Känn ditt läkemedel Fungerar din läkemedelbehandling? 19.3.2015.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ett gott liv i ett livskraftigt län
Advertisements

Hitta ett preventivmedel som passar just Dig!
Övergång från Apodos till Pascal 11 juni 2012
Elektroniskt expert-stöd, EES Kundfall
Läkemedelssymboler i Cosmic
Janusfönster i TakeCare
Känn ditt läkemedel Med sikte på att den egna medicineringen lyckas Föredragshållarens namn.
Äldreknappen Ny tjänst, i beslutsstödet Janusfönster
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1990
Passar din mediciner ihop?
Känn ditt läkemedel En sund och trygg användning av egenvårdsläkemedel
Användning av skyddsutrustning
December 2012 Förskrivnings- processen. 2 Bedöma behov av insatser Bedömning av hjälpmedelsbehov är en del av en habiliterings-, rehabiliterings- och.
Vad innebär val av vårdenhet?
Videokonsultation med medborgare
Sjukvårdsrådgivningen SVR AB Det nya informationsflödet
God Kharma! Detta är en kort men trevlig läsning. Njut! Det här är vad Dalai Lama har att säga inför Allt tar bara några få sekunder att läsa och.
modell för bättre kommunikation mellan vårdpersonal
Nikotinläkemedel Receptfria läkemedel. Undantag Nicorette nässpray som är receptbelagt. Säljes på apotek och i livsmedelshandel. För önskad effekt är det.
Webbanmälan till högskolestudier vt 2015
Klok filosofi … ?.
Vanliga fel vid riskbedömning
Att hålla en presentation
Klok filosofi.
Ragnhild Tunehag, distriktsläkare, Vårdcentralen Nygatan
DEL V VAR FÅR MAN HJÄLP MED PLANERING AV EKONOMIN?
En vanlig vardag rymmer många farliga situationer
Läkemedelsdagen Fungerar din läkemedelsbehandling?
SOSFS 2012:9 Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Föreskrifter är bindande regler.
Leker ditt barn?. Har ditt barn svårt att leka, delta i skolarbetet eller klara andra dagliga aktiviteter? En arbetsterapeut kan hjälpa barnet att vara.
Diagnos och delaktighet
Läkemedelsdagen En sund och trygg användning av egenvårdsläkemedel
Källkritik ID1A 25/ Svenska.
Annika Hultén Vem skriver vad till vem och i vilket syfte? Några källkritiska tips när du använder nätet.
Agentskap
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Säker vård och omsorg – en prioriterad fråga
BjH 8 mars BjH 8 mars
Rätt läkemedel till rätt patient vid rätt tillfälle !
Handelsbankens Internet- och Mobiltjänster
Läkemedelsförteckningen
Patientens läkemedelsinformation Projektet Stockholms läns landsting samarbetar med Region Skåne och Västra Götalands regionen för att ta fram ett stöd.
Vi arbetar aktivt med patientsäkerhet i hälso- och sjukvården inom Landstinget i Jönköpings län Bland annat genom satsningen Säker vård – alla gånger.
Hur du tar hand om din kunskap
Läkemedelsförteckningen
ProAgria 2015 Medicinering av djur i ekoproduktion
Socialpsykologi.
Självutveckling Modul 6 PROJECT NO – UK/13/LLP-LdV/TOI-624.
Sjukdomar och besvär.
Barn och stress.
Farliga situationer och hur man känner igen dem. 1.VID VAPENHANTERING vapnets skick patroner vapnet är obekant för användaren.
Vaccination mot influensa
Läkemedelsdagen Ordning på läkemedelslistan!
Uppdaterad Elektroniskt expertstöd – EES Kundfall.
FASS FArmacevtiska Specialiteter I Sverige. Sista utgåvan i pappersformat är 2015 (50:e upplagan) Fass-boken 2015 trycks i två volymer och beräknas uppta.
Känn dina läkemedel Ordning på läkemedelslistan
Känn dina läkemedel Ordning på läkemedelslistan
Vad är 1177 Vårdguiden?.
Läkemedelsdagen 2017 Vem vet din medicinering? - Temat är utnyttjande av aktuella medicineringsuppgifter
Tillsammans främjar vi en rationell läkemedels-behandling
Ny källa – DHPC Direct Healthcare Professional Communication
COSMIC läkemedelsmodul
Känn dina läkemedel – riksomfattande Läkemedelsdagen
Läkemedelsdagen 2018 Tema rationell läkemedelsbehandling År 2018 ordnas Läkemedelsdagen som en del av en omfattande kommunikationskampanj för genomförandeprogrammet.
Vad alla kan få, men ingen vill ha…
Känn dina läkemedel – riksomfattande Läkemedelsdagen
SPF, PRO, Apoteket Farmaci
Vad är 1177 Vårdguiden?.
Antibiotika.
Presentationens avskrift:

Känn ditt läkemedel Fungerar din läkemedelbehandling?

