framtid Lokal arbetsplan Prioriterade mål under året! Pedagogik i klassrummet För att uppnå.
Föräldramöte Ht
Medicinsk stab Patientsäkerhet
Arbetsmiljölagen Våld och hot Statligt anställda
Mål- och resultatstyrning
Steg 3 – Mötet RUTINER FÖR VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas
Arbetsmiljöverkets vision
Tillsammans för världens säkraste vård
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
Samordningsförbundet
Omkring personer i Sverige kommer få cancer i år. Runt sig har de många nära som också blir berörda. Varje dag med misstanke eller insikt om att.
AFS 2001:1 Om kunskaper och kompetens Chefer och arbetsledande personal har avgörande betydelse för att arbetsförhållandena skall vara tillfredsställande.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014 Stödboende Södermalm stadsdel.
Skolsamverkansgrupp ABE Förändringar efter projektet ”Utveckla KTHs samverkanssystem”
Riskgranskning av organisatoriska förändringar
Steg 4 - Mötet FÖLJA UPP OCH UTVÄRDERA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Vinster med förebyggande företagshälsovård
Arbetsmiljöverkets erfarenheter
AFS 2001:1 Systematisk Arbetsmiljöarbete, SAM
Elevprestationer Ledarskap Mental Fysisk Hälsa Social Trygghet Trivsel Sova Äta Röra sig Föräldrarengagemang Acki Wästlund FMS grundare och metodutvecklare.
Arbetsmiljöverkets inspektion av skolor i Kristianstads kommun 2015
AFS 2015:4 Ny föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö Minska den arbetsrelaterade ohälsan.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.
Hälsa- och arbetsmiljö PU 17 februari Agenda Aktuellt om sjukfrånvaro Guide Hälsa och Arbetsmiljö Information om AFS 2015: 4 om organisatorisk och.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön 1§ Dessa föreskrifter gäller arbete där det kan finnas risk för våld eller hot om våld. Risken för att utsättas.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Samverkan.
Psykosocial arbetsmiljö: bilolycka
Arbetsmiljö.
Kännetecknande för det goda arbetet
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Riskbedömning vid förändring i verksamheten
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet Mall där allt underlag finns i denna presentation Datum 2018-XX-XX.
Systematiskt hälso- och arbetsmiljöarbete (SHAM)
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Ledningens genomgång: Informationssäkerhet mall kortversion – underlag i annat underlag Datum 2018-XX-XX.
Vårt första IA-år – Utfall och analys.
Presentationens avskrift:

Genomförandeplan för utbildning i bemötande av hot och våld. 2017-04-07

Bakgrund Medarbetareundersökningen 2010 visade på att ett stort antal verksamheter angav en hög utsatthet för hot och våld Frågeställning: ” Har du personligen det senaste året blivit utsatt för hot eller våld i ditt arbete” svarar 22 % Ja, vilket motsvarar cirka 1100 anställda Fördelad på ex. : - Psykiatri 89 %. - Akutmottagningen 71 % - Ortopeden 62 % 2017-04-07

Inom säkerhetsavdelningen genomfördes under 2011 kontinuerliga riskbedömningar och riskanalyser inom kärnverksamheten. I resultatet efter genomförda riskanalyser utifrån ett säkerhetsperspektiv anger personalen att den mest prioriterade åtgärden för att trygga en säker arbetsmiljö är en utbildning i bemötande av hot- och våld. 2017-04-07

Bergen modellen Metoden bygger i grunden på en modell som utvecklats i Norge på universitetssjukhuset i Bergen. Metoden bygger på ett dynamiskt förhållningsätt, mindre på muskler och mer på bemötande och kunskaper om vad som kan utveckla aggressivitet både hos mig själv och hos de som besöker de olika vårdinrättningarna. Modellen är inriktad på förebyggande arbete i vardagen med syfte att bygga goda relationer mellan patienter och personal. Samtidigt omfattar också modellen tydliga riktlinjer för hur personalen ska agera i samband med hot och våldshändelser. 2017-04-07

Blekingemodellen Utbildningen vänder sig till samtliga medarbetare inom Landstinget Blekinge. Modellen innebär att man utbildar egna utbildare inom verksamheten. Utbildarna arbetar i par och utbildar all personal inom berörd verksamhet. 2017-04-07

Syftet med utbildningen Syftet med utbildningen är att ge våra medarbetare en samlad utbildning och en aktuell gemensam kunskapsbas så att alla på bästa sätt kan bidra till en trygg och säker vård för såväl patienter som medarbetare. Utbildningsprogrammet syftar till att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö och att minimera risken för våldshändelser samt antalet arbetsskador och sjukfrånvaro. Syftet med utbildningen 2017-04-07

Mål att patienter, besökare och medarbetare ska känna sig trygga och säkra i vården hos oss att varje människa som besöker våra verksamheter blir bemött med respekt och värdighet 2017-04-07

att påbörja en pilotutbildning inom de mest utsatta verksamheterna att utbilda utbildare inom den egna organisationen som sedan utbildar den övriga personalen. Utbildningslängd för utbildare. Förslag 2+2+1 dagar att utbilda övrig personal. Förslag 2+2 dagar eller 4 halvdagar Målsättning för år 2013 2017-04-07

