Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Könssjukdomar - är sjukdomar som smittar. - och de smittar oftast vid någon form av sex.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Könssjukdomar - är sjukdomar som smittar. - och de smittar oftast vid någon form av sex."— Presentationens avskrift:

1 Könssjukdomar - är sjukdomar som smittar. - och de smittar oftast vid någon form av sex.

2 Vissa könssjukdomar finns med i smittskyddslagen Det är en lag som ska hindra att smittsamma sjukdomar sprids.

3 Det betyder att du är tvungen att gå till en läkare och undersöka dig om du misstänker att du fått någon av könssjukdomarna: Klamydia Gonorré Syfilis HIV/Aids

4 En kort tid efter läkarundersökningen och provtagningen får du besked om du har könssjukdomen eller inte. Sedan får du köpa medicin om könssjukdomen går att bota.

5 Enligt smittskyddslagen är du också skyldig att berätta för läkaren om dina sexuella kontakter. Så är det för att andra personer som kanske har smittan måste undersökas. Spridningen måste stoppas så inte fler får sjukdomen. Detta kallas smittspårningsplikt

6 I lagtexten står också:
Den som vet eller misstänker att han eller hon bär på en smittsam sjukdom har skyldighet att informera sexualpartner om smittbärarskap. skyldighet att vid sexuella kontakter iaktta ett beteende som minimerar risken för smittspridning. Det innebär att du måste berätta att du har en könssjukdom och inte kan ha sex om det finns risk att sjukdomen sprids.

7 Könssjukdomar som orsakas av bakterier: - Klamydia - Gonorré - Syfilis

8 1- Klamydia Vanligaste könssjukdomen
1- Klamydia Vanligaste könssjukdomen. Ungefär personer smittas varje år Finns mest hos ungdomar år som inte använder kondom.

9 Symptom: -Sveda när man kissar -Ofta inga symptom alls Konsekvenser: Klamydia som inte behandlas kan ge äggledarinflammation eller bitestikel-inflammation. Detta kan leda till sterilitet (att man inte kan få barn) Behandling: Antibiotika (penicillin)

10 2- Gonorré Symptom: - Gula illaluktande flytningar i underlivet - Sveda när man kissar - Ont i halsen - Ibland inga symptom alls Konsekvenser: Risk att bli steril (inte kan få barn) Behandling: Antibiotika (penicillin)

11 3- Syfilis Var vanligare förut men är numera ovanlig i Sverige
3- Syfilis Var vanligare förut men är numera ovanlig i Sverige. Symptom: -Sjukdomen börjar med ett sår på könsorganen. Därefter sprider sig viruset i kroppen och du får utslag, feber, trötthet, ont i huvudet, svullna lymfkörtlar i ljumskarna. Konsekvenser: Om det inte behandlas kan du få allvarliga skador på hjärnan. Behandling: Antibiotika (penicillin)

12 Könssjukdomar som orsakas av virus:
HIV/Aids Kondylom (HPV-virus orsakar även livmoderhalscancer) Herpes Hepatit

13 4 HIV/Aids Hiv är en virusinfektion som bryter ner kroppens immunförsvar. Aids är när immunförsvaret blivit så dåligt att du blir jättesjuk. Den smittar vanligast via samlag, sprutor samt blodöverföring (utomlands). I Sverige testas allt blod från blodgivare. Även alla gravida erbjuds att testas för att se om de har hiv.

14 Förekomst Hiv förekommer över hela världen, men finns mest i Afrika söder om Sahara. Enligt de senaste uppgifterna från Världs-hälsoorganisationen (WHO) har globalt sett cirka 34 miljoner människor hiv/aids, varav över 23 miljoner finns i Afrika. I Sverige har fall av hiv rapporterats sedan 1983, då aids och hiv blev anmälnings-pliktigt enligt smittskyddslagen.

15 Av de 441 fall som rapporterades under 2012 hade 51 % smittats genom heterosexuell kontakt. 31 % män hade smittats genom sex med män. 5 % via injektionsmissbruk och i 3 fall angavs smittan ha skett via blod eller blodprodukter utomlands. 13 barn (3 %) hade smittats i samband med förlossning, varav 1 barn i Sverige och övriga utomlands. I 3 fall angavs ”annan smittväg” och för resterande 38 fall saknades uppgift om smittväg.

