Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Webbanmälan till högskolestudier vt 2015

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Webbanmälan till högskolestudier vt 2015"— Presentationens avskrift:

1 Webbanmälan till högskolestudier vt 2015
Uppdaterad aug 2014 Webbanmälan till högskolestudier vt 2015 Material för studie- och yrkesvägledare

2 Sista anmälningsdag är 15 oktober
Du gör din webbanmälan på Antagning.se. Från den 15 september 2014 kan du söka fram och anmäla dig till de utbildningar du är intresserad av. Du som har sekretessmarkerade uppgifter ska använda en speciell blankett som finns på antagning.se Fram till sista anmälningsdag kan du ändra dina val. Vill du ändra dig EFTER sista anmälningsdag, kan du göra en sen anmälan till de utbildningar som har en välj-knapp. Det går också bra att stryka utbildningar som du inte längre vill ha med i anmälan.

3 Skapa ett användarkonto på Antagning.se
För att kunna göra en webbanmälan måste du först skapa ett konto på Antagning.se. Användarnamn = ditt personnummer. Du väljer själv lösenord för kontot. Skapa konto-rubriken ligger uppe i högra hörnet på sajten Lösenordet ska inte förväxlas med aktiveringskoden som skickas hem till den sökandes folkbokföringsadress. Se nästa bild.

4 Skriv in koden du får med posten
För att du ska kunna se uppgifterna på Mina sidor måste du först visa ”att du är du” genom att skriva in den aktiveringskod som vi skickar till din folkbokföringsadress efter att du skapat ditt konto. Koden ska bara användas en gång. När du bekräftat din identitet genom att skriva in den på Antagning.se, behöver du inte använda den igen. VIKTIGT: Du MÅSTE ha skrivit in aktiveringskoden för att kunna se och svara på antagningsbeskedet. Folkbokföringsadressen = där du är skriven, alltså den adress som finns i skattemyndighetens register.

5 Mina sidor innehåller dina uppgifter
När du skrivit in aktiveringskoden kan du: se vilka meriter som registrerats (betyg och provresultat) följa och ändra i anmälan ändra i den personliga profilen kontrollera att uppgifterna stämmer läsa och svara på antagningsbesked Ser du att någonting inte stämmer, hör av dig till Antagningsservice.

6 Komplettera senast 1 december
Alla handlingar (= papper) skickar du till: Antagningsservice STRÖMSUND Skicka inga original och skicka inget i onödan: Om din skola är ansluten till betygsdatabasen behöver du inte skicka in någon betygskopia av gymnasieexamen. Med kompletteringar menar man såna handlingar/dokument/papper som du inte har kunnat skicka in tidigare. Kan vara betygshandlingar, intyg från arbetsgivare mm. SKICKA bara vidimerade kopior: Skicka inga original. Se till att någon intygar att kopian stämmer med originalet genom att skriva namn och telefonnummer på kopian Vidimerad kopia: Be någon intyga att kopian stämmer med originalet. Det gör personen genom att sätta sin namnteckning, namnförtydligande och telefonnumer på kopian Skicka inget i onödan: om din gymnasieskola levererar betyg till den nationella betygsdatabasen, behöver du inte skicka in betyget.

7 Kontrollera dina uppgifter under okt – nov
Du kommer att få en påminnelse till din mejladress om att gå in på Mina sidor och kontrollera att de uppgifter som registrerats i ditt namn stämmer Ta kontakt med Antagningsservice om du upptäcker att något är fel Om det inte är något som stämmer, hör av dig till Antagningsservice. Du kan ringa eller mejla.

8 Antagningsbesked 10 december
Kring den 10 december publiceras ”antagningsbesked med svarskrav”. I antagningsbeskedet ser du om du är antagen eller reservplacerad - struken för att du inte var behörig till utbildningen Struken för att du inte var behörig, betyder att du inte var behörig till just den utbildningen, att du inte hade rätt förkunskaper. Du kanske var behörig, men glömt att skicka in betyget?

9 Svara senast 19 december För att inte förlora din studieplats eller reservplats måste du tacka ja till den eller de platser du erbjudits. Du måste också tacka nej till de platser du inte vill ha. Du som svarar på webben får en bekräftelse både på sajten och via e-post på att du svarat. Spara den. Den viktigaste bilden! Får du ingen bekräftelse har du inte skickat dina svar.

10 Andra antagningsbeskedet 2 januari
I början av 2015 är det dags för det andra antagningsbeskedet som också kallas ”slutgiltigt antagningsbesked”. Du behöver inte svara på det här antagningsbeskedet, men var noga med att läsa igenom de instruktioner som universitetet eller högskolan ger där.

11 Reservantagning När flera sökande tackat nej till sina utbildningsplatser antar man istället reserver till de lediga platserna. Universiteten och högskolorna sköter själva sin reservantagning. Universiteten och högskolorna kallar reserver i turordning. Se gärna till att skriva in ditt mobilnummer i Min profil så har de större chans att få tag på dig

12 Sen anmälan och sena alternativ
Om du missat sista anmälningsdag kan det finnas möjlighet att göra en sen anmälan till program, kurser och kurser inom program. Alla utbildningar som är öppna för anmälan på Antagning.se har en välj-knapp. Om du redan gjort en anmälan i tid, kan du lägga till sena utbildningsalternativ efter sista anmälningsdag. Vissa utbildningar kan fortfarande ha lediga platser kvar vid terminsstart. De utbildningar som är märkta med en välj-knapp är öppna för anmälan, oavsett tidpunkt.

13 Terminsstart Du som är antagen får information om upprop och terminsstart från det universitet eller den högskola som du har antagits till. Du måste registrera dig vid universitetet eller högskolan innan du kan börja studera. Informationen kommer oftast som brev, men kan också skickas som mejl. Tänk därför på att uppdatera din mejladress om du bytt sedan du anmälde dig. Terminsavgiften till studentkåren är numera frivillig.

14 Kontakta Antagningsservice
Om du har frågor om din anmälan kan du skicka ett mejl till oss via e-postformuläret på Antagning.se eller ringa Vi svarar 9-16, måndag till fredag. Alla kompletteringar du till: Antagningsservice Strömsund Klicka på länken till Antagning.se för att visa: För e-postmeddelanden finns olika rubriker. Om du vet vad du vill ha svar på, se till att välja rätt rubrik, så får du snabbare svar.

15 Kom ihåg Att du kan anmäla dig till max 20 olika utbildningar – kurser och program blandat Att ordna dina utbildningsalternativ. Det du helst vill komma in på sätter du högst upp i din anmälan. Att bara skicka in det som behövs! Om din gymnasieskola levererar betyg till den nationella betygsdatabasen behöver du inte skicka någon kopia av examensbeviset. Att svara på antagningsbeskedet i tid. Sista anmälningsdag är 15 april, men man behöver inte vänta till det datumet med att anmäla sig. Den som vet vad han eller hon vill söka kan alltså anmäla sig redan tidigt under anmälningsperioden.

16 Här har du allt du behöver
Under rubriken Hur du anmäler dig och håller koll på Antagning.se kan du läsa mer Lycka till!


Ladda ner ppt "Webbanmälan till högskolestudier vt 2015"

Liknande presentationer


Google-annonser