Identifierade samverkande parter eller andra huvudmän Landstinget Blekinge avser att inbjuda länets kommuner för en gemensam samverkan kring en utbildning i bemötande av hot och våld Landstinget kommer att inleda ett samarbete med kommunerna i Blekinge. Målet är att skapa ett gemensamt kvalificerat stöd för utbildning i bemötande av hot och våld Identifierade samverkande parter eller andra huvudmän 2017-04-07

Arbetsgivaren ska utreda risker för hot och våld i arbetsmiljön samt vidta de åtgärder som föranleds av detta. Arbetet ska ordnas så att risk för våld eller hot om våld så långt som möjligt förebyggs. Det ska finnas särskilda säkerhetsrutiner som är kända av alla arbetstagare. Dessa ska hållas aktuella. Arbetstagare ska ha tillräcklig utbildning och instruktioner för att kunna utföra arbetet på ett betryggande sätt. Där risken för hot och våld är återkommande ska arbetstagare ha tillgång till särskild handledning. Lokaler ska utformas och utrustas så att hot och våld förebyggs. Arbetstagare ska kunna kalla på snabb hjälp. Larm ska finnas. Funktionskontroller och larmövningar ska genomföras regelbundet Vid påtaglig risk för våld eller hot om våld får arbetsuppgift ej utföras som ensamarbete. Tillbud ska utredas och dokumenteras, åtgärder ska vidtagas. Arbetstagare har rätt till hjälp och stöd för att förebygga psykiska och fysiska skador efter incidenter. Arbetarskyddsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om åtgärder mot våld och hot om våld i arbetsmiljön (AFS 1993:2) 2017-04-07

Finansiering av landstingsomfattande utbildning i bemötande av Hot och Våld 2012 Etapp 1 Behovsinventering och kartläggning Starta arbetsgrupp (mötesagenda) Kunskapsinventering i samarbete med arbetsgruppen Framtagande av kursplan Utbildningsmaterial Studiebesök Möte och genomgång med representanter för ”Bergen modellen” Samverkan med kommunerna och andra närliggande projekt Etapp 2 Möten med huvudansvarig för ”Bergen modellen” i Stockholm. Studiebesök inom de verksamheter som använder Bergen modellen Upphandling av förläsare Utbildning av utbildningssamordnare Handledningsarvode Information till ledningsgrupperna inom berörda verksamheter inom landstinget och kommunerna Möte med kommunerna informera om utbildningen och inhämta synpunkter inför pilotverksamheten Informationsmöte riktad mot chefstjänstemän och politiker anordnas Informationsträffar för berörd personal i kommuner och landsting arrangeras Informationsmaterial Totalt beräknas kostnaden för 2012 uppgå till 185 000 kr.

2013 Inför 2014 Föreläsningsarvode och tid för filmning Utbildning av 30 utbildare. Kostnad för ersättare, sju heldagar Pilotgrupp med cirka hundra anställda. Kostnad ersättare fyra halvdagar (Utvärdering och uppföljning av pilotverksamheten) Totalt beräknas kostnaden för 2013 uppgå till 1 126 783 tkr. Inför 2014 Ska utbildningen vara obligatorisk för landstingsanställda? Ekonomi och resurser?

Kalkyl 2012 och 2013 2012 Nationell undersökning, vad finns i landet? 20 000 Träff med representanter från Bergen 30 000 Studiebesök Anna Björkdahl Stockholm 20 000 Kontakter och upphandling av föreläsare 30 000 Utbildning av utbildningssamordnare 30 000 Handledning av utbildningssamordnare 15 000 Möte med regional arbetsgrupp Information till ledningsgrupp, verksamheter i landsting och kommuner 15 000 Information till politiker och chefstjänstemän 15 000 Informationsmöten till berörd personal i landsting och kommun 10 000 Summa 2012 185 000 2013 Föreläsare i ämnesområden inkl filmning 210 000 30 personer som utbildas till utbildare från verksamheten/vikarie 469 572 Pilotgrupp (100 personer) anställda/vikarie 447 211 Summa 2013 1 126 783 Summa 2012 och 2013 1 311 783

Teoretiska och praktiska avsnitt Professionellt förhållningssätt Förebygga våld och hotsituationer Rutiner och hantering av situationer med hot och våld Kommunikation, kroppsspråk och det goda samtalet Etik och bemötande Vad kan orsaka konflikter? Hantera olika konfliktsituationer Beteendemönster Miljön Handledning 2017-04-07

Teoretiska och praktiska avsnitt forts. Handlingsplaner Riskanalyser Riskbedömningar Lagstiftning Skyddstekniker Teknik och larm Ansvar och roller Uppföljning Vårdkulturella skillnader Teoretiska och praktiska avsnitt forts. 2017-04-07