16 Symptom Infektionen kan i början ha två förlopp:
-den smittade får antingen influensaliknande symptom 1-6 veckor efter smittotillfället -eller en infektion utan symptom. Även om den smittade inte har några symptom kan hon/han smitta andra. 6-12 veckor efter smittotillfället har de vita blodkropparna producerat så många antikroppar mot hiv att de kan mätas i blodet och man är då hivpositiv. Den smittade kommer som regel att känna sig frisk under en lång tid. Men infektionen är aktiv i kroppen och det bildas hela tiden nytt virus som kan infektera och förstöra nya blodceller.

17 Förebyggande och behandling Det finns inget som botar hiv/aids
Förebyggande och behandling Det finns inget som botar hiv/aids. Sjukdomen är kronisk. En lång rad så kallade antiretrovirala läkemedel (ARV) kan hämma utvecklingen av hiv och därmed skjuta upp utvecklingen av aids. Men trots de fallande priserna på ARV-läkemedel (som ibland kallas bromsmediciner) dör många patienter i fattiga länder eftersom de inte har råd med behandlingen.

18 Aids Utan behandling kan det ta från tre till tio år från smittotillfället tills den smittade utvecklar aids. Aids är ett tillstånd som uppstår efter att hivviruset har förstört så många vita blodkroppar att immunförsvaret inte längre kan reagera tillräckligt på de små och stora infektioner som vi hela tiden utsätts för. När man säger att någon dör av aids betyder det att personen dör av någon följdsjukdom. Vanligast är tuberkulos.

19 5 Kondylom (HPV-virus) Symptom: Vårtor på eller nära könsorganen
5 Kondylom (HPV-virus) Symptom: Vårtor på eller nära könsorganen. HPV-virus kan även orsaka livmoderhalscancer. Alla får inte vårtor. Man kan alltså vara smittad utan att det märks. Vårtorna kan försvinna av sig själva eller behandlas med en frätande vätska.

20 6 Herpes (munherpes - könsherpes) Sprids genom saliv eller sex
6 Herpes (munherpes - könsherpes) Sprids genom saliv eller sex. Symptom: Börjar som en kliande rodnad på munnen eller på könsorganen. Sedan bildas det vätskefyllda blåsor som spricker och då blir det sår där. Såren läker av sig själva efter 1-2 veckor. I Sverige är 70-80% smittade av munherpes. Det finns inget botemedel och du blir aldrig av med viruset. Herpes är inte med i smittskyddslagen.

21 Hepatit B – Hepatit C Hepatit B orsakas av ett virus som framför allt sprids genom sexuell kontakt, via mor till barn i samband med förlossning eller via orena nålar vid till exempel injektionsmissbruk eller stickskador inom vården. Nästan alla som får akut hepatit B i vuxen ålder blir botade, men hos ett fåtal blir infektionen kronisk. Hepatit C-viruset upptäcktes först 1989 och 1990 blev infektionen också en anmälningspliktig sjukdom. Många vaccinerar sig mot hepatit inför utlandsresor.

22 Endast vaginalt samlag kan leda till graviditet
Endast vaginalt samlag kan leda till graviditet. Om man vill ha vaginalt samlag men inte vill ha barn måste man använda något preventivmedel.

23 Preventivmedel

24 Lite historia först…

25 Olika metoder har använts för att förhindra graviditeter.
Önskan att kontrollera om man ska bli med barn eller inte har funnits i alla tider och alla kulturer. Olika metoder har använts för att förhindra graviditeter.

26 Cleopatra ska ha använt ättiksyra på tygtrasa.
Det sägs att … … den store älskaren Casanova gav sina älskarinnor inlägg av halverade citroner som skulle placeras i slidan innan samlag. Då dog spermierna i den sura miljön. Cleopatra ska ha använt ättiksyra på tygtrasa.


27 Kondomer tillverkades tidigt av linne, och den främsta uppgift var att skydda mot könssjukdomen syfilis. Senare tillverkades kondomer av fårtarmar som kallades "franska blåsor”. Den första gummikondomen tillverkades i Japan på 1800-talet.

