Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Menstruation och preventivmedel

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Menstruation och preventivmedel"— Presentationens avskrift:

1 Menstruation och preventivmedel

2 Menstruation

3 Hormonspiral fungerar som en vanlig spiral men den förhindrar också att du blir gravid genom att utsöndra gestagen (gulkroppshormon). Gestagenet gör så att slemhinnan på insidan i livmodern blir tunn, och då kan inte ett ägg fastna där och växa. I livmoderhalsen finns ett slem (sekret) som blir tjockt och segt, det gör det svårare för spermierna att tränga in i livmodern. Hormonspiralen ska bytas vart femte år, och den måste sättas in och tas ut av en läkare eller barnmorska. Fördel? Du slipper byta på en längre tid. Mensen minskar och många blir helt mensfria. Högt skydd. Kan användas om du ammar. Den ger ingen ökad risk för blodpropp. Nackdel? Det kan göra ont när man sätter in spiralen och det finns en liten risk att den kan stötas ut. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Biverkningar? De mycket vanliga (1 av 10 kvinnor) biverkningarna är förändrade mensblödningar. Vanliga biverkningar (1-10 per 100 kvinnor): Bröstspänningar, huvudvärk, illamående, akne, humörsvängningar, viktökning, minskad sexlust och utebliven mens. Spiral

4 Kondom Kondom är det enda preventivmedlet för killar och det enda som skyddar både mot graviditet och sexuellt överförbara infektioner Fördel? Nackdel? Biverkningar?

5 P-piller Kombinerade p-piller innehåller två hormoner, östrogen och gestagen (gulkroppshormon). Kombinerade p-piller gör så att du inte får någon ägglossning. De påverkar också det slem (sekret) som du har i livmoderhalsen så att det blir segt och tjockt och spermierna får svårare att tränga in i livmodern. Fördelar? Pålitligt preventivmedel. Kan göra din mens mindre kraftig och mindre smärtsam. Kombinerade p-piller skyddar mot blodbrist och cystor på äggstockarna. Studier visar att kombinerade p-piller minskar risken att drabbas av cancer i livmoderslemhinnan och äggstockarna. Nackdelar? Pillret måste tas regelbundet annars kvarstår inte skyddet mot graviditet. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Det finns en ökad risk för att få blodpropp om man använder kombinerade p-piller, framför allt om du uppfyller andra riskfaktorer för blodpropp. Biverkningar? Mycket vanliga (1 av 10 kvinnor) biverkningar: Bröstspänningar, illamående och småblödningar. Vanliga biverkningar (1-10 per 100 kvinnor): Akne, viktökning, bröstspänningar, illamående, magsmärta, huvudvärk, humörförändringar, minskad sexlust och smärtsamma eller oregelbundna menstruationer.

6 Pessar Pessar är en kåpa av gummi eller silikon som smörjs in med pessargel eller ett spermiedödande medel och sätts in i slidan. Pessar är inte ett engångsskydd, utan kan tvättas och användas i flera år. Du måste besöka en barnmorska för att prova ut pessaret eftersom det finns i olika storlekar. Det finns också cervixpessar som sätts runt livmodertappen. Du ska sätta in pessaret före samlaget och det ska sitta kvar i slidan minst sex timmar efteråt. Fördel? Pessar innehåller inga hormoner, och det kan användas flera gånger Nackdel? Det är inte lika lätt att vara spontan eftersom du ska sätta in det före samlag. Det kräver också att man vet hur man ska sätta in det så det hamnar rätt.

7 P-stav innehåller enbart gestagen (gulkroppshormon)
P-stav innehåller enbart gestagen (gulkroppshormon). Staven ger ungefär samma dos som minipiller. En specialutbildad barnmorska eller läkare sätter in en liten mjuk stav, alternativt två stavar, under huden på överarmens insida. Stavarna syns inte men kan kännas under huden. P-stavarna förhindrar ägglossning och gör slemmet (sekretet) i livmoder-halsen tjockt och segt så att spermierna får svårt att komma in i livmodern. Beroende på om du har fått en eller två stavar, ska den bytas ut efter 3-5 år. Fördelar? Stavar ger ett mycket säkert skydd i 3-5 år. Ägglossningen kommer igång någon månad efter att staven tagits bort. Hormondosen är lägre än i p-sprutan. Du slipper de biverkningar som man kan få av östrogen. Nackdelar? Du måste göra ett läkar- eller barnmorskebesök för att sätta in och ta ut stavarna. Du kan få oregelbundna blödningar. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Biverkningar? Mycket vanliga (1 av 10 kvinnor): Huvudvärk, akne, bröstspänningar, viktökning och oregelbundna mensblödningar. Vanliga (1-10 per 100 kvinnor): Yrsel, smärta eller hud reaktion vid injektionsstället, buksmärta, illamående, gaser i magen, håravfall, humörförändringar, minskad sexlust, trötthet, viktminskning, minskad aptit och menssmärtor. P-stav

