Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Av: Amanda, Josefine & Emma

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Av: Amanda, Josefine & Emma"— Presentationens avskrift:

1 Av: Amanda, Josefine & Emma
Hormoner Av: Amanda, Josefine & Emma

2 Innehållsförteckning
S.1 Inledning S.2 Tankar innan arbetet S.3 Frågeställning S.4 Vad är hormon? S.5 Olika funktioner S.6 forts. S.7 forts. S.8 Vad händer om körtlarna slutar fungera? S.9 Vilka tillskott av hormoner kan vi ta? S.10 Källförteckning S.11 Bilagor S.12 Egna tankar

3 Inledning Vårat arbete handlar om kroppens hormoner vi ska berätta om dess funktion osv. Vi kommer berätta innan och efter arbetet om våra egna tankar. Vi kommer sedan på slutet ställa några frågor så var uppmärksamma! ;)

4 Tankar innan arbetet Vad har vi gett oss in på… Detta känns som ett alldeles för stort område för endast två veckors arbete. Men det är bara att knipa igen och hålla käft. Detta kan bli intressant…

5 Frågeställning Vad har de för funktion?
Vad händer om körtlarna slutar att fungera? Har dom specifika celler? Har dom speciella delar? Finns det tillskott av hormoner man kan ta?

6 Vad är hormon? Hormoner är våra egna kemiska budbärare i kroppen. Hormoner kan vi få i oss av ämnen i maten som vi stoppar i oss men hormonerna bildas även i olika speciella körtlar i vår kropp. Bukspottkörteln, binjuren, bisköldkörtlar, hypofysen, sköldkörteln, testikeln och äggstock sänder ut sina hormoner genom blodet.

7 Olika funktioner Äggstockarna bildar könshormoner hos kvinnan som kallas östrogen. Hormonerna styr könsmognaden, det sexuella livet, ägglossningen och menstruationen. Testiklarna bildar också könshormoner fast hos männen som kallas testosteron. Här styr även hormonerna könsmognaden och det sexuella livet.

8 Forts. Hypofysen bildar tillväxthormon och om det inte finns tillräckligt mycket tillväxthormon under sin barndom kan det gå så långt att det kan leda till dvärgväxt. Men om det produceras för mycket tillväxthormon kan det leda till jätteväxt istället. Sköldkörteln styr ämnesomsättningen i kroppen. När det bildas för lite hormon minskar ämnesomsättningen i cellerna och om det inträffar hos ett spädbarn kan tillväxten störas och barnet kan bli en dvärg

9 Forts. I bukspottkörteln bildas insulin. *
Binjurarna producerar adrenalin * Hormonerna i bisköldkörtlar styr kalciumbalansen.

10 Vad händer om körtlarna slutar fungera?
Kroppen skulle inte alls fungera som den ska om körtlarna slutar fungera. Det finns flera olika sorts hormoner och de har olika egenskaper. Utan hormoner skulle inte vårt sexliv fungera därav skulle vi inte kunna föröka oss. Tex. sperman hos män skulle förmodligen inte fungera.

11 Finns det tillskott av hormoner man kan ta?
Exempel på tillskotts hormoner: P-piller, p-stav, spiral alltså olika preventivmedel. Dopningmedel Anabola Steroider Cannabis Det är extra farligt att använda tillväxthormon innan man är fullvuxen

12 källförteckning http://sv.wikipedia.org/wiki/Hormon
Biologi boken plus sid. 155, 234, 316 NT boken sid

13

14 Egna tankar Vi visste absolut inte att hormon hade en sådan stor del av kroppens funktion att göra. Det första vi tänkte på när vi hörde ordet hormon var p-piller och humörsvängningar. Detta projekt har varit väldigt lärorikt. I början utav detta arbete var vi inte så positiva till att vi valde hormon för att vi trodde det skulle bli för mycket arbete. Men under tiden som gick blev det allt mer intressant och våra negativa tankar försvann allt mer. Vi som många andra trodde inte att vårt grupparbete skulle fungera, liksom 3 tjejer i puberteten med olika åsikter och tankar. Men istället blev vi positivt förvånade på våran prestation och mycket nöjda.


Ladda ner ppt "Av: Amanda, Josefine & Emma"

Liknande presentationer


Google-annonser