Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hitta ett preventivmedel som passar just Dig!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hitta ett preventivmedel som passar just Dig!"— Presentationens avskrift:

1 Hitta ett preventivmedel som passar just Dig!

2 Så fungerar tjejer! På preventivmedel.nu kan du läsa om
Menscykeln Ägglossning Flytningar PMS Hormoner Du som är ung har lättare att bli gravid och kan ha oregelbundna ägglossningar. Därför är det extra viktigt för dig att ha ett bra skydd mot graviditet.

3 Vilka preventivmedel finns idag?
P-piller P-piller utan östrogen Minipiller P-ring P-stav P-plåster Hormonspiral Kopparspiral P-spruta Kondom Pessar

4 På kan du läsa mer utförligt om de olika alternativen och vad som skiljer dem åt.

5 Ta reda på alternativen innan du bestämmer dig
Preventivmedlet som du använder ska inte bara skydda dig mot oönskad graviditet, det ska även passa din livsstil, personlighet och kropp. Det som funkar för din kompis kanske inte funkar för dig. Vilken sort passar dig? Fråga! Testa! Byt om du inte är nöjd!

6 Kontakta din barnmorska eller gynekolog och be att få prova något annat om du inte mår bra eller inte trivs med ditt preventivmedel. Chansen är stor att det finns ett annat preventivmedel som passar dig bättre.

7 Tips för att inte glömma sitt preventivmedel
Rutin Välj en preventivmetod som passar dig 1 gång per dag, 1 gång per månad eller byte efter 3-5 år Påminnelse via mobilens kalender App med påminnelse

8 Myter om preventivmedel
Det finns en hel del missuppfattningar om p-piller och preventivmedel i största allmänhet. På preventivmedel.nu kan du läsa om de vanligaste myterna som bl a: Det är svårare att bli gravid senare i livet om man använt p-piller. Man går upp i vikt av att använda p-piller. Det är bättre att göra en abort om man blir oönskat gravid än att proppa i sig hormoner varje dag. Man får stå ut med lite biverkningar om man vill använda preventivmedel.

9 Double Dutch Kör dubbelt för skydd mot både graviditet & sjukdomar
Enbart kondom ger inte alltid tillräckligt skydd mot graviditet, framför allt inte om du är ung.

10 Har du haft sex utan kondom?
Klamydia – Sveriges vanligaste könssjukdom (STI = sexuellt överförbar sjukdom) Ger inga symtom 80% märker inte att de är smittade Hemtest för klamydia finns att beställa via klamydiatest.nu Provtagningen är ett urinprov för män och ett enkelt slidprov med bomullspinne för kvinnor. Du tar provet själv enligt instruktionerna och skickar sedan in det för analys.

11 “Dagen efter piller” = “akut p-piller” -när något gått fel
Ett ”akut p-piller” kan tas inom tre dygn (för receptfria piller) efter det oskyddade samlaget. Via din barnmorska kan du få ett receptbelagt ”akut p-piller” som kan tas upp till fem dygn efter det oskyddade samlaget. Ju tidigare man tar tabletten efter det oskyddade samlaget desto bättre effekt får man. ”Akut p-piller” skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. ”Akut p-piller” kan köpas receptfritt på apotek för alla över 15 år.

12 När kan du använda ”dagen efter piller” = “akut p-piller”?
När du haft oskyddat samlag. Om kondomen inte fungerat som tänkt (glidit av eller gått sönder). När du glömt att ta ditt p-piller i tid. Akut p-piller ska endast användas som en nödlösning och är inte avsedd att ersätta andra preventivmetoder. För ett regelbundet bruk av preventivmedel finns det andra effektivare metoder. Rådgör med din läkare eller barnmorska.

13 Vad kan barnmorskan hjälpa dig med?
All preventivmedelsrådgivning är kostnadsfri Du som är ung kan vända dig till en ungdomsmottagning Barnmorskan frågar om mensen, sjukdomshistoria, ärftlighet för vissa sjukdomar, livsstil och relationer. Beroende på svaren kommer ni tillsammans fram till vilket preventivmedel som passar dig.

14 Informationen i denna presentation bygger på:
10-18-WOMN Box Sollentuna


Ladda ner ppt "Hitta ett preventivmedel som passar just Dig!"

Liknande presentationer


Google-annonser