8 Minipiller Minipiller innehåller till skillnad från kombinerade p-piller bara en sorts hormon, gestagen (gulkroppshormon). Minipiller förhindrar att du blir gravid genom att det slem (sekret) som du har i livmoderhalsen blir segt och tjockt så att spermierna får svårare att tränga in i livmodern. Minipillren försämrar också miljön i livmodern för befruktade ägg. Det är viktigt att ta tabletterna vid ungefär samma tid varje dag. Vet du att du har svårt att komma ihåg att ta ditt piller är minipiller inte så bra. Fördelar? Färre biverkningar än kombinerade p-piller. Minipiller ger ingen ökad risk för blodpropp. Minipiller kan användas om man ammar då de inte påverkar bröstmjölken. Nackdelar? Du måste ta tabletterna regelbundet, helst på timmen för att hålla skyddet uppe. Max 3 tim glömskemarginal. Kan påverka humöret och ge mellanblödningar. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Biverkningar? De mycket vanliga (1 av 10 kvinnor) biverkningarna är förändrade och/eller oregelbundna mensblödningar. Vanliga biverkningar (1-10 per 100 kvinnor) : Bröstspänningar och utebliven mens.

9 P-plåster P-plåster är ett tunt plåster som placeras på magen, skinkan eller armen för att undvika skav från åtsittande kläder. Plåstret ska bytas en gång i veckan och sedan gör man ett uppehåll den fjärde veckan. Den klibbiga delen av plåstret innehåller samma sorts hormoner som i kombinerade p-piller men de tas upp genom huden. De p-plåster som du har använt ska du för miljöns skull lämna in på apoteket. Om du med säkerhet vet att hushållssoporna går till förbränning kan du slänga dem där. Fördelar? Du behöver bara tänka på ditt preventivmedel en gång i veckan och du är skyddad även om du kräks eller har diarré (till skillnad från kombinerade p-piller). Nackdelar? Plåstret kan ge hudirritation. Du måste vara nog med att se till att plåstret inte lossnar. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Precis som med kombinerade p-piller finns en ökad risk för blodpropp, framför allt om du uppfyller andra riskfaktorer. Biverkningar? Mycket vanliga (1 av 10 kvinnor) biverkningarna: Bröstspänningar, huvudvärk, reaktioner på appliceringsstället och illamående. Vanliga biverkningar (1-10 per 100 kvinnor) är: Yrsel, migrän, trötthet, kräkning, diarré, gaser i magen, ont i magen, viktökning, humörförändringar, oregelbundna mensblödningar, akne och menssmärtor.

10 Säkra perioder? Menstruationsperioden räknas från första dagen med blödning fram till dagen innan nästa blödning, i genomsnitt omkring 28 dagar (men det varierar kraftigt från kvinna till kvinna,det är helt normalt med alltifrån dagars cykler) . Chansen för befruktning och graviditet ökar kontinuerligt från cirka 2% på den första menstruationsdagen fram till maximalt omkring 20% dagarna kring ägglossningen. De osäkra dagarna är från omkring fyra dygn före ägglossningen första dag och två dagar efter. Alltså den period då chansen för graviditet är störst. Spermierna kan vanligtvis överleva inne i kvinnan i cirka 3-5 dygn och "vänta" på att ett ägg skall komma. Ägget överlever däremot endast timmar. Fördelar? Nackdelar?

11 Avbrytet samlag Avbrutet samlag är en omdiskuterad och osäker metod. Det går ut på att killen får utlösning utanför slidan (inte inuti). Det kommer dock en liten mängd vätska innan själva utlösningen som också kan innehålla spermier. Dessutom kan spermier som hamnar utanför men nära slidöppningen leta sig in i slidan och upp till livmodern. Det handlar alltså inte bara om killens förmåga att kontrollera sin utlösning. Fördel? Nackdel?

12 Sterilisering Sterilisering är en definitiv preventivmetod. Det gäller att vara säker på vad du vill. Antingen sätter man ett clips på äggledarna eller så delar man äggledarna och hindrar spermierna att komma fram till ägget. Även män kan sterilisera sig. Väljer du att sterilisera dig kan du inte ändra dig sedan. I Sverige måste du ha fyllt 25 år för att få sterilisera dig. Har du fyllt 18 men inte 25 krävs ett speciellt tillstånd från Socialstyrelsen för att du ska få genomgå ingreppet. Effekten är omedelbar och säkerheten näst intill hundraprocentig. Fördelar? Näst intill hundraprocentigt skydd. Ger inte några biverkningar och hormoner och sexlust påverkas inte. En metod som också fungerar för männen. Nackdelar? Du tar ett beslut som inte går att ändra på. Därför måste du långsiktigt ha bestämt dig för att inte vilja ha barn. Skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner. Biverkningar? Inga biverkningar.

13 När ”olyckan har skett”…
Akut-p-piller - eller dagenefterpiller - är ett alternativ om du haft oskyddat sex. Du tar en tablett så fort som möjligt efter det att du haft oskyddat sex, men inte senare än 72 timmar (tre dagar). Akut-spiral sätts in av en barnmorska eller läkare inom fem dygn efter oskyddat sex. Det förhindrar i genomsnitt 85 procent av graviditeterna. Använd inte akuta preventivmedel i stället för vanliga preventivmedel, risken att bli gravid trots akuta preventivmedel är högre än med p-piller, cirka 1 till 3 procent. Dessutom kan du bara använda akuta preventivmedel en gång per menscykel om inte effekten ska minska.


Ladda ner ppt "Menstruation och preventivmedel"

Liknande presentationer


Google-annonser