28 I början av 1900-talet var det förbjudet att informera om hur man undviker att bli med barn blev det tillåtet att importera kondomer. Först år 1938 blev det tillåtet att informera om preventivmedel. De preventivmedel som fanns på 1930-talet var kondom, pessar, avbrutet samlag och sexuell avhållsamhet (även amning)

29 Dagens preventivmetoder
Kondom Hormonspiral Kopparspiral Minipiller P-dator P-piller P-plåster P-ring och …

30 Dagens preventivmetoder
P-sputa P-stav Pessar Amningsmetoden Avbrutet samlag Säkra perioder Sterilisering Dagen-efter-piller

31 Du hittar bra information om preventivmetoder på nätet som t. ex. www
Du hittar bra information om preventivmetoder på nätet som t.ex

32 P-piller Kombinerade p-piller gör så att du inte får någon ägg-lossning. De påverkar också det slem som du har i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt och spermierna får svårare att tränga in i livmodern.

33 Olika sorters p-piller

34 Minipiller Minipiller förhindrar att du blir gravid genom att det slem som du har i livmoderhalsen blir segt och tjockt så att spermierna får svårare att tränga in i livmodern. Minipillren försämrar också miljön i livmodern för befruktade ägg.

35 Kondom Kondom är det enda preventivmedlet för killar och det enda som skyddar både mot graviditet och könssjukdomar.

36 P-ring P-ringen är en mjuk plastring med samma hormoner som kombinerade p-piller. Du sätter in ringen som en tampong och den ska sitta på plats i tre veckor. Fjärde veckan gör man ett uppehåll, och sedan sätter du in en ny ring.

37 Hormonspiral Gör så att slemhinnan på insidan i livmodern blir tunn, och då kan inte ett ägg fastna där och växa.
I livmoderhalsen finns ett slem som blir tjockt och segt, det gör det svårare för spermierna att tränga in i livmodern.

38 P-spiral (kopparspiral)
Kopparspiralen innehåller inget hormon utan skapar en miljö som gör att ett ägg inte kan fästa vid livmoderväggen

39 P-stav En specialutbildad barnmorska eller gynekolog sätter in en liten mjuk stav under huden på överarmens insida. P-staven förhindrar ägglossning och gör slemmet i livmoderhalsen tjockt och segt så att spermierna får svårt att komma in i livmodern.

40 P-plåster P-plåster är ett tunt plåster som placeras på magen, skinkan eller armen. Plåstret ska bytas en gång i veckan. Den klibbiga delen av plåstret innehåller samma sorts hormoner som i kombinerade p-piller men de tas upp genom huden.

41 Pessar Pessar är en kåpa av gummi eller silikon som smörjs in med pessargel eller ett spermiedödande medel och sätts in i slidan. Pessar är inte ett engångsskydd, utan kan tvättas och användas i flera år.

42 P-dator

43 P-sputa P-sprutan hämmar ägglossningen fullständigt. Den påverkar också det slem som finns i livmoderhalsen som blir segt och tjockt så att spermierna får svårare att tränga in i livmodern. Du får en spruta i skinkan var tredje månad av en barnmorska eller läkare.

44 Akut p-piller: ”dagen efter- piller”
Akut-p-piller är ett alternativ om du haft oskyddat sex.
Du tar en tablett så fort som möjligt efter det att du haft oskyddat sex, men inte senare än 72 timmar (tre dagar).

45 Metoder utan hjälpmedel är osäkra till exempel: - Avbrutet samlag - Säkra perioder

46 Avbrutet samlag betyder att mannen drar ut penisen ur slidan när han känner att orgasmen är nära.

47 Säkra perioder betyder att man försöker räkna ut när man inte har ägglossning och bara ha vaginalt samlag då.

48 En supersäker metod är sterilisering

49 Källor www. vardguiden. se/Tema/Sex-och-samlevnad. www. preventivmedel
Källor


Ladda ner ppt "Könssjukdomar - är sjukdomar som smittar. - och de smittar oftast vid någon form av sex."

Liknande presentationer


Google-annonser