Delområden inom fungerande läkemedelsbehandling Effektiv Säker Ändamålsenlig Ekonomisk

Känn till läkemedelsbehandlingens roll som en del av behandlingen av din sjukdom Känn till vilka läkemedel du använder Känn till följande om varje läkemedel som du använder  För vilket ändamål används läkemedlet?  Hur länge ska du fortsätta att använda läkemedlet? Uppdatera dessa uppgifter i läkemedelslistan  Ha alltid med dig aktuell information om de läkemedel som du använder, inklusive egenvårdsläkemedel, naturläkemedel, kosttillskott och vacciner. Använd och förvara dina läkemedel enligt anvisningarna Känn din medicinering

Det här ska du känna till om din läkemedelsbehandling  Hur följs effekterna av läkemedelsbehandlingen upp?  Vad är målet med läkemedelsbehandlingen (t.ex. tillfrisknande från sjukdom, symtomen försvinner eller handlingsförmågan förbättras)  Kan du själv observera effekten?  Är det nödvändigt att följa upp effekten av läkemedlet till exempel genom laboratorieprover?  Hur snabbt är läkemedlet avsett att börja verka?  När ska du kontakta en läkare om läkemedlet inte börjar verka? Berätta ome effekterna av läkemedlet till den behandlande läkaren Känn igen och följ upp effekterna av din läkemedelsbehandling

Det här ska du känna till om din läkemedelsbehandling  Ger läkemedlet upphov till övergående biverkningar i början av användningen?  Vilka biverkningar är sådana att du omedelbart ska ta kontakt med den behandlande läkaren  Kan du själv göra något för att förebygga eller lindra biverkningarna? Känn igen och följ upp biverkningar eller interaktioner av läkemedelsbehandling eller övriga problem (1/2)

Det här ska du känna till om din läkemedelsbehandling  Kan det nya läkemedlet användas tillsammans med andra läkemedel?  Lämpar sig egenvårdsläkemedlet att användas tillsammans med dina övriga läkemedel och för dina sjukdomar och är det rätt val för dina symtom? Berätta för den behandlande läkare eller på apoteket om biverkningarna och övriga problem som läkemedlet orsakar dig. Känn igen och följ upp biverkningar eller interaktioner av läkemedelsbehandling eller övriga problem (2/2)

Du kan själv inverka på uppnåendet av målen för din läkemedelsbehandling och på hur stor nytta du har av läkemedlet och på vilket sätt du kan förebygga olägenheter som är möjliga att förhindra!  När du besöker en läkare eller ett apotek kan du begära om en helhetsgranskning av dina läkemedel och att ditt läkemedelskort kontrolleras och uppdateras vid behov  Gå regelbundet till överenskomna kontroller Var aktiv – fråga ett proffs

Anvisningar finns på bipacksedeln.  Bipacksedlarna hittar du även på webben  Fimeas läkemedelssöktjänst (på finska)  Lääkeinfo.fi  Lääkeohje.fi Från telefontjänster, exempelvis  Universitetsapotekets Läkemedelsrådgivning och kundtjänst tfn , alla dagar kl. 7–24  Tjänsten teratologisk information (användning av läkemedel under graviditeten) tfn , vardagar klo 9–12  Giftinformationscentralen (misstankar om läkemedelsförgiftningar) tfn , öppen 24 h/dygn Var hittar du information om läkemedlen? (1/2)

Internet  Terveyskirjasto.fi  Patientversionerna av rekommendationerna God medicinsk praxis  Apteekki.fi  Kodin lääkeopas (Hemmets läkemedelsguide, på finska)  Information om läkemedelsersättningar och databasen läkemedelssökning Kela.fi  Patientorganisationernas webbplatser etc. Kom ihåg att all information på internet inte är tillförlitlig.  Du kan bedöma läkemedelsinformationens tillförlitlighet med hjälp av DARTS-checklistan ( mation ) mation  I hälsobiblioteket hittar du den till läkemedelsanvändare riktade länksamlingen Lääketietoa verkossa (läkemedelsinformation på webben) om bra källor för läkemedelsinformation (mata in ordet ”lääketieto” i sökrutan) Var hittar du information om läkemedlen? (2/2)